De ce rămâne neocupat locul deputatului Ilan Șor în Parlament

248
0
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Ilan Șor ar putea rămâne fără mandatul de deputat dacă s-ar emite pe numele său o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Iar ca rezultat, Parlamentul va fi obligat să declarare vacant mandatul de deputat, spune Daniel Goinic, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) pentru GAZETA de Chișinău.

„În prezent, nu avem o hotărâre de condamnare definitivă în cauza Șor. Dacă Republica Moldova sau chiar un stat străin, ipotetic Israel, ar pronunța o hotărâre de condamnare atunci mandatul acesteia ar deveni vacant”, precizează consilierul juridic Daniel Goinic.

Privitor la procedurile demarate înainte de dobândirea mandatului, consilierul juridic menționează că acestea continuă în condiţiile legii generale. „Dacă persoana a fost deja „trimisă în judecată” pentru o infracţiune penală înainte de ziua alegerii sale în calitate de deputat, procedura continuă ca pentru fiecare cetăţean, fără a fi necesară ridicarea imunităţii”, explică Daniel Goinic de la CRJM

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, posibilitatea de a ridica mandatul de deputat este prevăzută doar în cazurile stipulate în Constituția Republicii Moldova. „Calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou ales, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces”, cităm din Constituție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here