Acțiunile Guvernului trădează deruta. Opoziția îi cere demisia

880
0

Deși anul 2020 a început promițător, în primele două luni veniturile Bugetului Public Național fiind mai mari cu 13,4% față de perioada similară a anului trecut, carantina instituită pentru a opri răspândirea epidemiei de COVID- 19 și criza ce a urmat din cauza blocării economiei au dat peste cap planificările bugetare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, expert al IDIS Viitorul, în martie-aprilie veniturile bugetare au fost cu cel puțin 2,3 miliarde de lei mai mici decât cele planificate inițial.

Luna martie a fost finalizată cu probleme, însă nu atât de grave, veniturile reducându-se nesemnificativ. Dar deja în aprilie veniturile au scăzut cu 1,6 miliarde de lei față de cele planificate, fiind cea mai mare scădere din istoria Republicii Moldova. Față de perioada similară a anului trecut, veniturile în aprilie au fost cu 23,3% mai mici, record absolut pentru R. Moldova.

Statistici pesimiste privind colectările la buget

Ioniță susține că mai mult de jumătate din această scădere este cauzată de reducerea consumului populației și al ratărilor de încasări de peste un miliard de lei din TVA și accize pe consum. Pe locul doi se află scăderea încasărilor de la impozitul pe venit al persoanelor fizice și juridice. Deoarece s-a permis amânarea de plată, populația și agenții economici au achitat aproape cu 500 de milioane de lei mai puțin decât se anticipa la elaborarea bugetului. Dintre acestea, 100 de milioane de lei revin populației, iar restul de circa 400 de milioane de lei – agenților economici. Pe locul trei, spune economistul, se plasează acumulările din asigurările sociale și medicale, care au fost cu circa 300 de milioane de lei mai mici decât s-a planificat inițial.

Ioniță remarcă faptul că, în aceste condiții dificile, Guvernul nu a reușit să deblocheze relația cu partenerii externi, iar în patru luni ale anului au fost obținute doar 63 de milioane de lei granturi, din 1,8 miliarde de lei planificate inițial. În condiții de criză profundă, R. Moldova ratează oportunități de granturi de cel puțin 100 de milioane de euro”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Nici la capitolul împrumuturi situația nu este mai bună. Creditul oferit necondiționat de FMI a salvat bugetul pentru luna aprilie-mai, dar, în afară de FMI, Guvernul nu are nicio capacitate suplimentară de a se împrumuta din exterior. În condițiile în care în acest an avem de restituit trei miliarde de lei împrumuturi externe, luate anterior.

„În primele patru luni ale anului, noi deja am întors un miliard de lei creditorilor externi, dintre care 290 de milioane de lei în plină criză. În lipsă de granturi, deficitul bugetar a fost acoperit din împrumuturi interne de peste două miliarde de lei și externe de patru miliarde de lei”, constată economistul.

Chicu: situația e „gestionabilă”

Pe de altă parte, primul ministru Ion Chicu spune că situația bugetară rămâne a fi una dificilă, dar gestionabilă”, pentru că se „ameliorează treptat”.

„Dacă în luna aprilie am avut o diminuare a veniturilor față de aprilie 2019 cu 960 mil. lei (cu 31,3%), apoi în luna mai această diminuare este de 3 ori mai mică – 307 mil. lei (10,7%). În total, pe primele 5 luni avem cu 829,8 mil. lei (5,6%) mai puțin la Bugetul de Stat decât în 2019”, a anunțat premierul pe pagina sa de Facebook.

Deoarece pe celelalte componente ale Bugetului Public Național avem o creștere cumulativă a veniturilor cu 430 de milioane de lei, diferența între veniturile totale acumulate la Bugetul Public Național în primele 5 luni ale anului 2020 față de 2019 este de circa 400 mil. lei, a mai precizat Ion Chicu.

Acesta a dat asigurări că statul își va onora toate angajamentele financiare, inclusiv plata pensiilor și investițiile capitale.

Încrederea premierului este cel puțin ciudată, dată fiind blocarea de două luni a economiei. De unde vin bani la buget dacă economia a fost blocată?

Slusari: nu este activată clauza de forță majoră

Cel puțin parțial ar explica acest fenomen Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului. Potrivit acestuia, „mii de oameni și agenți economici sunt obligați să achite arenda pentru lunile în care piețele și magazinele au fost închise”. Adică acea parte a comerțului, care nu a activat în ultimele două luni și jumătate, achită arenda, iar arendatorii plătesc impozitele la stat. Și asta deoarece nu este aplicată clauza de forță majoră. În spatele acestei „inovații” existente doar în Republica Moldova ar sta, potrivit lui Slusari, președintele Dodon, premierul Chicu și ministrul justiției Nagacevschi.

„Anume acest trio blochează eliberarea de către Camera de Comerț a certificatelor ce atestă circumstanțele de forță majoră, care permit reeșalonarea datoriilor sau chiar anularea unora din ele”, afirmă deputatul.

Însă, chiar dacă o astfel de găselniță ar putea crea o aparență că lucrurile revin la normal, ele nu sunt decât o prelungire a agoniei deoarece întreprinderile mici vor plăti acum arenda, neavând pe viitor cu ce să supraviețuiască.

Ținând cont de această stare de fapt, Sliusari insistă asupra reluării activității Parlamentului și votării de urgență a inițiativei ce ar debloca situația pentru mediul de afaceri, care a suferit în urma restricțiilor sanitare.

Acțiunile guvernului trădează deruta

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, lansarea activității economice anunțate de Guvern, va permite o diminuare a prăbușirii în lunile iunie-august, însă cel mai probabil efectele pandemiei asupra economiei moldovenești vor provoca în perioada martie-august o gaură bugetară de cel puțin cinci miliarde de lei, și asta doar dacă lucrurile vor începe a merge spre bine, ceea ce nu se observă deocamdată.

Deși Guvernul a ridicat o parte din restricții, situația nu e nici pe departe sub control și epidemia ar putea izbucni cu o forță și mai mare dacă nu vor fi luate măsuri drastice, inclusiv o nouă carantină și blocare economică, potrivit mai multor experți dar și politicieni din opoziție.

Republica Moldova rămâne una din puținele țări europene unde epidemia nu este luată sub control, numărul persoanelor contaminate fiind în creștere constantă. La 3 iunie a fost stabilit un record, fiind anunțate 242 de persoane infectate, iar premierul Chicu vorbește despre necesitatea reînchiderii pieței centrale din Chișinău, această contradicție în acțiuni demonstrând o dezorientare tot mai mare a executivului.

PDA insistă pe demiterea guvernului Chicu

Potrivit deputatului Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, „au fost pierdute două luni de stare excepțională în mod absolut iresponsabil. Guvernul i-a mângâiat și pasiunile politicianiste ale lui Igor Dodon, în loc să obțină toată asistența pe care partenerii externi ar fi putut s-o ofere și, nu în ultimul rând, pentru a obține încrederea publicului că Guvernul acestui stat este capabil să facă față tuturor sarcinilor și să demonstreze acest lucru”.

Deputatul spune că, în aceste condiții, Platforma DA este pregătită să ofere o alternativă și va pregăti o moțiune de neîncredere, pentru demiterea Guvernului, dar o va depune doar atunci când vor exista toate circumstanțele necesare și suficiente pentru înlocuirea actualului Guvern cu unul solid, european, capabil să facă față multiplelor provocări de sănătate, recesiune economică și izolare internațională.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE