De la lume adunate

1086
0
Victoria Popa
Victoria Popa

O răceală simplă sau niște simptome specifice noului coronavirus îi fac pe oameni să reacționeze și să-și facă griji pentru sine, dar și pentru cei apropiați. O cititoare a GAZETEI de Chișinău ne-a informat despre cazul său. Femeia susține că a respectat autoizolarea la domiciliu de când s-a instituit starea de urgență, dar la un moment dat a simțit că nu se simte bine.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La recomandarea medicului de familie, pacienta, 65 de ani, cu suspiciune de Covid-19, a mers la un laborator privat din oraș pentru a fi testată la Covid-19.

Primul test a fost pozitiv. Alarmată, femeia a repetat testul peste 24 de ore la un alt laborator privat din capitală. Rezultatul a fost negativ. Aflându-se în nedumerire, familia acesteia a decis repetarea testului la cel de-al doilea laborator, pentru a fi siguri de rezultat. Al treilea test a fost negativ ca și al doilea.

Menționez că testarea a făcut-o din banii proprii. Un test costă 800 de lei.

Cu rezultatele obținute pacienta a mers la medicul de familie. Medicul s-a familiarizat cu rezultatul și a întrebat epidemiologul din raion dacă este real ca, timp de 24 de ore, două teste la Covid-19 să aibă rezultate diferite. Epidemiologul nu a putut da o explicație clară în cazul respectiv.

Din spusele cititoarei GAZETEI, epidemiologul ar fi explicat că „dacă primul test e pozitiv înseamnă că a avut coronavirus, dar o formă ușoară, și s-a tratat. Fereastra e imună și s-a nimerit ultima zi, și a arătat pozitiv”.

Femeia și azi se află în autoizolare. A făcut un tratament la domiciliu prescris de medicul de familie.

Am solicitat să comenteze situația respectivă un epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Potrivit ofițerului de presă, Olesea Croitoru, șefa Direcţiei diagnostic de laborator în sănătate publică, ANSP, Ala Halacu, a explicat că „este posibil așa ceva, dar în funcție de anumiți factori: modul de colectare, păstrare și transportare a probelor. Probabil, nu au fost respectate toate cerințele. Posibil ca primul test să fi avut o concentrație mai mică de viruși. Dar dacă ultimele teste au fost negative, înseamnă că acesta este rezultatul testului Covid-19”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE