„Nu lăsați de izbeliște asistenții medicali!”

914
0
Foto simbol, sursa agora.md
Foto simbol, sursa agora.md

Medicii de familie sunt indignați de faptul că Ministerul Sănătății a decis printr-un ordin, care încă nu a fost făcut public, ca ei și asistentele medicale să colecteze la domiciliu probele pentru Covid-19. Aceștia spun că nu dispun de echipamentul necesar pentru a face prelevări pentru teste și a merge la bolnavii cu suspiciune de coronavirus.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

GAZETA de Chișinău a discutat cu mai mulți medici de familie. Unii nu vor să-și spună numele pentru a nu fi intimidați de superiori. Ei sunt împotriva acestui ordin, deoarece medicii de familie și așa au multe sarcini de îndeplinit.

Potrivit unui medic de familie, testele pentru prelevarea probelor la domiciliu și echipamentul de protecție încă nu au fost trimise de minister.

„Dar se discută că anume medicina primară și anume asistentele medicale vor face testarea la domiciliu a pacienților cu suspiciune de Covid-19. În prezent, nu avem măști conform normelor, mănuși, avem doar câte un costum. Iar acestea trebuie schimbate după fiecare pacient. Am fost instruiți cum să îmbraci, dezbraci costumele printr-o singură lecție online.” Medicul îmi spune că s-a informat suplimentar și din internet despre îmbrăcarea și dezbrăcarea echipamentului contra Covid-19.

Acesta recomandă, în cazul pacienților care au simptome specifice noului virus, tratamentul prin telefon. Fiecare caz este monitorizat zilnic. Dacă se mărește frecvența respirației și se ridică temperatura, atunci medicul de familie recomandă pacienților să telefoneze la 112.

„Eu știu că ordinele nu se discută”

Laurenția Eftodiev, medic de familie, responsabil de satele Miclești și Stețcani, Criuleni, ne-a spus următoarele cu referire la acest ordin al Ministerului Sănătății: „Eu știu că ordinele nu se discută. Da, e îngrijorător. Dar cred că va fi școlarizare și va veni echipamentul necesar. Avem ceva echipament pentru că avem pacienți care se adresează cu simptome catarale și nu le punem pe toate la Covid-19, deși nu excludem infecția coronavirus. Am consultat acum un pacient cu suspiciune și am avut echipament pentru a face consultația respectivă, îl primisem anterior. Iar pentru a face testări pentru Covid-19 la domiciliu încă nu am primit dotare”.

Potrivit doctorului Evtodiev, la Miclești, trei locuitori sunt spitalizați pentru tratarea cu Covid-19 și unul se tratează la domiciliu, iar la Stețcani, doi sunt spitalizați și unul se tratează la domiciliu de coronavirus.

„Ne-am descurcat deoarece i-am monitorizat tot timpul. Am tratat la domiciliu și patru pacienți infectați cu formă ușoară de Covid-19. Durata tratamentului a fost de 14 zile. Este cu succes. Au fost testați până a primi tratamentul și acum urmează să le facem testul a doua oară, ca să vedem rezultatul”, ne-a explicat Laurenția Eftodiev.

Tratați la domiciliu

Medicul ne-a spus că forma ușoară de Covid-19 are mici simptome catarale. Cei trei pacienți, din patru tratați la domiciliu, aveau doar un simptom – lipsa mirosului. Și în acest caz au fost monitorizați zilnic, prin măsurarea temperaturii, frecvența respirației, monitorizarea apariției tusei și a tensiunii arteriale. „Discutam doar telefonic cu pacienții”.

Solicitat de GAZETA de Chișinău, medicul de familie Oxana Trocin, de la  Centrul de Sănătate Boșcana, Criuleni, nu a vrut să vorbească despre acest subiect.

Într-o postare pe facebook, referindu-se la colectarea probelor pentru COVID19 la domiciliu, ex-ministra sănătății, Ala Nemerenco, sugerează ministerului de resort să mai cugete înainte de a declanșa această bombă. Ea vine cu un apel către medicii de familie: „Dragi medici de familie, apărați-vă asistenții medicali! Nu-i lăsați de izbeliște. Asociația Asistenților Medicali văd că nu are nicio poziție la subiect. De fapt, trist să constat, are…”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE