Troleibuzul gândacilor de Colorado

2425
0

De când transportul urban este folosit ca mijloc de propagandă politică?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De două zile, pe străzile Chișinăului, pe rutele nr. 22 și nr. 3, circulă un troleibuz în culorile panglicii „Sfântul Gheorghe”, simbol al propagandei rusești. Ofițerul de la relații cu publicul al Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, ne-a spus că troleibuzul este pus la dispoziția unei companii, ca spațiu publicitar, cu care RTEC a încheiat un contract pe o durată de trei luni. Analistul politic Oazu Nantoi susține că Ivan Ceban împreună cu Igor Dodon execută ordine primite de la Moscova și „ne bagă pe gât propaganda oficială a Rusiei putiniste”.

Într-un material video de pe sputnik.md se spune că cei care vor călători cu acest mijloc de transport vor putea vedea și un spot video despre „eliberarea țării”. Inițiatorii proiectului susțin că mijlocul de transport le va aminti călătorilor de „ziua victoriei”, de acum 75 de ani.

Solicitată de GAZETA de Chișinău, responsabila de relațiile cu publicul a Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Felicia Rusu, ne-a spus că troleibuzul colorat în panglica „Sf. Gheorghe” circulă deja pe străzile Chișinăului, pe ruta nr. 22 sau pe ruta nr. 3.

„RTEC a oferit troleibuzul unei companii cu care a încheiat un contract doar pentru spațiu publicitar. Rutele pe care circulă troleibuzul sunt cele obișnuite ale Parcului de troleibuze nr. 1.

Contractul a fost încheiat între o firmă și RTEC pe o perioadă de trei luni de zile. Nu vă pot da numele firmei. Azi, 30 aprilie, troleibuzul circulă pe ruta 22. Dar mijlocul de transport public a circulat și ieri, și alaltăieri”, ne-a explicat angajata RTEC.

„Ivan Ceban execută ordinul primit de la Moscova”

Referindu-se la această acțiune propagandistică sfidătoare, istoricul Gheorghe Cojocaru, director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, a spus pentru GAZETA de Chișinău că „autoritățile centrale și locale trebuie să aibă o atitudine mai echilibrată pentru că se știe că părerile sunt împărțite în ceea ce privește semnificația acestor simboluri și noi trebuie să promovăm în primul și în primul rând simbolurile noastre naționale, care au tradiție, care au rădăcini”.

„În campania electorală pentru funcția de primar general, candidatul Ivan Ceban se comporta foarte blând, constructiv și se distanța foarte stăruitor de steluța roșie și de apartenența partinică față de Partidul Socialiștilor. Pentru ca acum, făcând parte din lista agenților ruși de influență din R. Moldova, în fruntea căreia este Igor Nicolaevici Dodon, să execute ordinul primit de la Moscova și să ne bage pe gât propaganda oficială a Rusiei putiniste. Dacă societatea este indiferentă, dacă societatea este moartă, înseamnă că nimic altceva nu merităm!”, a declarat pentru GAZETA de Chișinău, analistul politic Oazu Nantoi.

Inițiativa este un proiect comun al agenției ruse „Sputnik” și al primăriei capitalei.

Amintim că panglica „Sfântul Gheorghe” este un însemn al expansionismului rusesc. Aceasta a fost interzisă în mai multe state ex-sovietice: Ucraina, Belarus, Kazahstan, Georgia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE