Cum poate fi redusă mortalitatea pacienților cu COVID-19

1745
0

De ce pacienții critici cu COVID-19 trebuie întorși de pe spate pe burtă și invers

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Noul coronavirus, denumit și SARS-CoV-2, pe lângă simptomele caracteristice, poate genera o serie de complicații, printre care se numără edemul pulmonar, insuficiența poliorganică sau sindromul de insuficiență respiratorie acută. Prevalența celei din urmă în rândul pacienților infectați este de 17%.

Printre metodele de tratament introduse, schimbarea poziției pacienților – de pe spate pe burtă (din poziția dorsală spre cea ventrală) și viceversa, poate îmbunătăți ventilația pulmonară. De ce este utilă această metodă de tratament a bolnavilor cu COVID-19?

Virusul care generează o serie de complicații

Printre simptomele provocate de COVID-19 se numără febra, dispneea și o serie de simptome respiratorii acute.

Sindromul de insuficiență respiratorie acută, descris drept o complicație a noului coronavirus, a fost prezentat pentru prima dată în 1968 alături de simptome precum hipoxia, edemul pulmonar non-cardiogen, scăderea complianței pulmonare și majorarea efortului respirator. Acesta a fost observat cel mai frecvent în cazul pacienților care sufereau de sepsis, pneumonie, aspirație sau traume severe, având nevoie de ventilație pulmonară artificială cu presiune pozitivă. 10% dintre pacienții care sunt internați în secțiile de terapie intensivă dezvoltă acest sindrom, iar în ciuda tratamentului aplicat, rata mortalității este, totuși, înaltă – între 30% și 40%.

Terapie adițională

Printre metodele aprobate de tratament împotriva COVID-19, terapia adițională de schimbare a poziției pacientului are drept scop îmbunătățirea ventilației pulmonare a acestuia.

Mecanismul principal al acestei terapii constă în îmbunătățirea stării pacienților cu sindromul de insuficiență respiratorie acută prin implicarea părților pulmonare laterale în procesul respirator, creșterea volumului pulmonar final-expirator și a elasticității peretelui toracic.

Menținerea pacienților un timp îndelungat într-o poziție pe abdomen diminuează considerabil rata mortalității acestora. Totuși, respectarea protocoalelor acestui tip de tratament este esențială pentru a obține rezultatele dorite. De exemplu, o meta-analiză a constatat că pacienții cu sindromul de insuficiență respiratorie acută au manifestat îmbunătățiri după ce au stat în poziția ventrală, pe stomac, timp de minim 12 ore pe zi.

Efectele adverse

Pe lângă eficiența acestei terapii adiționale, ea poate genera și un șir de efecte adverse, care trebuie luate, de asemenea, în considerare. Pacienții care sunt conectați la aparatele de respirație artificială și sunt poziționați pe abdomen riscă o eliminare accidentală a tubului traheal, limitarea accesului la calea venoasă, îndoirea sau tragerea cateterelor și a tubului toracic, plagă sub presiune, vânătăi în jurul gurii cauzate de prezența tubului traheal, edem în jurul ochilor și edem facial, reflux gastroesofagian, hipersalivare și leziuni ale pielii.

În poziția ventrală, sau pe stomac, pacientul trebuie să se confrunte cu aparatul de respirație artificială, iar în cazul pacienților cu traheostomie (incizie la nivelul gâtului, în partea anterioară, cu deschiderea directă a căii aeriene) o bucată din material sau o pernă trebuie plasată sub umerii pacientului pentru a preveni obstrucția căilor aeriene. De asemenea, în cazul acestora este necesară prescrierea medicației pentru relaxarea mușchilor și a nervilor și o doză mare de sedative, iar tampoanele pentru ochi pot fi aplicate pentru a închide ochi acestora și a preveni ulcerele corneei.

Luând în considerare starea pacienților și prezența presiunii asupra stomacului, probabilitatea apariției refluxului gastro-esofagian după alimentarea acestora este destul de mare. Astfel, aceștia trebuie monitorizați atent pentru a evita aspirația conținutului gastric.

Detalii importante

Poziția ventrală a pacientului trebuie schimbată la fiecare două ore. Între 3 și 5 persoane trebuie să participe la poziționarea pacientului intubat în poziție ventrală, iată de ce este important ca acesta să nu fie lăsat în această poziție mai mult timp decât se recomandă. Pentru a rezolva această problemă, un dispozitiv denumit Vollman a fost introdus pentru a facilita mișcarea pacienților plasați într-o asemenea poziție pentru a preveni presiunea asupra cicatricilor și deformarea articulațiilor.

Drept urmare, studiile efectuate pentru a cerceta poziția ventrală în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus punctează foarte clar: selectarea corectă a pacienților, inițierea în timp util și durata plasării pacientului în această poziție pot avea efecte benefice asupra tratamentului.

Studiile de meta-analiză disponibile demonstrează că poziția ventrală poate diminua mortalitatea pacienților care suferă de sindromul de insuficiență respiratorie acută, atunci când este aplicată în primele ore de manifestare a bolii, pentru o perioadă îndelungată. Durata minimă sugerată a poziției ventrale este de 12 ore pe zi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE