Daniel Ioniță: „Pașapoarte cu privilegii, dar și cu o imensă responsabilitate”

1524
0
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, alături de personalul medical român aflat în misiune umanitară în R. Moldova 
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, alături de personalul medical român aflat în misiune umanitară în R. Moldova 

Azi, 9 mai 2020, în incinta Ambasadei României la Chișinău, medicilor și asistenților medicali din România, veniți într-o misiune umanitară de 15 zile la Chișinău, le-au fost acordate pașapoarte diplomatice. Acestea le-au fost înmânate de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care le-a urat: „Bun venit în corpul diplomatic al României, dragi colegi diplomați! Acest pașaport, așa cum scrie pe ultima sa pagină, aduce cu sine privilegii, dar și o imensă responsabilitate, de care sunt convins că vă veți achita cu onoare.”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

9 mai 2020, ora 12.30. Răsună pe rând Imnul Uniunii Europene și Imnul Național al României. După intonarea lor, în discursul său, Excelența Sa, Daniel Ioniță, în fața doctorilor civili și militari deopotrivă, actuali și viitori diplomați, jurnaliști, remarcă următoarele: „Astăzi este o zi cu semnificații multiple la nivel global, dar și pentru noi toți ca diplomați ai României. … Istoria trebuie să o cunoaștem, să o prețuim, să o ducem mai departe, România noastră, modernă și democratică, integrată în UE și în NATO, mereu atentă la Republica Moldova și la Vecinătate, trebuie să fie iubită necondiționat.

…În acest moment unic în istoria noastră, când ne confruntăm la nivel global cu un inamic invizibil și ucigaș, aș spune că sănătatea mondială nu poate fi asigurată decât prin solidaritate și curaj, iar prin cooperare și ajutor vom depăși cu toții, împreună, această situație. La nivel personal ne vom consolida valorile, iar Uniunea Europeană va ieși cu siguranță întărită.

Istoria nu poate fi scrisă fără eroi. Iar eroii noștri sunteți acum Dumneavoastră, medicii, asistentele și personalul medical care se află în prima linie de luptă cu coronavirus.

În semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția deosebită a personalului misiunii medicale române care s-a deplasat în Italia, precum şi a celui al misiunii medicale române care se află în Republica Moldova, în unele dintre zonele cele mai afectate de pandemia de COVID-19 din cele două state, pentru oferirea serviciilor de asistenţă medicală specializată în vederea tratării pacienților infectați, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus, în mod excepțional, eliberarea de pașapoarte diplomatice electronice pentru membrii acestor echipe medicale”.

„Veritabili ambasadori ai statului român”

Daniel Ioniță a citat din mesajul Ministrului Bogdan Aurescu: ,,Ministerul Afacerilor Externe a dorit să aducă, prin acest gest simbolic de acordare a unor pașapoarte diplomatice, un mesaj de recunoștință și mulțumire personalului medical român care luptă în linia întâi și se expune, cu curaj, unor riscuri însemnate pentru a veni în ajutorul cetățenilor din alte state, contribuind astfel, ca veritabili ambasadori ai statului român, la dezvoltarea și consolidarea relațiilor României cu aceste state și la ridicarea profilului internațional al țării noastre. România a dovedit, o dată în plus, mulțumită acestor profesioniști, că este un stat partener implicat și de încredere, care intervine, în spirit de solidaritate, atunci când situația o impune.”

Medicii urgentiști din Arad: „Noi nu am venit aici pentru bani”

Din cei 42 de doctori veniți din România în Republica Moldova pentru a ajuta personalul medical de aici în lupta cu Covid-19, patru – doi medici și doi asistenți medicali – sunt de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Ei au fost repartizați la Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”.

Discut cu doctorul Olga Mitreanu și asistenta medicală Rodica Băginean care, în aceste 15 zile, tratează pacienții bolnavi de noul coronavirus, alături de medicii moldoveni, la Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”.

De la ele aflu că, de când a început pandemia, ele au muncit doar în sistemul medical din România și acum în Republica Moldova.

„Noi am venit în misiune umanitară. Voluntar. Suntem medici voluntari. Noi nu am venit aici pentru bani”, ne-au spus ambele femei.

Potrivit medicului Olga Mitreanu, care lucrează în medicină din 2008, spitalul de la Chișinău este un spital bine pus la punct. „Cu oameni foarte buni, organizați în ceea ce privește lupta cu Covid-19. Sunt destule medicamente pentru tratarea pacienților. Medicii sunt echipați corespunzător și bine pregătiți. Lucrăm opt ore pe zi cu pauză. În România lucrăm în alt regim, regim de ture: de 12 cu 24 și 12 cu 48. Aici am ales să lucrăm în regim de 8 ore zilnic, cu pauză, bineînțeles, ca să nu pierdem timpul. Am venit să fim de folos”.

Olga Mitreanu și Rodica Băginean, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
Olga Mitreanu și Rodica Băginean, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

Olga Mitreanu și Rodica Băginean, ca și ceilalți doi colegi din Arad, sunt cazate în cadrul spitalului, într-o secție de reabilitare, kinetoterapie, care este renovată. Condițiile de cazare sunt bune.

„Colaborăm foarte bine. Nu e ceva nou pentru noi. Suntem medici urgentiști. Suntem obișnuiți cu munca. În România, noi lucrăm și la urgență, la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) și pe mașină. Și eu mai lucrez și pe elicopterul SMURD”, îmi spune asistenta medicală Rodica Băginean.

Ea precizează că „cei 42 de medici din România veniți la Chișinău sunt din județele Bihor, Târgu-Mureș, Cluj, Alba-Iulia, Iași și București. Din prima zi când am venit în R. Moldova am fost repartizați pe echipe în funcție de necesități”.

„Noi suntem profesioniști, nu suntem politicieni”

Dorin Pulbere, medic primar ATEI, Spitalul Pneumologie Iași, cu o experiență în domeniu de 20 de ani, este originar din Bălți.

Din 1994 locuiește în România. Acolo a studiat. E stabilit la Iași. A venit în misiune umanitară la Chișinău împreună cu alți 11 colegi de-ai săi din Iași. Fac muncă de voluntariat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău.

„Un Institut unde sunt 62 de locuri de terapie intensivă. S-a  făcut o muncă titanică acolo pentru circuite. S-a renovat. Numai cuvinte de bine stafului tehnic, stafului academic care au lucrat la această secție și au pus-o la nivel european, din punctul meu de vedere. Și protocoalele pe care le aplică sunt de ultimele noutăți. Se ține foarte mult legătura cu țările care au trecut deja prin pandemii”, remarcă medicul.

Dorin Pulbere, medic primar ATEI, Spitalul Pneumologie Iași, România
Dorin Pulbere, medic primar ATEI, Spitalul Pneumologie Iași, România

Doctorul Pulbere susține că „specialitatea de anestezie și terapie intensivă este o specialitate care, de obicei, nu prea era vizibilă, era una discretă. În momentul de față însă, în lupta cu Covid-19, această specialitate este în prim-plan. Foarte mulți colegi de-ai noștri sunt infectați, deoarece se fac foarte multe manevre la pacient. Costumele sunt impermeabile. Este foarte greu să muncești în ele. Dar rezistăm cu succes și vom sta până la capăt”.

Dorin Pulbere îmi mărturisește că nu a avut niciun obstacol până acum. „Din contra, am colaborat foarte bine cu colegii noștri. Am avut colegi vorbitori de limbă rusă. Cunosc rusa. O colegă e originară din Transnistria. Noi suntem profesioniști, nu suntem politicieni. Noi colaborăm. Este un limbaj profesional. Chiar cu tot sufletul am schimbat idei, opinii. Încercăm să îmbunătățim colaborarea noastră pentru a face cât mai bine față acestei epidemii. Este un virus nou, dar eu zic că, împreună, o să trecem peste asta”.

Dorin Pulbere lucrează la Iași, la un spital unde se primesc pacienți Covid-19 pozitivi și cei cu suspiciune. „Am avut contacte cu ei. Când mi s-a spus, am acceptat cu toată inima să vin aici, 15 zile. Și oricând voi reveni, dacă va fi cazul”.

Îmi spune că sunt cazați „într-un cămin de la Mălina Mică. Condițiile sunt bune. Transport asigurat din forțe proprii. Lucrăm pe ture. Nu am lucrat peste program. Am respectat programul colegilor. Respectăm regimul de lucru, pentru că personalul trebuie să poată lucra pentru toată perioada grea. Dacă personalul medical va pica, atunci va fi foarte greu. Medicii trebuie protejați”.

Medicii din România lucrează cu echipamentul lor. „Dar este asemănător cu cel de aici. Protecția este aceeași. România a mai donat suficient echipament medical, un camion, la Institutul de Medicină Urgentă. Dovadă este că la Secția terapie intensivă la IMU până acum nu s-a infectat niciun medic, din ceea ce știm noi. Probabil, vor fi, dar un număr mic. Lucrând în zona roșie, noi, toți medicii, suntem cu rezultat negativ la testul Covid-19. E un lucru bun.”

Ceremonii similare au fost organizate de Consulatele Generale ale României de la Bălți și Cahul pentru personalul Misiunii medicale umanitare ce acționează în aceste localități.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE