Bucureștiul pentru basarabeni

982
0
Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

România va trimite medici, medicamente și materiale de protecție în Republica Moldova pentru a-i ajuta pe basarabeni să combată pandemia de coronavirus.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că „în Republica Moldova situația este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important, credem noi că cel mai important al Republicii Moldova, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante”.

România ne-a ajutat întotdeauna, susține economistul Vasile Șoimaru, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Contactat de GAZETA de Chișinău, Vasile Șoimaru a reiterat că „România trebuie să ne ajute, dar mai bine ne-ar lua acasă”.

În Republica Moldova avem de fapt o guvernare pro-Moscova. L-am întrebat pe Vasile Șoimaru de ce România ne-ar mai trimite ajutoare, mai ales că autoritățile moldovene deseori își atribuie laurii.

„Mai bine ne-ar lua acasă”

„România, când ne oferă un ajutor, nu se gândește la cei care guvernează, că sunt idioți sau nu, că sunt hoți sau nu, dar se gândește la sărmana populație pentru că în Basarabia circa 80% sunt români. Ea se gândește la oameni. Unii se fac milionari, dar săraca noastră populație nu are de unde cumpăra un pachet de măști. Nu-i simpatizez pe toți politicienii de la București, dar în relația cu Republica Moldova ei au o politică corectă. Asta s-a început încă de când ni se oferea câte o mie de burse de studii pe an. A fost un fel de revenire la mamă”, explică Vasile Șoimaru.

Pe aceeași undă am vorbit cu ex-deputatul Ștefan Maimescu, care a subliniat faptul că România are o politică de fraternitate în relația cu Basarabia. „România, chiar dacă schimbă guvernele și președinții, duce o politică de fraternitate, de salvare a Basarabiei, nu prin dezbinare, șovinism, dar prin ajutor concret. Ajutorul din partea României este permanent”, conchide Ștefan Maimescu, fost deputat.

Țara rămâne pe aceeași poziție

Deputatul Octavian Țîcu susține că „declarația președintelui Iohannis vine într-un context extrem de complicat, în care România a făcut o analiză a situației care se desfășoară în Republica Moldova și, prin prisma experienței personale, a experienței pe care a trăit-o și a resurselor de care dispune a decis această implicare, care mi se pare una firească”, a declarat președintele Partidului Unității Naționale.

Țîcu a menționat că „rezervele României față de Republica Moldova sunt legate de situația politică, mai ales după schimbarea guvernării în noiembrie 2019”. Potrivit lui Octavian Țîcu, România a spus că va rămâne pe aceleași poziții până când Republica Moldova va avea cu certitudine o direcție de evoluție europeană.

Asistența financiară condiționată

Luni, 27 aprilie, când s-au împlinit 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe de la București a menționat contribuția proiectelor implementate pe bani românești pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor moldoveni (finanțarea renovării a peste 100 de grădinițe; donația a 196 de microbuze pentru școli, operaționalizarea SMURD etc.).

Ministerul de Externe al României a reiterat sprijinul Bucureștiului în integrarea europeană a Republicii Moldova (liberalizarea regimului de vize cu UE pentru basarabeni, Acordul de liber schimb cu UE etc.), dar a precizat că „evoluțiile recente de la Chișinău nu atestă continuarea reformelor în direcția avansării agendei europene”.

Autoritățile române au reafirmat că „sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

România ne trimite ajutoare medicale

Ambasada României la Chișinău susține că „echipa de medici și asistenți medicali din România este pregătită să se alăture, pe bază de voluntariat, colegilor din Republica Moldova, urmând să lucreze alături de aceștia, pentru o perioadă de timp, în spitalele din Republica Moldova implicate în combaterea pandemiei”.

Guvernul României va face, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, o serie de donații de echipamente de protecție și alte materiale medicale necesare în lupta COVID-19. În ședința Guvernului României de joi, 30 aprilie, vor fi alocate în contul Ministerului Sănătății sumele necesare realizării donațiilor menționate.

Recunoaște susținerea României din ultimii 10 ani

Parteneriatul Strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, instituit acum 10 ani, a deschis oportunități noi pentru schimburile economice și culturale și a contribuit determinant ca România să devină cel mai important partener economic al Republicii Moldova, recunoaște Guvernul de la Chișinău.

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit cu Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, mulțumindu-i pentru modernizarea școlilor, construirea noului sediu al Teatrului „B. P. Hasdeu” din Cahul, renovarea Muzeului de Artă, a Sălii cu Orgă și a Institutului Mamei și Copilului. Premierul Chicu a apreciat importanța construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău pentru diversificare energetică.

Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a anunțat marți, 28 aprilie, că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 90%, dar darea în exploatare se amână pentru a doua parte a anului 2020.

„Mulţumim României pentru sprijinul dezinteresat şi oportun”

Președinta PAS, Maia Sandu i-a mulțumit prim-ministrului României, Ludovic Orban, pentru sprijinul anunțat de președintele Klaus Iohannis. „În toată această perioadă dificilă pentru noi toți, am comunicat cu prim-ministrul Orban despre situația noastră, iar el a promis să ne ajute. Prim-ministrul mi-a comunicat că deja în ședința de joi a Guvernului României se va lua o decizie despre materialele de protecție și medicamentele care vor fi donate Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu. Lidera PAS a mai spus că s-a bucurat să afle că o echipă de medici cu experiență va fi delegată pentru a ajuta medicii noștri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE