Taekwondo-ul este o luptă orientală din categoria artelor marțiale, cu o vechime istorică de peste două mii de ani. Popularitatea acestei discipline olimpice în lume și la noi în țară se află într-o creștere continuă, fiind în prezent practicată în jur de 70 de milioane de atleți din peste 200 de ţări. Taekwondo-ul intră în top 10 al celor mai răspândite sporturi în lume. Această artă marțială își are originea în peninsula Coreeană (sec. I î.Hr.), servind în acele vremuri antice ca mijloc extrem de eficient de autoapărare fără folosirea armelor, al căror port era strict interzis.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINECa și orice luptă care se alimentează din seva revigorantă a tradițiilor orientale, taekwondo-ul își datorează longevitatea și durabilitatea unei filosofii bine închegate, cu aplicații practice de-a dreptul impresionante. Acest stil de luptă se mai referea la un sistem de antrenament spiritual, fiind în prezent un mijloc excelent de a practica un mod de viață sănătos, contribuind la dezvoltarea armonioasă a ființei umane.
Sensuri etimologice
Cuvântul taekwondo este de origine coreeană, fiind alcătuit din trei silabe, cu următoarea semnificație: TAE – ad litteram înseamnă: a călca cu piciorul; cu alte cuvinte: tehnica loviturii executată cu membrele inferioare; KWON – procedeu executat cu mâna, cu pumnul; DO – un termen de o complexitate cu adevărat filosofică care semnifică asemenea noțiuni precum metodă, artă, disciplină, cale – în sensul de călătorie spre propria dezvoltare spirituală, în armonie cu lumea fizică înconjurătoare.
O caracteristică inconfundabilă a acestui gen de luptă este folosirea picioarelor atât pentru blocarea atacului venit din partea adversarului, cât și pentru lovituri înalte. Sintetizând, putem defini stilul taekwondo drept calea mâinii și a piciorului (arta de a lovi cu mâinile și picioarele) sau drumul spre perfecțiune, toate acestea fiind riguros oglindite din cele mai vechi timpuri într-un Cod de onoare.
Taekwondo-ul, o artă marțială pusă în apărarea suveranității
Originea termenului de taekwondo se află în strânsă legătură cu istoria țării. Astfel, în cadrul primelor formațiuni statale coreene cu caracter feudal – Cogurio, Silla, Pacja (sec. I î.Hr – VII d.Hr.) –, situate în peninsula Coreeană și în Manciuria (Nord-Estul Chinei de astăzi), o atenție prioritară era acordată călirii fizicului și mentalului ostașilor, utilizând metode de lupte tradiționale. Acest stil de luptă era denumit Taekken (Takion), de unde provine și denumirea de Taekwondo.
Și mai târziu, statul medieval Koryo (935-1392), de la care își trage originea numele de astăzi al țării, își pregătea ostașii folosind aceleași procedee, pe lângă antrenamentele cu folosirea arcului, sabiei și suliței. Una dintre condițiile de bază în vederea avansării oricărui militar pe scara ierarhică era însușirea și aplicarea acestei lupte ridicate la rang de pregătire patriotică, de o importanță vitală pentru existența acestui stat peninsular.
Taekwondo-ul pe meleagurile moldave
Acest gen de arte marțiale și-a făcut apariția pentru prima oară în Basarabia la sfârșitul anilor ’70 ai secolului trecut, odată cu sosirea pe pământul moldovenesc a cetățeanului costarican Jose Manuel Gomez, deținător al centurii negre 3 Dan la taekwondo. Venit la studii, el a fondat la Chișinău, împreună cu Pavel Levițchi, campion al URSS la arte marțiale, prima secție de taekwondo.
La începutul anilor ’80, luptele orientale au fost interzise pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice, perioada de restricție prelungindu-se până în 1988. În acele vremuri de grea încercare, „Sala de sport” a taekwondo-ului moldovenesc trecut în ilegalitate se situa într-un cabinet de terapie fizică a Spitalului nr. 3 din Chișinău.
Deşi taekwondo-ul este o probă cu un început relativ recent în ţară noastră, la baza implementării şi popularizării acesteia au stat maeştri consacraţi în domeniu. În Republica Moldova, Federația de Taekwondo WT (World Taekwondo – versiunea olimpică) a fost înregistrată oficial în anul 1995. Primul președinte al forului moldovenesc de profil, în perioada 1986-2002, a fost Valentin Conev, un promotor neobosit al acestei lupte în rândurile tineretului.
În primul deceniu al noului mileniu, popularitatea taekwondo-ului la noi în țară crește vertiginos, fiind create secţii de profil pentru copii în diferite localităţi ale republicii: Chișinău, Vadul lui Vodă, Bubuieci, Bălăbăneşti (r. Criuleni), Răzeni, Zâmbreni (r. Ialoveni) ș.a. În plus, a devenit tradițională desfășurarea la noi în republică a unor turnee internaționale prestigioase precum Moldova Open și Cupa Coreii la taekwondo.
Rezultate de prestigiu
În 2013, țara noastră a găzduit, în premieră, Campionatul European de Tineret la taekwondo (Under-21), grație eforturilor depuse de președintele forului național de profil, Igor Iuzefovici, vicepreședinte al Uniuni Europene de Taekwondo. La acest turneu continental conaționalii noștri s-au învrednicit de două medalii: Andrei Rotaru a cucerit distincția de argint, iar Vladislav Arventi – una de bronz. Apoi veni, în 2014, „aurul” lui Stepan Dimitrov și medalia de bronz a lui Vladislav Arventi adjudecate la Campionatele Europene de la Baku, Azerbaidjan.
În 2015, Aaron Cook, sportiv britanic naturalizat, obține bronzul la Mondialele din Celeabinsk, Rusia, o premieră absolută pentru taekwondo-ul moldovenesc, și câștigă pe plan mondial în nominalizarea Cea mai bună lovitură a anului. De asemenea, el intră în posesia medaliilor de bronz la Europenele de la Montreux, Elveţia (2016), la Mondialele de la Muju, Coreea de Sud (2017), și a distincției de argint la Campionatul European desfășutat la Kazan, Federația Rusă (2018). Tot în 2018, Petru Cataraga, un sportiv cu o soartă dramatică și cu un talent de-a dreptul sclipitor, s-a învrednicit de medalia de argint la Campionatul European de Para-Taekwondo.
În familia sporturilor olimpice acest stil de luptă a intrat în 1988 la Olimpiada de la Seul, când a fost inclus în program în calitate de disciplină demonstrativă. În anul 2000, taekwondo-ul dobândește statutul deplin de probă olimpică, la JO de la Sydney.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE