De ce rămâne neocupat locul deputatului Ilan Șor în Parlament

778
0
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Ilan Șor ar putea rămâne fără mandatul de deputat dacă s-ar emite pe numele său o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Iar ca rezultat, Parlamentul va fi obligat să declarare vacant mandatul de deputat, spune Daniel Goinic, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) pentru GAZETA de Chișinău.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„În prezent, nu avem o hotărâre de condamnare definitivă în cauza Șor. Dacă Republica Moldova sau chiar un stat străin, ipotetic Israel, ar pronunța o hotărâre de condamnare atunci mandatul acesteia ar deveni vacant”, precizează consilierul juridic Daniel Goinic.

Privitor la procedurile demarate înainte de dobândirea mandatului, consilierul juridic menționează că acestea continuă în condiţiile legii generale. „Dacă persoana a fost deja „trimisă în judecată” pentru o infracţiune penală înainte de ziua alegerii sale în calitate de deputat, procedura continuă ca pentru fiecare cetăţean, fără a fi necesară ridicarea imunităţii”, explică Daniel Goinic de la CRJM

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, posibilitatea de a ridica mandatul de deputat este prevăzută doar în cazurile stipulate în Constituția Republicii Moldova. „Calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou ales, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces”, cităm din Constituție.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here