Epopeea colaborării româno-moldave: de la karandash la izolete

939
0
În Piața Victoriei din București. Foto: Guvernul României

România este alături de Basarabia în combaterea noului coronavirus. Un convoi de 20 de camioane cu echipamente de protecție, dispozitive medicale și medicamente necesare pentru tratarea pacienților de Covid-19, în valoare de 3,5 milioane de euro, a ajuns la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ajutorul românesc trebuia să ajungă la Chișinău chiar în ziua când s-au împlinit 30 de ani de la Podul de Flori (6 mai 1990), dar a fost amânat. Totuși, convoiul cu echipamente și medicamente anti-Covid-19 a pornit miercuri din Piața Victoriei din București și a ajuns joi, 7 mai, la Chișinău.

Președintele Igor Dodon ar fi interzis ca ajutorul medical din România să fie prezentat în Piața Marii Adunări Naționale, loc în care s-au desfășurat cele mai importante evenimente ale Mișcării de eliberare națională din Basarabia.

Gestul poporului român, „invizibil” la Chișinău

Convoiul cu 20 de camioane cu ajutor umanitar a fost întâlnit sub… podul de la Telecentru. La prezentarea asistenței umanitare de la Chișinău au venit zeci de oameni, cu drapele în mâini, fredonând cântece patriotice, care i-au mulțumit României pentru gestul frățesc. La eveniment a participat Ion Chicu, prim-ministru al R. Moldova, și ministra Sănătății. Chicu a promis că autoritățile moldovene vor împărți ajutoarele în instituțiile medicale, iar fiecare pacient și lucrător medical va cunoaște că acestea sunt din partea fraților români.

Ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco spune că „întâlnirea convoiului sub podul de pe șos. Hâncești poate fi considerată o palmă obraznică, ba chiar sfidătoare, dată României de autoritățile de la Chișinău”.

Pavel Filip, care face parte din coaliția de guvernare PD-PSRM, a declarat că se desolidarizează de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București. Deși a comunicat colegilor din Executiv aceste nemulțumiri, Filip susține că regretă decizia Guvernului. Ex-premierul a amintit că „în 2017 a întâmpinat în PMAN cele 100 de microbuze școlare donate de statul român, era firesc să se întâmple la fel și anul acesta, când România ne trimite 20 de camioane cu echipamente de protecție și medicamente”.

Ajutorul umanitar valorează 16.500.000 de lei românești, echivalentul a 3,5 de milioane de euro. Ajutorul medical constă în 500.000 de măști de protecție, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de perechi de ochelari de protecție, 200.000 de perechi de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar, anunță Guvernul României.

Ajutorul românesc, sub pod la Telecentru. Foto: TVR Moldova

Fără PR politic

Potrivit prim-ministrului României, Ludovic Orban, camioanele cu ajutoare medicale vor fi însoțite de ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, de secretarul de stat de la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, Ana Guțu.

„E un gest firesc pe care îl facem și sper să nu încerce unii să-l exploateze politic. E un gest făcut pentru frații noștri de peste Prut, pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent că sunt români sau au altă apartenență etnică”, a spus Ludovic Orban în Piața Victoriei din București.

Orban a precizat că medicamentele trimise de România pot asigura tratamentul unui număr dublu de bolnavi față de numărul cetățenilor infectați cu noul coronavirus în Basarabia. El a mai spus că, dacă va fi absolut necesar, se vor completa cantitățile de medicamente.

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a anticipat cumva comentariile de discreditare a ajutorului medical. „Au început deja unii de prin Republica Moldova și de pe la București să se agite și să încerce să discrediteze asistența umanitară oferită generos de România, dezinteresat și necondiționat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, acum, în vremuri de năpastă pandemică”, a declarat Excelența Sa.

Medici români: „Să ajutăm colegii și să nu plecăm bolnavi de aici”

Pe lângă lotul medical, 42 de medici și asistenți medicali din România, majoritatea voluntari, lucrează împreună cu doctorii din Chișinău, Cahul și Bălți, timp de 15 zile, pentru a combate noul tip de coronavirus.

Maria-Elena Casoni este asistentă medicală SMURD Târgu-Mureș, care a făcut parte din echipa medicală ce s-a deplasat în Italia, în aprilie 2020. Tânăra afirmă că nu a venit să-i învețe pe medicii din Republica Moldova, dar să muncească împreună cu ei, cot la cot. „S-ar putea să învățăm noi câteva lucruri de la ei, și invers”, subliniază Maria Elena Casoni.

Asistenta medicală spune că medicii români au două obiective importante pentru care au venit în această misiune. „Să ajutăm colegii și să nu plecăm bolnavi de aici. E important să facem tot ce ține de noi, iar mai departe ține de ei (n. r. – medicii moldoveni) cum se îngrijesc și de noi cum ne îngrijim”, mărturisește asistenta medicală Maria-Elena Casoni.

Republica Moldova are cei mai mulți medici infectați cu noul coronavirus. Mai exact 1098 de lucrători medicali s-au infectat cu Covid-19, arată datele prezentate joi, 7 mai, de Ministerul Sănătății. Procentajul de contaminare a personalului medical este de circa 24,5% din numărul moldovenilor infectați (4.476 cazuri), fiind cea mai mare rată din Europa.

„Lista de voluntari s-a umplut în două zile”

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat, a spus că medicii din țara sa au fost dornici să ajungă în Republica Moldova. „Am apelat la medici voluntari, pe lângă colegii noștri de la Ministerul Apărării. Pot să vă spun că lista s-a umplut în două zile. Impactul nu poate fi decât unul pozitiv”, a declarat Raed Arafat.

România este singura țară care trimite medici în Republica Moldova pentru a lupta cu pandemia de Covid-19, după ce o echipă de medici români a lucrat în spitalele din Italia.

Tratament lipsit de respect față de medicii români

Medicii din România au fost instalați în spațiile de cazare oferite de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”. Deputatul Octavian Țîcu a scris că medicii români au fost cazați în căminele studențești cu WC comun pe coridor, iar ulterior – într-un cămin cu WC separat, dar nu erau camere pentru toți medicii. Potrivit deputatului, Ministerul Apărării al României a decis să plătească un hotel pentru două săptămâni de cazare și mâncare pentru 10 medici militari și doi șoferi.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a precizat că România suportă toate costurile, inclusiv echipamentele de protecție ale medicilor.
Medicii români s-au deplasat către localitățile Chișinău, Bălți și Cahul cu mijloacele de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Apărării Naționale al României.

Medicii repartizați la Bălți au primit – fără știrea lor – câte o mie de dolari, iar asistenții medicali câte 400 de dolari de la primarul Renato Usatîi, drept „mulțumire”. Banii au fost returnați a doua zi în fața presei locale.

Ambasada României reiterează că statul român suportă integral costurile legate de desfășurarea misiunii medicale. Contactat de GAZETA de Chișinău, Renato Usatîi și staff-ul său nu au răspuns la apelurile și mesajele noastre.

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a spus pentru TV8 că „decizia de a le oferi premii a fost una de recunoștință pentru gestul lor nobil”. Renato Usatîi recunoaște că a fost un gest pe care nu trebuia să-l facă.

Cât privește „karandashul”, vorba este legată de declarația fostului premier al R. Moldova, Andrei Sangheli, care a spus că România „nu a dat Moldovei nici un carandaș pe gratis”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE