(FOTO/VIDEO) Au făcut o bijuterie de pensiune dintr-o casă veche ce se ruina! Descoperă povestea soților Arama din Palanca

15239
0

Tatiana și Zaharia Aramă, profesori de meserie, sunt proprietarii unei pensiuni turistice în satul Palanca, raionul Ştefan-Vodă. După mai mulți ani munciți peste hotarele țării, cei doi soți au decis să revină în satul natal și să creeze un loc special pentru turiștii care vor să descopere tradiţiile şi bucatele moldoveneşti.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autor: Ana Sârbu

Am ajuns la Ștefan-Vodă într-o zi ploioasă de mai, când din cer turna cu găleata. Pensiunea soților Aramă este situată în apropiere de râul Nistru și a fost deschisă cu aproape jumătate de an în urmă. A fost ușor să o găsim, pentru că este împrejmuită cu un gard tradițional și o poartă sculptată în lemn. Am fost întâmpinată de proprietara pensiunii, Tatiana Aramă, care ne-a invitat în ogradă. Am descoperit istoria familiei Aramă în foișorul proaspăt construit. Din interior, datorită geamurilor imense, am zărit rândurile cu viță-de-vie și peluza îngrijită cu flori. 

Proprietara pensiunii mi-a povestit că, până să aibă această pensiune, a muncit mai mulți ani pe vase de croazieră în Statele Unite ale Americii, alături de soțul său – Zaharia Aramă. „Am muncit în SUA, în calitate de translatori, profesori. Inclusiv pe vase de croazieră. Am revenit în 2007 în Moldova și am hotărât să ne ocupăm de ceea ce ne place. Am deschis un restaurant la Chișinău. Vreo doi ani am rezistat, însă eram novice. Ulterior, ne-am reprofilat. Am început să facem catering la Chișinău”, a precizat Tatiana Aramă, proprietara pensiunii „Casa Veche”.

Tatiana Arama ne întâlnește la poarta pensiunii/foto: Ana Sârbu
Tatiana Arama ne întâlnește la poarta pensiunii/foto: Ana Sârbu

„După ce a decedat mama în 2009, sora mai mică a moștenit casa. Soțul s-a gândit să o renovăm și să o transformăm în casă de odihnă. Așa am ajuns să revenim tot mai des în satul de baștină, datorită casei părintești”, a precizat femeia.

„Am găsit o casă bătrânească de aproape 100 de ani”

În timp ce renovau casa părintească din Palanca, s-au gândit să mai cumpere o casă. „Avem prieteni, care au o vinărie în apropiere de satul nostru, și ne-au dat o idee – să facem o pensiune. Ideea ne-a plăcut, mai ales că și locurile sunt frumoase aici. Soțul a început să caute”, a precizat Tatiana Aramă. 

După mai multe căutări, soții Aramă au descoperit o casă bătrânească de aproape 100 de ani. „Casa era într-o stare avariată când am cumpărat-o. Se dărâma. Nimeni nu avea grijă de ea. Ultimul locuitor al casei, moș Trifan decedase. Era feciorul unuia dintre gospodarii satului – moș Taras. Au fost duși în Siberia. Povestea familiei lui moș Trifan se aseamănă mult cu povestea soțului meu, bunicul căruia a fost deportat în Siberia. Soțul meu a fost marcat de povestea familiei care a locuit în această casă și și-a dorit să renoveze locul. Așa, casa lui moș Trifan a devenit pensiunea „Casa Veche” din Palanca”, a adăugat proprietara pensiunii. 

Pensiunea soților Arama din Palanca/foto: Ana Sârbu
Pensiunea soților Arama din Palanca/foto: Ana Sârbu

Investițiile inițiale au ajuns la un milion de lei

În ograda pensiunii sunt trei clădiri. Foișorul a fost construit de noii proprietari, iar casa bătrânească și cea de vizavi au fost renovate. Casa bătrânească îți sare în ochi în clipa când pășești în ograda pensiunii. Albastrul pereților îți amintește de zilele senine de vară, iar stuful de pe casă – de prispa bunicii. Ușile vechi și ferestrele cu obloane au fost renovate. Mirosul intens al florilor din curte nu poate fi potolit nici chiar de ploaia care spală cu putere cărările din ogradă. 

 Pensiunea soților Arama din Palanca/foto: Ana Sârbu
Pensiunea soților Arama din Palanca/foto: Ana Sârbu

Proprietarii pensiunii spun că lucrările de renovare și construcție a pensiunii au durat aproape doi ani. „A fost greu la început, jumătate de an am analizat casa cu inginerii. Am cumpărat locul. Am primit toate aprobările. Eram entuziasmați, dar era foarte scump să renovezi, stuful, materialele de construcție. Am decis să aplicăm la un proiect USAID, legat de dezvoltarea rurală. Am obținut grantul și eram extrem de fericiți. Investițiile de bază au fost peste un milion de lei. Grantul pe care l-am primit a acoperit 30% din investiția totală, restul sumei l-am adunat pe parcursul anilor”, a recunoscut Tatiana Aramă.

Până la deschiderea pensiunii, cei doi au locuit la Chișinău. „De aproape șapte ani, soțul este director la un liceu privat din capitală. El vine dintr-o dinastie de profesori și este îndrăgostit de această meserie. Deocamdată, eu stau aici la casa părintească din Palanca și gestionez pensiunea. Soțul se află în capitală. Împreună încercăm să gestionăm și afacerea cu catering”, a precizat Tatiana Aramă.

Interiorul pensiunii din Palanca/foto: Ana Sârbu
Interiorul pensiunii din Palanca/foto: Ana Sârbu

„Vom avea crescătorie de animale și tururi pe la gospodarii satului”

În cele câteva luni de la deschidere, cuplul a avut mai mulți vizitatori, inclusiv de peste hotarele țării. „Am fost vizitați de mai mulți prieteni. Am avut și oaspeți de peste hotare. În timpul sărbătorilor de iarnă, mai multe grupuri au ales să stea aici. Acum, însă, pe timp de pandemie, evident, nu avem vizitatori și sperăm să primim cât mai curând”, a adăugat proprietara pensiunii.

La pensiune, oaspeții gustă din bucatele tradiționale din regiune. „Facem iepure, pește, rață. Evident, mâncare tradițională de la sud. Aici se gătește năut, zeamă, sarmale – sunt mai diferite de cele de la nord sau centru”, a spus femeia. 

Arhiva familiei Arama
Arhiva familiei Arama

Soţii Aramă vor să atragă cât mai mulţi turişti oferindu-le experiențe unice nu doar la pensiune, ci și în apropiere de sat. „Turiștii vor putea face tururi pe malul Nistrului cu bicicletele, le pot închiria chiar de la noi. Pot face și un tur până la vinăria prietenilor noștri. Evident, facem și ateliere de gătit – biscuiți, plăcinte, colțunași. Am instalat un foișor la Nistru, pentru pescuit. Vrem să facem un tur al satului, al tuturor gospodarilor. În sat sunt locuitori care au hulubi, unii – albine. Turiștii merită să vadă aceasta. Vrem să facem crescătorie de animale, unde să fie rățuște, găinușe. Vrem să ne orientăm și pe copii, care să vină și să descopere viața de la sat”, a conchis Tatiana Aramă.

Descoperiți povestea cuplului Arama din Palanca, care au deschis o pensiune în raionul Ștefan Vodă.

Descoperiți povestea cuplului Arama din Palanca, care a deschis o pensiune în raionul Ștefan Vodă. Articolul îl puteți citi în numărul din această săptămână. Cumpărați mâine ziarul ? în orice chioșc din țară.Faceți click pe video ? și vizionați câteva imagini din timpul vizitei noastre la pensiune. Autor: Ana Sârbu.

Gepostet von Gazeta de Chișinău am Donnerstag, 4. Juni 2020

Urmărește secvența video de la pensiune, AICI.

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE