Nașul Platon și costul justiției moldovenești

2371
0

Scenariile politice după eliberarea controversatului om de afaceri și naș al mai multor grupări politice prorusești din Republica Moldova

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, susțin comentatorii politici, este asociată cu începerea unei noi epoci în viața politică din Republica Moldova. Pe de o parte, unii consideră că interlopul Platon nu urmărește altceva decât să folosească instrumentele statului moldovenesc pentru a-l lăsa fără avere pe rivalul său de moarte, Vladimir Plahotniuc. Pe de altă parte, pentru eliberare sa, bancherul va trebui să îi finanțeze campania electorală lui Igor Dodon. Toată lumea este de acord că rolul lui Platon în „Spălătoria Rusească” îi acordă calitatea de interpus al serviciilor secrete corupte din Rusia.

Veaceslav Platon a fost eliberat, pe 15 iunie, din închisoare. Procedura prin care a fost pus în libertate este „extrem de rară”, susține președintele Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Veaceslav Gribincea, și, în plus, cererea de revizuire a fost depusă de o altă procuratură decât cea care îi examinează cauza penală.

Eliberarea lui Platon este „prima parte a unui episod mai amplu în care principalul actor este cu totul altcineva”, opinează Ion Preașcă, unul dintre jurnaliștii care a investigat „Spălătoria rusească” și furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

„Platon are de plătit niște polițe cuiva, celor cărora le administra banii. Aceste persoane au investit în băncile moldovenești implicate în «Spălătoria rusească»”, observă Preașcă.

Rolul în cadrul „Spălătoriei Rusești”

„Spălătoria rusească” este o schemă amplă prin care, în 2010–2014, organizații criminale și politicieni corupți au scos din Rusia 20 de miliarde de dolari de proveniență frauduloasă.

Această combinație implică zeci de companii off-shore, bănci, credite false și interpuși. În cele din urmă, procesul a fost legalizat de către judecători din R. Moldova, iar banii spălați au fost risipiți în întreaga Europă. Banii din Rusia au trecut prin Moldindconbank, bancă asociată cu numele lui Veaceslav Platon. Autorii afacerii au preferat judecătorii moldoveni, potrivit „Novaya Gazeta”, pentru că au fost cei mai ieftini la mită.

Gluma unui personaj implicat în această fraudă a devenit proverbială: „Un judecător moldovean costă mai ieftin decât un vameș rus” / «Молдавский судья стоит дешевле российского таможенника».

Este știut că toată această afacere nu putea să fie efectuată fără dezlegarea serviciilor secrete rusești. Potrivit https://fsb.dossier.center/, site finanțat de opozantul rus Mihail Hodorkovski, sistemul administrației de stat din Rusia este construit astfel încât FSB, în special Serviciul Securității Economice, să supravegheze instituțiile financiare de stat din Rusia.

„Sunteți cu toții o grămadă de fraieri”

Din cauza prerogativelor umflate, Serviciul Securității Economice s-a transformat actualmente într-o structură care acoperă, controlează și organizează activitatea ilegală.

Trebuie spus că, în Rusia, dimensiunile operațiunilor financiare ilegale, spălarea și scoaterea banilor în afara Rusiei au dobândit o amploare fără precedent. De exemplu, legalizarea mijloacelor financiare din Rusia și statele fostei URSS, doar prin Danske Bank și Swedbank au depășit 230 și, respectiv, 130 de miliarde de dolari.

Trebuie subliniat, de asemenea, că procurorii moldoveni au remis în instanța de judecată peste zece dosare împotriva judecătorilor pentru implicarea în „Spălătoria rusească” și magistrații moldoveni tac chitic acum.

În 2016, înainte de a fi arestat la Kiev, cu pașaport ucrainean, în cadrul unui interviu acordat pentru Rise Moldova, Veaceslav Platon a calificat „Spălătoria rusească” drept „o investiție financiară”.

„Îmi pare rău să spun asta, dar sunteți cu toții o grămadă de fraieri… Nu ați citit nimic, ați auzit doar… Voi nu știți ce e aia spălare de bani. Dacă tot trebuie să vă învăț, vă explic: Este o cale de legalizare a veniturilor obținute ilegal. Este o infracțiune permisă. Adică trebuie să fie precedată de o altă infracțiune, în urma căreia au fost obținute proprietăți în mod ilegal, dar cărora le-a fost atribuit un aspect legal.”

Și sora lui Veaceslav Platon, Elena, este condamnată în Rusia pentru că în 2013–2014, folosind documente false, a participat la organizarea unui transfer din conturile Zapadny Bank și Banca Landă Rusă (RZB) în cele ale Moldindconbank sub pretextul vânzării monedei.

Conexiunile lui Veaceslav Platon denotă de asemenea implicarea acestuia în furtul miliardului.

„O serie de companii, drept exemplu, Moldcarton SA, care aveau credite față de Moldincombank, au contractat alte credite de la Banca de Economii. Astfel, Moldincombank s-a ales cu bani, iar Banca de Economii cu datorii”, relevă Ion Preașcă.

„Evident că el pretinde că nu a luat el asemenea decizii, ci funcționari din Ministerul Finanțelor, care dețineau funcții în Consiliul de administrație al Băncii de Economii. Dar, având în vedere că acțiunile au fost întreprinse la nivel de executiv, deciziile au fost coordonate la nivel înalt.”

Platon versus Plahotniuc

Toate problemele lui Platon, susține Ion Preașcă, au început de la faptul că „a îndrăznit” să finanțeze partide și acțiuni politice împotriva lui Vladimir Plahotniuc.

„Una dintre grupările politice a fost condusă de Grigore Petrenco, cu care s-a procedat foarte dur. Platon o face acum pe justițiarul, dar mesajul său este adresat expres lui Vladimir Plahotniuc.”

„Platon poate să contribuie la investigarea acestei fraude și să îi denunțe pe cei care au organizat furtul. El deține multe informații, din acest considerent, cred că ar fi util pentru procuratura noastră să profite de acest lucru.”

„Extrădarea lui Plahotniuc implică jocurile politice din Moldova, dar conține și alte elemente, și anume recuperarea unui miliard de dolari. Obiectivul lui Platon este să folosească instrumentele pe care le oferă autoritățile statului R. Moldova pentru a-l lăsa fără bani pe Vladimir Plahotniuc”, a mai spus Ion Preașcă.

„Totul se transformă într-o farsă”

Comentatorul politic Nicolae Negru susține că eliberarea lui Platon nu face altceva decât să sporească neîncrederea cetățenilor față de justiție. „Acțiunile procurorului general Stoianoglo sunt sincronizate cu cele ale președintelui Dodon. Mai exact, nevinovăția lui Veaceslav Platon a fost anunțată după ședința Consiliului Superior de Securitate, unde domnul Stoianoglo a prezentat un raport”, a observat el.

Nicolae Negru a evocat de asemenea imaginile în care „procurorul general face un gest de prietenie față de Platon, fapt ce denotă relații mai vechi între cei doi”.

„Mai mult, Platon, după eliberare, a devenit purtătorul de cuvânt al Procuraturii. El spune cine e vinovat, cine trebuie să plătească, ce dosare are el pregătite. Totul se transformă într-o farsă, care numai a justiție independentă nu seamănă.”

„Domnul Platon împarte laurii, Dodon este foarte bun, opoziția este rea. El ar putea să finanțeze campania electorală a lui Dodon”, punctează analistul Nicolae Negru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE