„Moldova este ca și familia noastră”
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAfirmă Monica Sandu, anesteziolog român, repartizată la Spitalul din Bălți
După trei săptămâni de muncă asiduă în Italia și o săptămână petrecută cu familia în România, anestezista Monica Sandu a ales să vină în R. Moldova într-o perioadă destul de grea, inclusiv pentru sistemul medical din țara ei. Doctorița a mărturisit că după pandemie viața tuturor se va schimba.
Cu o experiență de nouă ani în domeniu, Monica Sandu este unul dintre cei 41 de medici români veniți în misiune în Republica Moldova și unul dintre cei cinci specialiști repartizați la Spitalul Republican din Bălți. În această instituție medicală 61 de cadre medicale s-au infectat până acum cu Sar-Cov-2.
Ne-a spus că va munci aici exact până la sfârșitul stării de urgență, iar experiența acumulată în ambele țări o va ajuta atât în plan profesional, cât și în viața de zi cu zi. „Am ajuns în spital joi. Am vizitat fiecare secție, ne-am organizat între noi cine și unde va fi repartizat. Ni s-a prezentat planul terapeutic, circuitele, am văzut ce se poate modifica, dacă este nevoie. Există o colaborare foarte bună între medici, toată lumea este dispusă să ofere din informații, să învețe, să schimbe ceva. Medicii mi se par extraordinar de primitori și dornici de colaborare”, a afirmat Monica Sandu.
Astfel, de vineri, muncesc cot la cot cu medici din Moldova. Au ales să fie la serviciu câte 12 ore pe zi, fără zile de repaus, pentru că, spune doctorița, au venit să dea o mână de ajutor, iar cele 15 zile nu le dau voie să se relaxeze. Ne-a povestit de ce după Italia a ales să vină și în R. Moldova.
„Italia este țara care avea cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din Europa, în momentul când am ales să plec. Era ceva nou pentru noi. Toți ne confruntăm cu o pandemie pe care acum învățăm să o gestionăm. Mă refer și la tratament, și la felul cum să ne protejăm. Când am plecat, Italia avea cel mai mare număr de pacienți. În afară de asta, dintre toate țările europene, România are cel mai mare număr de români care muncesc acolo. Ei ne-au primit și era cazul ca și noi să îi ajutăm. Era vorba de ajutor și despre experiență. Chiar aveam de învățat. Ei erau în fața noastră în această pandemie cu aproximativ o lună. Deci, aveau o lună de zile de experiență în fața tuturor în Europa.
De ce am ales Republica Moldova? Pentru că este ca și familia noastră și dacă este nevoie de ajutor, cu cel mai mare drag îl oferim. Sunt două țări complet diferite, situația este complet diferită. În Italia eram în momentul când începea să treacă vârful pandemiei, iar în Moldova nu este momentul respectiv. Cred că este nevoie încă de precauție”, a explicat Monica Sandu.
Doctorița interacționează direct cu pacienții cu Covid-19 zi de zi, ceea ce o face să fie mai precaută și responsabilă. Undeva există o doză mică de teamă de a fi contaminat.
„Da, bineînțeles, pe specialitatea mea de anestezie, contactul cu pacienții cu Covid-19 este direct, fie că e primirea lor în spital, fie că e vorba de tratamentul ulterior. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, explică medicul.
Despre costumul care a devenit un accesoriu indispensabil în lupta Covid-19 spune că s-a obișnuit. Nu-i mai este atât de greu să-l îmbrace sau să-l dezbrace. Doctorița Sandu ne-a mai spus că toți medicii români au venit cu echipamente din România, dar și Spitalul din Bălți are destule.
Am întrebat-o dacă există o diferență între viața ei profesională de dinainte de COVID-19 și cea de acum.
„Pentru toți viața s-a schimbat. Până acum nu luam în considerare faptul că pacientul poate avea vreo maladie infecțioasă. Existau măsuri de prevenție, însă nu la nivelul de acum. Acum vorbim despre combinezoane, despre măști, viziere. Lucruri la care nimeni nu s-a gândit. Nimeni în lume, nu doar noi. Aveam o activitate de anestezie, dar și de terapie a durerii, ne organizam altfel programul, iar acum exclusiv suntem concentrați pe terapia Covid-19. Cu siguranță, viața va fi altfel după Covid, mai ales pentru medicii care au fost în contact permanent cu ei.
Medicilor le urez să aibă putere de muncă. Va dura o perioadă mai scurtă sau mai lungă, rămâne de văzut. Lucrurile vor trece pe făgașul normal. Trebuie să avem un pic de răbdare și să ne facem datoria, ceea ce nu va fi ușor pentru nimeni. Cetățenilor le spun să aibă răbdare și să încerce să respecte regulile pe care au fost rugați să le respecte”, și-a încheiat gândul Monica Sandu.
Despre condițiile de cazare, atât de mult discutate în ultimele zile în presa locală, ne-a spus scurt: „Mă simt bine și sigur voi mai reveni în Moldova”.
Vom preciza că în Spitalul Republican din Bălți în acest moment sunt internați 98 de pacienți infectați cu Covid-19, iar 38 sunt suspectați că ar avea infecția.
sanatateinfo.md
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE