Află cum să călătorești ieftin și în siguranță de la autorul blogului Wagabond Travel

1090
0
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel

Acest articol urma să apară încă pe 13 martie 2020, în ultima săptămână înainte de declararea stării de urgență. După două luni și jumătate de carantină, granițele unor țări încep să se deschidă. Pentru a afla cum să călătorești ieftin și în siguranță, am discutat cu autorul blogului Wagabond Travel.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Valeriu este un tânăr antreprenor care a vizitat peste 100 de orașe din 30 de țări, dintre care 26 în ultimii trei ani. Prima țară străină văzută în viață a fost Ucraina, apoi Rusia, România. Prima călătorie în calitate de turist a fost în Cipru. Ultima a fost Letonia. În medie, a reușit să călătorească în circa nouă țări pe an.

Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel

De obicei, călătorește fie cu prietena, fie cu fiul sau cu prietenii. „Băiatul are vârsta de 11 ani și a vizitat deja 17 țări. Prima țară în care a călătorit a fost Cipru și avea doar șase ani. De la început era mai dificil pentru el, dar acum s-a obișnuit. Dacă acum doi ani, când am fost la Paris, mergea 2-3 km și obosea repede, acum deja nu mai are probleme. De exemplu, în Roma am mers împreună pe jos circa 30 km într-o singură zi. Își schimbă viziunile, reacționează altfel la oameni de alte rase, naționalități, orientare sexuală sau alte aspecte, diferite de ceea ce era obișnuit să vadă în Moldova. Aceste diferențe cred că influențează benefic asupra dezvoltării fiului”, afirmă bloggerul.

Acum un an, la recomandarea câtorva prieteni, a decis să împartă și altora din experiențele și emoțiile trăite în țările vizitate și a creat un blog tematic despre călătorii cu bugete mici. Titlul blogului este „Wagabond Travel”, simbolizând modul de a călători ieftin și doar cu rucsacul în spate. „După lansare, multe persoane apelează prin intermediul rețelelor de socializare, cu întrebări despre unde și cum pot găsi bilete și cazare ieftine”, povestește Valeriu.

Chiar este atât de ieftin să călătorești?

„Cel mai ieftin zbor pe care l-am avut a costat 5 € din Iași până în Catania, adică 2000 de km într-o direcție cu 100 lei. Dar totul depinde de sezon și de programul fiecărei persoane. Dacă ai un program flexibil și nu ești cumva legat de o anumită dată, atunci poți găsi oferte foarte avantajoase. Pentru mine, dacă un bilet costă mai mult de 50 de euro într-o direcție, este deja scump.

Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel

Din Chișinău, cu părere de rău, nu avem mare alegere. Se poate călători ieftin doar în perioada februarie-martie, și atunci nu sunt prea multe destinații. De exemplu, recent erau bilete spre Viena cu 13 € într-o direcție, ceea ce e foarte convenabil.

Dacă e să clasificăm zborurile din cele mai apropiate aeroporturi la prețuri mici, acestea încep din Odesa, Iași, București și Kiev. De pe aeroportul din Odesa se poate zbura cu 5-10 euro spre Polonia, Ungaria sau Germania.

Din Iași sunt multe curse spre Italia, Danemarca, Marea Britanie. Apoi din București și Kiev, evident că în aceste orașe mari sunt cele mai multe zboruri”, explică bloggerul.

Ce trebuie să cunoască o persoană înainte de a porni într-o călătorie?

„În primul rând, pentru a călători ieftin trebuie să fii gata să renunți la bagajele mari care adaugă la costul călătoriei. Trebuie să vă limitați la un ghiozdan cu câteva schimburi de haine în funcție de anotimp, documente, banii separați pe card și cash, cartele SIM, acumulatorul încărcat și telefonul în care să aveți toate screenurile la bilete și copiile documentelor, trusa medicală cu strictul necesar și asigurarea medicală, care costă în jur de 60 de lei pentru cinci zile.

Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel

În medie, pentru cazare și mâncare într-un oraș european va trebui să scoți din buzunar între 30-50 €. Este important să ne informăm din timp despre traseul pe care îl vom parcurge în călătorie, acesta include cafenele, restaurante, muzee sau alte locații pe care doriți să le vizitați.

O recomandare ar fi să nu mâncați în zonele turistice, pentru că nu tot timpul este gustos și e foarte scump. Mai bine mergeți într-o plimbare la câteva străzi distanță de locurile aglomerate cu turiști și găsiți cafenele unde merg localnicii, acolo de obicei este mult mai ieftin și e mâncarea bună. În unele orașe poți să mănânci cu 5 €, în altele cu 10 €, totul depinde de țară și regiune”, precizează Valeriu.

SFATURI UTILE DE PE BLOGUL „WAGABOND TRAVEL

De unde cumpăr bilete ieftine?

De la companiile lowcost. În prețul lor, de obicei, este inclus doar zborul, nu și alte servicii precum alegerea locului, bagaj suplimentar, alimentație etc. Cele mai mari și renumite companii din regiunea noastră sunt WizzAir și Ryanair. Biletele pot fi procurate direct de pe site-urile oficiale ale companiilor avia.

Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel

Unde găsesc cazare?

Cel mai mare motor de căutare pentru chirii este booking.com, aici puteți găsi hostel-uri la prețuri începând cu 2 € pe noapte. Apoi este platforma airbnb.com, aici sunt cele mai multe apartamente sau vile de pe tot globul. Este foarte comod și sigur, plata se face prin achitarea cu cardul, iar interacțiunea cu proprietarii este minimă, cu aceștia vă întâlniți doar la primirea cheilor, unii în general au lădițe cu cod în care se află cheia de la intrare, iar codul este transmis printr-un mesaj.

„Desigur că există și alte platforme online. Aș vrea să adaug încă una care este gratuită. Couchsurfing.com, acolo ai posibilitatea să găsești persoane din toate colțurile lumii care primesc gratuit turiști la gazdă. Este o oportunitate de a face cunoștință cu localnici și de a afla direct de la ei despre cultura țării pe care o vizitezi. Un moment important aici este că trebuie să cunoști engleza la nivel de comunicare”, spune tânărul.

Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel

Unde mănânc bine și ieftin?

Dacă închiriați un apartament cu bucătărie, aveți opțiunea să procurați produse de la market și să vă gătiți mâncarea. Dacă doriți să mâncați în oraș, cel mai simplu este să dați un search pe google maps (harta google) și să găsiți cafenele cu rating ridicat și cu recenzii bune. „O regulă importantă este să evitați zonele turistice, dacă vreți să mâncați ieftin, gustos și să nu goliți repede portmoneul.”

Dacă doriți să aflați mai multe despre călătorii la prețuri avantajoase, oferte și recomandări direct de la persoana care vizitează aproape zece țări pe an, puteți urmări gratuit blogul lui Valeriu, wagabond.blog, pagina de facebook Wagabond Travel sau canalul pe telegram https://t.me/wagabond_travel.

Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel
Poză din arhiva personală a fondatorului Wagabond Travel

Mai precauți în perioada de după pandemie?

„În prezent, am amânat de câteva ori toate călătoriile planificate, apoi le-am pus pe pauză. Dar neapărat vom călători, imediat ce totul va reveni la normalitate, cel puțin să se deschidă hotarele cu România și Ucraina.

Cât privește riscurile, dacă sunteți precauți, totul va fi bine. Pot fi doar anulări de zbor, dar de regulă companiile aeriene propun returnarea banilor sau modificarea datelor de zbor, la fel se întâmplă și cu serviciile de rezervare a cazării. Înainte de plecare este important să vă informați despre situația din țara în care planificați să mergeți.

După carantină va fi posibil să călătorim și mai ieftin. Numărul celor care vor călători va fi mai mic decât până acum, respectiv ofertele de zboruri și cazări vor fi scăzute. În țările în care turismul reprezintă o latură importantă, prețurile vor fi mai mici. Ryanair a anunțat războiul prețurilor, după ce revine la 90% din zborurile lor. Adică bilete la preț de la 1 euro. Nu trebuie ratată ocazia”, a comentat Valeriu Zaporojan, autorul blogului Wagabond Travel.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE