Standardele duble ale Chișinăului

1708
0

Oazu Nantoi: „În fiecare an, de 9 mai, centrul Chișinăului se transformă într-o zonă în care răbufnește putinismul în forma sa cea mai agresivă”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru unii Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) este disponibilă în perioada de urgență, iar pentru alții e închisă. Convoiul cu 20 de camioane cu ajutor umanitar în valoare de 3,5 milioane de euro din partea României a fost întâlnit pe 7 mai sub podul de la Telecentru. „Dodon a interzis ca ajutorul românesc să fie întâlnit în PMAN. Și erau gata să-i primească în câmp deschis, numai să nu-i apropie de Chișinău”, ne-a declarat deputatul PAS, Igor Grosu.

Pe 9 mai, la două zile de la acest afront adus României, în PMAN, sub patronajul lui Dodon, a fost organizat un marș auto sovietic „Regimentul nemuritor”, la care au participat peste 500 de automobile și zeci de motociclete.

Atunci când pe teritoriul RM acționează starea de urgență și toată lumea e chemată să respecte anumite reguli impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, mulți cetățeni fiind amendați pentru că s-au aflat în stradă din varii motive, președintele Igor Dodon împreună cu spicherul Zinaida Greceanâi și premierul Ion Chicu, fără măști și mănuși, merg la 9 mai la Complexul Memorial pentru a comemora, după cum scrie pe pagina de facebook a lui I. Dodon, „eroii căzuți pentru independența Patriei”.

Și acesta nu a fost unicul eveniment organizat pe 9 mai la care liderul socialiștilor a adunat lumea expunând-o riscului pe timp de pandemie. Pagina de facebook a președintelui abundă de evenimente organizate de socialiștii pe 9 mai. Marșul auto a încununat ziua sărbătorită de socialiști. Coloana de mașini s-a adunat în PMAN, de unde a pornit în trombă pe străzile capitalei, sub semnul negru oranj, secondat de roșul drapelelor. Făcând turul orașului, convoiul a revenit la kilometrul 0 al Chișinăului.

De 9 mai la Chișinău „răbufnește putinismul”

„Pe timpurile sovietice, regimul implementa conștient, consecvent și barbar românofobia în conștiința cetățenilor din RSSM. Noi n-am scăpat încă de această moștenire. Este o categorie de politicieni care prostituează pe această moștenire. De regulă, aceștia sunt agenții de influență ai Federației Ruse, care este grav bolnavă de complexe neoimperiale și dorește să mențină RM în sfera sa de influență. Cine nu este de acord cu mine să meargă pe malul stâng și să pupe arma de tip  kalashnikov a ostașului rus care ocupă ilegal o parte din teritoriul RM.

Igor Dodon și PSRM fac parte conștientă din această cohortă de agenți ruși de influență. Ei au indicația de la Moscova de a compromite tot ce este legat de UE, de a prezenta NATO drept o sperietoare și de a bloca orice informație pozitivă despre relațiile dintre R. Moldova și România. Dodon aleargă la aeroport când aterizează un avion rusesc și fuge la Comrat când vine o coloană de camioane din România. În fiecare an, de 9 mai, centrul Chișinăului se transformă într-o zonă în care răbufnește putinismul în forma lui cea mai agresivă. Și asta se întâmplă pe fundalul nepăsării societății și al lipsei unor reacții adecvate din partea structurilor de stat care ar trebui să se ocupe de securitatea națională”, a comunicat pentru GAZETA analistul politic Oazu Nantoi.

Discrepanța dintre cele două acțiuni

GAZETA de Chișinău a solicitat unor reprezentanți ai formațiunilor politice să comenteze dublele standarde ale guvernării, aplicate față de aceste două evenimente ce au avut loc la două zile distanță: ajutorul umanitar din România  și marșul automobilistic organizat de socialiști.

În opinia lui Octavian Țâcu, deputat, președintele PUN, „Discrepanța dintre cele două acțiuni a devenit și mai frapantă în cazul marșului militarist din 9 mai, în care au fost implicate sute de mijloace de transport, lăsate în mod sfidător în PMAN. Fără îndoială, este o acțiune concertată pentru a contracara  efectele pe care le-a avut coloana cu ajutoare românești venită de la Vama Leușeni.

Prin urmare, suntem în continuare victimele unui război geopolitic, în care actuala guvernare ne-a ancorat. Este regretabil că lucrurile firești au fost pervertite, deoarece pentru Igor Dodon glorificarea trecutului sovietic și servilismul față de Moscova sunt mai importante decât viețile omenești ale cetățenilor pe care îi reprezintă”.

„Dodon și gașca lui socialistă au o ură cronică față de tot ce e românesc”

Iurie Reniță, deputat PPDA, a afirmat că „Dodon și toată gașca lui socialistă au o ură cronică, chiar proletară, față de tot ce e național și, mai ales, românesc. În schimb manifestă profundă gratitudine Rusiei, Chinei și Ungariei (o nouă axă agreată de Moscova!) pentru niște gesturi frumoase, dar incomparabile cu generozitatea celui românesc, în valoare de 3,5 mil. euro”.

„Fariseul de Dodon și psrm-iștii lui au ignorat în modul cel mai brutal și ilegal condițiile stricte ale stării de urgență și au organizat o manifestare a dominației sovietice și rusești prin marșul lor „eliberator” din PMAN. E o vădită acțiune antinațională, de dezbinare și ură în raport cu cei care nu împărtășesc „adevărul” sovietic și rusesc despre cel de-al Doilea Război Mondial.

În loc de reconciliere, reculegere și respect față de toți cei decedați, ei ne aduc din nou pe agendă confruntarea și divizarea cetățenilor conform afilierii etnice, geopolitice și ideologice. Aceasta este fața lor adevărată și a celor care-i susțin financiar și politic din afară”, a punctat Reniță.

„Cel mai izolat președinte”

Igor Grosu, deputat PAS, califică „comportamentul lui Dodon drept o românofobie cronică. El continuă, inclusiv prin acest gest, să fie cel mai izolat președinte. La sfârșit de mandat nu a înțeles că trebuie să ai relații bune cu vecinii, în special în  situație pandemică, când îți vine un ajutor atât de generos din partea României, cu care avem relații speciale. Formațiunea PAS a făcut un demers la primărie și a rezervat cu o zi înainte PMAN pentru ajutorul românesc. Primăria nu a fost împotrivă. S-a opus Dodon. Partea română într-adevăr a fost interesată să aducă acest lot în PMAN. Și noi am adus argumentul că s-a pornit coloana din Piața Victoriei din București și va ajunge în PMAN de la Chișinău. S-au invocat diferite motive. Și erau gata, am impresia, să-i primească în câmp deschis, numai să nu-i apropie de Chișinău”.

„A fost un abuz pe timp de pandemie care vine în contradicție cu dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale. Ei au imunitate (n.r. – Dodon, Greceanâi și Chicu). Sunt niște mediocrități care cer de la cetățeni respectarea riguroasă a prescripțiilor legale, amendează cetățenii, în timp ce ei sfidează într-un hal impardonabil regulile generale. Și după asta așteaptă ca cetățenii să ia în serios solicitările și avertismentele autorităților privind respectarea regulilor de carantină. Comportament iresponsabil”, a conchis Grosu.

Indiferent de locație, acest ajutor umanitar a strălucit

Potrivit lui Andrian Candu, liderul Pro Moldova, „guvernarea și-a etalat atitudinea neprietenoasă față de România și atașamentul exagerat față de fostul imperiu sovietic și succesorul său. Regret mult că un asemenea model de comportament este ridicat la rang oficial. Mi-a fost rușine să urmăresc aceste două evenimente”.

„Ne-am dus acolo unde ni s-a oferit și unde am fost îndrumați să ne ducem. Indiferent de locație, autocamioanele românești și acest ajutor umanitar oferit cu generozitate tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de locație, ar fi strălucit și a strălucit”, a declarat Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în contextul în care ajutorul umanitar oferit de către România a fost prezentat lângă podul din sectorul Telecentru al capitalei, și nu în PMAN.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE