Incertitudine privind circulația din/spre Republica Moldova

1108
0
Foto: Ambasada Republicii Moldova în Portugalia

Zborurile regulate de pasageri vor fi reluate din 15 iunie. Călătoriile internaționale cu trenul și autobuzul sunt permise din și spre Republica Moldova, dar frontierele altor state sunt cu deschidere limitată, inclusiv România și Ucraina.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși activitățile de transport feroviar de persoane în trafic internațional sunt permise de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) nu relansează deocamdată circulația trenurilor spre alte țări. „Încă nu s-a restabilit circulația trenurilor internaționale. Sunați după 15 iunie. Suntem în șomaj tehnic”, ni s-a răspuns la biroul de informații al CFM. România și Ucraina n-au reluat activităţile de transport feroviar internațional.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fiecare țară are propriile măsuri și modalități de a ridica restricțiile de călătorie. „Din Republica Moldova nu se interzice nimănui să plece, dar se pune problema cu ce pleacă? Țările s-au redeschis parțial, dar impun anumite reguli”, ne-a declarat un responsabil de la serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAEIE).

De asemenea, MAEIE anunță că informațiile actualizate despre relansarea curselor avia din și spre Republica Moldova, condițiile de călătorie impuse de fiecare stat sunt publicate pe paginile ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova. Menționăm că țările europene își deschid treptat hotarele, în special cu vecinii lor din Uniunea Europeană.

Cetățenii moldoveni nu pot călători deocamdată în România. Călătoriile spre România sunt admise pentru membrii de familie ai cetățenilor români, persoanele care au o viză sau un permis de ședere în România și pentru cei care se deplasează în interes de serviciu dovedit prin viză sau permis de ședere etc. O simplă vizită turistică în România este deocamdată imposibilă. Toate persoanele care vin în România din străinătate sunt obligate să respecte regimul de carantină de 14 zile.

Zborurile regulate rămân suspendate în România

Ministerul Afacerilor Externe din România anunță că până la data de 30 iunie, rămân suspendate cursele aeriene de pasageri, charterele aeriene regulate, rutele feroviare internaționale de transport de pasageri, transportul rutier de persoane în trafic internațional, cu relansarea treptată în funcție de situația epidemiologică. România permite tranzitarea teritoriului său, inclusiv pentru cetățenii repatriaţi.

Ucraina reia zborurile internaționale de pasageri de pe 15 iunie. Cetățenii străini care intră în Ucraina sunt obligați să stea două săptămâni în carantină. „Nu avem informații că s-a schimbat. Nu s-a schimbat nimic”, precizează MAEIE cu referire la reluarea curselor rutiere și feroviare din și spre Republica Moldova.

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova anunță că sunt deschise 22 de puncte de trecere a graniței cu România și Ucraina, atât pentru traficul rutier de călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri internaționale.

Noi curse charter din Chișinău

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (AAC) anunță că a aprobat curse charter pentru perioada 6-21 iunie. Acestea vor fi operate de companiile aeriene Air Moldova și Fly One. Avioanele din Chișinău vor zbura spre Moscova, Sankt Petersburg, Krasnodar, Londra, Dublin și Frankfurt. Biletele pentru aceste curse pot fi procurate online pe site-ul www.airmoldova.md și www.flyone.eu.

Deși Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică anunță reluarea curselor aeriene regulate, AAC informează că totul depinde de situația epidemiologică din Republica Moldova și din celelalte țări – când vor deschide spațiul aerian.

Traficul aerian în R. Moldova este suspendat pentru cetățenii străini. Excepție constituie membrii de familie ai cetățenilor moldoveni, persoanele care au viză sau permis de ședere, persoanele care se deplasează în interes profesional dovedit prin viză, persoanele care călătoresc din motive de sănătate, lucrătorii transfrontalieri și alte categorii de cetățeni. Aceștia nu sunt obligaţi să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, scrie în Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Celelalte persoane care intră în Republica Moldova vor fi obligate să completeze fișa epidemiologică și să semneze o declarație pe proprie răspundere de respectare a regimului de auto-izolare timp de 14 zile.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE