Bolile respiratorii cronice în timpul pandemiei: recomandări utile pentru pacienți

937
0
Imagine simbol, sursa:http://ro.internazionale.il24.it/
Imagine simbol, sursa:http://ro.internazionale.il24.it/

Ce trebuie să facă bolnavii cu boli respiratorii cronice în perioada pandemiei COVID-19, cum să țină boala sub control și care sunt pașii în momentul în care au constatat că s-au infectat cu noul tip de coronavirus. Au răspuns la întrebări dr. Carmen Bușneag, medic de familie, și Radu Gănescu, președinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) din România.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ghidarea pacienților  

Pacienții cu astm bronșic – În primul rând, trebuie să fie aplicat planul de acțiune în astm, pe care fiecare pacient cu această afecțiune cronică trebuie să îl aibă. Planul este structurat asemeni unui semafor – cu verde, galben și roșu, iar pacientul trebuie să știe ce are de făcut în fiecare moment. Este foarte important să nu intre în panică, iar în situațiile de criză să apeleze la medicul de familie.

Culorile semaforului indică:

Verde – pacientul nu are simptome nici ziua, nici noaptea, iar toate activitățile pot fi desfășurate în mod normal. În acest caz se continuă tratamentul de fundal, administrat în mod obișnuit.

Galben – simptomele se agravează, acestea încep să își facă apariția atât noaptea, cât și ziua. De asemenea, există un grad de limitare a activității fizice, fiind necesară administrarea medicației de salvare.

Roșu – pacientul se află într-o situație de criză, simptomele sunt constante, atât noaptea, cât și ziua, sub formă de tuse, constricții toracice, dispnee („sete” pronunțată de aer) și nu mai este posibilă nicio activitate fizică. În acest caz se administrează medicația de urgență – salbutamolul, cel puțin două pufuri, după care urmează o pauză de 20 de minute și alte două pufuri administrate. Dacă după această procedură situația nu se ameliorează, trebuie să sunați la numărul unic de urgență 112.

În cazul pacienților cu astm bronșic există două linii de tratament – medicația de urgență și cea de fond și niciuna dintre ele nu trebuie întreruptă. De asemenea, odată ce astmul a ajuns la roșu, pacientul fiind într-o stare critică, acesta trebuie neapărat să apeleze 112, singura soluție fiind să ajungă la spital.

Printre factorii trigger (factori declanșatori ai astmului), care pot provoca un acces de astm bronșic în această perioadă sunt anxietatea, îngrijorarea și panica. Însă pacientul trebuie să știe că nu se poate întâmpla nimic rău și trebuie să aibă mereu pregătită medicația, rămânând încrezător și conectat cu medicul de familie.

Sistarea tratamentul în lipsa simptomelor

Fiecare pacient trebuie să știe că tratamentul obișnuit este foarte important pentru o viață normală. Chiar și în lipsa simptomelor și a unei stări aparent normale, tratamentul prescris chiar și pentru toată viața, trebuie urmat cu sfințenie. În cazul renunțării la tratament există riscul agravării stării generale, urmată de eforturile disperate ale medicului de a oferi ajutor.

Expunerea pacienților cu boli respiratorii cronice riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus

Potrivit cercetătorilor chinezi, riscul îmbolnăvirii pacienților cu boli respiratorii cronice (astm bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică) cu noul coronavirus nu este mai mare decât pentru alți pacienți. Totuși, dacă pacientul cu astm bronșic în forme moderate și severe s-a infectat cu noul coronavirus, evoluția bolii poate fi însoțită de complicații, în special dacă este asociată cu vârsta de peste 65 de ani, diabetul zaharat, obezitatea, insuficiența renală cronică și hemodializa.

Precauții:

Per general, pacienții care suferă de această afecțiune cronică trebuie:

  • Să evite în casă draperiile și covoarele groase, lâna, puful din perne;
  • Să utilizeze un aspirator cu filtru hepa, care să scadă cantitatea de alergeni din încăpere;
  • Să folosească aerul condiționat, filtrele fiind curățate în mod regulat pentru a nu transmite mai mulți alergeni;
  • Să evite contactul cu animalele cu blană și păsările în colivie;
  • Să se identifice și să se evite alergenii la care reacționează;
  • Să evite alergenii din mediul profesional, să schimbe locul de muncă, la necesitate;
  • Să renunțe la fumat, atât pentru perioada pandemiei, cât și pentru totdeauna.

Important! În perioada de pandemie, pacienților cu astm bronșic li se recomandă să evite utilizarea nebulizatoarelor (aparate ce emit vapori), pentru a evita transmiterea particulelor virale. Se recomandă înlocuirea acestora cu un spacer – aparat alungit din plastic ce permite o difuzare mai bună a substanței bronhodilatatoare în organismul pacientului. După utilizare se recomandă desfacerea și spălarea acestuia cu apă caldă și săpun, apoi uscarea lui pe un prosop. Nicio substanță dezinfectantă adițională nu este recomandată. Acest dispozitiv este strict individual și nu trebuie transmis de la un pacient la altul.

Sanoteca.md

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE