Navetista și covidul din Miclești

4022
0
Victoria Popa
Victoria Popa

Lumea de la sate trăiește ca o familie mare. Oamenii se cunosc între ei, își dau binețe, se bârfesc și de bine, și de rău. Acum orice discuție purtată între oameni este despre Covid-19, epidemia care a cuprins întreg teritoriul RM, nu și toate localitățile. Sunt sate unde virusul încă nu a ajuns, dar traiul locuitorilor rurali s-a schimbat. Oamenii evită să se ducă unii la alții pe ospețe. Mulți respectă distanța socială. Sătenii se interesează însă în ce localitate din raionul lor este un număr mai mare de infectări. În acest caz, curiozitatea lor se explică mai mult prin dorința de a se proteja.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un rol important în localități îl au acum primarii. Aceștia împreună cu angajații centrelor de sănătate țin situația sub control și întreprind acțiuni care ar stopa răspândirea virusului, în cazul în care a intrat în sat, ceea ce am dedus din discuția cu un primar.

Am vrut să aflu ce acțiuni întreprinde primarul comunei Miclești, din care fac parte satele Miclești și Stețcani, raionul Criuleni, comună unde mai mulți locuitori s-au infectat cu Covid-19. Comuna are o populație de 2268 de oameni.

Am avut o discuție telefonică cu primarul comunei Miclești, Iurie Buga. Edilul mi-a spus că în comună sunt acum opt cazuri de infecție cu Covid-19, patru la Stețcani și patru la Miclești, dintre care șase persoane sunt spitalizate, iar două se tratează la domiciliu. Vreo cinci s-au tratat deja. Prima persoană infectată a fost o angajată a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău.

„Nu este vinovată femeia. Dar acești oameni sunt stigmatizați, deși nu au nicio vină”, îmi spune funcționarul.

Primul caz de Covid-19 la Miclești a fost depistat pe 2 aprilie, iar la Stețcani pe data de 24 aprilie. Primarul a luat măsuri stringente atunci când a fost descoperit primul caz. Împreună cu medicul de familie au fost la persoanele cu care a fost în contact prima persoană. S-a discutat cu ei. Oamenii au fost receptivi. S-au izolat.

„Am dezinfectat localitatea și instituțiile publice. Dezinfectarea am făcut-o cu stropitoarea de la tractor pe drumurile centrale. Doi angajați ai primăriei au mers și au stropit cu mașina scările, ușile instituțiilor publice. Am cumpărat dezinfectant cu certificat de calitate. E scump. Un litru e 297 de lei. Am primit zece viziere de la Congresul Autorităților Publice Locale pentru agenții economici de la magazinele alimentare din cele două sate. Tot de la ei am primit și 40 de litri de dezinfectant pentru instituțiile publice și biserică.

Ne-am străduit ca toți lucrătorii din magazine și din instituțiile publice să poarte mănuși și măști. Măști au toți, dar mănuși nu găsim să cumpărăm. Măștile le confecționează lumea și acasă.  Sătenii respectă Hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale și stau acasă. Merg la magazin și la oficiul poștal numai atunci când au nevoie”, mi-a mărturisit Iurie Buga.

Tot el mi-a spus că la biserică nu merge nimeni.

„În seara Învierii slujba a făcut-o doar preotul cu doi slujitori ai parohiei. Sfințirea bucatelor de Paști a fost făcută pe la porțile oamenilor. Am mers cu preotul împreună. La Paștele Blajinilor slujba a fost făcută doar de slujitorii bisericii. Care au vrut au dat pomelnicele preotului. Nimeni nu s-a adunat la cimitir. La Centrul de Sănătate Miclești sunt trei asistente medicale, o asistentă e la Stețcani și două la Miclești, plus medicul de familie. Acestea deservesc ambele sate. Le mulțumim pentru munca depusă zi de zi. Practic, lucrează 24 de ore din 24”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE