România a venit să-și ajute poporul

1589
0
Fotografii: Natalia Munteanu

Medicii și asistenții medicali din România au sosit în Republica Moldova. Echipa formată din 42 de lucrători medicali vor munci cot la cot cu medicii din Chișinău, Cahul și Bălți, timp de 15 zile, pentru a combate noul coronavirus.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Medicii veniți din diferite județe ale României s-au adunat la Iași, de unde au pornit spre Chișinău în dimineața zilei de joi, 30 aprilie. Ajunși la Chișinău, aceștia urmează să facă cunoștință cu medicii moldoveni și spitalele unde vor activa.

Maria-Elena Casoni este asistentă medicală SMURD Târgu-Mureș, care a făcut parte din echipa medicală ce s-a deplasat în Italia, în aprilie 2020. „Am fost în Italia cu același scop. Am participat alături de colegii noștri, în semn de solidaritate. Oriunde este nevoie de noi, cu mare drag, acordăm ajutor tuturor celor care sunt în situații de criză”, spune Maria-Elena. Tânăra afirmă că nu a venit să-i învețe pe medicii din Republica Moldova, dar să muncească împreună cu ei, cot la cot. „S-ar putea să învățăm noi câteva lucruri de la ei, și invers”, subliniază Maria Elena Casoni.

Maria Elena Casoni, asistentă medicală din Târgu Mureș. Foto: Natalia Munteanu

Asistenta medicală spune că medicii români au două obiective importante pentru care au venit în această misiune. „Să ajutăm colegii și să nu plecăm bolnavi de aici. E important să facem tot ce ține de noi, iar mai departe ține de ei cum se îngrijesc și de noi cum ne îngrijim”, mărturisește asistenta medicală Maria-Elena Casoni.

„Ne dorim să colaborăm, să ajutăm, să împărtășim din experiența noastră”

Evenimentul de prezentare a medicilor din România a avut loc la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău. Acolo am vorbit și cu medicul anestezist Monica Sandu din București. Și Monica Sandu a lucrat în Italia, pe timp de pandemie de Covid-19. „Ne dorim să colaborăm, să ajutăm, să împărtășim din experiența noastră pentru că unii dintre noi ne-am întors din Italia, unde am lucrat chiar în regiunea Lombardia”, spune Monica Sandu motivul pentru care a ales să vină în misiune în Republica Moldova.

Republica Moldova are probabil cei mai mulți medici infectați cu noul coronavirus. În acest context, am întrebat-o pe Monica Sandu ce măsuri de precauție va lua la Chișinău. „Vom purta echipamente, ca și toți ceilalți, vom încerca să ne expunem cu măsură. Vom efectua manevrele, care sunt generatoare de aerosoli, în limita care se poate. În Italia am luat exact aceleași măsuri de precauție. Sunt valabile pentru toate țările. Ele sunt sub formă de protocol care-ți indică cum să gestionezi o situație. Nu e bine să ieși din afara protocolului”, explică Monica Sandu. Medicul anestezist afirmă că în Republica Moldova va lucra în secția unde sunt spitalizați pacienții în stare gravă, la terapie intensivă, așa cum a activat și în Republica Italiană.

„Lista de voluntari s-a umplut în două zile”

Echipamentele de protecție și medicamentele pentru tratarea Covid-19 urmează să ajungă săptămâna viitoare în Republica Moldova, a anunțat Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne al României. Ministerul Apărării din România a adus astăzi 10 izolete pentru instituțiile medicale din Republica Moldova.

Potrivit lui Raed Arafat, medicii din România au fost dornici să ajungă în Republica Moldova. „Am apelat la medici voluntari, pe lângă colegii noștri de la Ministerul Apărării. Pot să vă spun că lista s-a umplut în două zile. Impactul nu poate fi decât unul pozitiv. Este normal, chiar dacă ai o problemă la tine acasă, să te uiți și ce au nevoie vecinii tăi și să ajuți. Sunt convins că și noi avem ce învăța aici”, a declarat Arafat după ceremonia de prezentare a echipei medicale.

Medicii din România vor fi instalați în spațiile de cazare oferite de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”. „Sunt condiții semi-hoteliere. Vor fi aici 15 zile. Sunt oaspeții noștri și e normal să avem grijă de ei”, a spus Andrei Uncuța, directorul Spitalului Clinic Republican.

Medicii români vor fi repartizați în diverse spitale din Chișinău, Cahul și Bălți. „Noi suntem desemnați pentru tratamentul pacienților extrem de gravi. Echipa care va fi la noi se va ocupa împreună cu medicii noștri de pacienții în stare extrem de gravă. Vor activa 12 medici și asistenți medicali din România”, susține Andrei Uncuța.

România este singura țară care trimite medici în Republica Moldova pentru a lupta cu pandemia de Covid-19, după ce o echipă de medici români au lucrat în spitalele din Italia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE