Epopeea celor 3000 de lei pentru preoți

2432
0
Igor Dodon și Mitropolitul Vladimir, imagine simbol, sursa: mitropolia.md
Igor Dodon și Mitropolitul Vladimir, imagine simbol, sursa: mitropolia.md

La o săptămână după ce secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a declarat pentru GAZETA de Chișinău că biserica nădăjduiește la ajutor din partea autorităților, președintele Igor Dodon a spus, în cadrul unei emisiuni televizate, că statul nu poate să acopere astfel de cheltuieli și a sugerat agenților economici și enoriașilor să ajute biserica, iar peste câteva zile câțiva preoți din diferite raioane au vorbit despre cei 3000 de lei ajutor pentru preoți de la președinte.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

A fost sau nu oferit ajutorul financiar de 3000 de lei pentru preoții bisericilor ortodoxe din R. Moldova? Este implicat Președintele Igor Dodon în această schemă? Dacă da, atunci care este proveniența acestor bani? Au venit din bugetul de stat sau din donații? Pentru a ne lămuri, am discutat atât cu preoți și reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei, cât și ai Mitropoliei Basarabiei, totodată am contactat și autorități publice centrale.

Da, au fost 3000 de lei

Unele fețe bisericești au îndrăznit să vorbească, altele preferă să rămână anonime. Preotul Ioan Mutu, de la Biserica Sf. Treime din Călărași, a încercat să abordeze deschis tema aceasta, dar nu este bucuros. „După ce am atins acest subiect, am numai bătaie de cap. Doamne ferește! Preoții de la Mitropolia Moldovei, care înainte erau deschiși, acum nici nu se salută. Da, situația preoților este acum foarte grea, aceștia neavând altă sursă de venit decât biserica. Mi-a venit factura de 1000 de lei pentru energie electrică și nu am cu ce o plăti. Este foarte dureroasă situația. Pe de o parte, Mitropolia Basarabiei împreună cu episcopii au donat aproape jumătate de milion de lei pentru spitale în perioada de carantină. Pe de altă parte, Mitropolia Moldovei care nu a dat nimic, din contra, cere.”

Părintele Ioan povestește că a discutat cu preoți din nordul și din sudul Moldovei care au primit bani. „Faptul că acest ajutor a fost dat este precis, nici nu se discută. Știu biserici unde sunt mai mulți preoți, chiar am vorbit cu cineva din ei și mi-au spus că le-au adus câte 3000 de lei pentru fiecare.”

După afirmațiile preotului de la Călărași, pe pagina de facebook a Bisericii Sf. Pantelimon din mun. Bălți a apărut un comunicat de presă care anunță că se refuză donațiile de 3000 de lei făcute la inițiativa președintelui R. Moldova.

„Ni s-a propus din partea președintelui suma de 3000 de lei. Eu am stat și am analizat toate momentele, regulile pe timpul stării de urgență și desfășurarea slujbelor fără participarea enoriașilor, domnul Chicu în general sugera închiderea bisericilor. Au fost amendate multe biserici cu câte 25 de mii lei, iar dacă e să calculăm câte parohii sunt, acești bani constituie vreo 10% din amenzile bisericilor, în plus au fost amendați bătrânei și bătrânele. Nu merită. Eu nu sunt de acord cu așa fel de publicitate. Acești bani sunt asemeni celor 30 de arginți ai lui Iuda”, ne-a spus într-o discuție telefonică pentru GAZETA de Chișinău preotul Bisericii Sf. Pantelimon din Bălți, Anatol Spătaru.

Nici da, nici ba

Mai puțin prietenos a fost preotul Pavel Borșevschi, de la Biserica Sf. Dumitru din Chișinău. El s-a arătat supărat că îi sunt adresate întrebări despre bani în săptămâna Paștelui, a acuzat jurnaliștii pentru că hulesc biserica și a abordat subiectul banilor făcând trimitere la scrieri din Biblie. „Noi, preoții, ar trebui să vă întrebăm pe voi, ziariștii, pentru că cel mai tare voi și canalele TV ați făcut atâta problemă cu acest coronavirus. Dacă biserica ta este și biserica mea, avem o mamă cu tine. Mama noastră a fost atât de tare hulită și batjocorită în așa o vreme grea. Noi cu tine acum avem o datorie, cel puțin să menținem biserica cu puținul acesta, dacă avem 3 bănuți, să-i punem la biserică.”

Slujitorul bisericii Sf. Dumitru din Chișinău s-a plâns că are de plătit facturi pentru serviciile comunale și totodată a continuat pe același ton: „Ție nu îți este rușine la obraz să intri la mama ta și să o întrebi: mamă, da ți-a dat cineva un pesmet? Hai eu o să ți-l iau și pe acesta!”. Ție îți dă cineva în plic salariul? Spune drept, iar dacă nu vei spune drept, să te bată Dumnezeu pe tine și pe toți ai tăi!”.

Părintele Borșevschi a dat de înțeles că nu contează proveniența banilor, pentru că aceștia sunt cheltuiți pentru necesitățile bisericii. „Păcatul lui Vladimir Cantarean sau păcatul lui Igor Dodon nu-i păcatul bisericii, e păcatul lor împotriva bisericii, iar ceea ce faci tu este păcatul tău împotriva bisericii tale. Tu înțelegi asta sau nu? Lasă-mă să-l slăvesc pe Iisus Hristos care a înviat din morți și să mă gândesc cu ce am să plătesc gazul, lumina. Mie îmi este totuna de unde sunt banii, pot fi și de la tine, oricum pe urmă îi dau mai departe pentru necesități. Lasă-mă în pace, acestea nu sunt pur și simplu întrebări. Iuda tot pur și simplu a zis „bucură-te, învățătorule”, l-a sărutat pe obraz și l-a vândut”, a adăugat Pavel Borșevschi.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel Mihăescu, crede și totodată nu crede în existența donațiilor de 3000 de lei pentru preoți. „Eu știu numai din mass-media despre acest ajutor și nu cunosc în realitate cum stau treburile, nici nu știu cum să comentez. Nu cred că a fost acest ajutor, dar pe de altă parte, nu poate să fie atâta vorbă neîntemeiată, pentru că prea mult s-a vorbit la acest capitol. Fețele bisericești care vorbesc despre acest ajutor, dacă ar avea bărbăție, să iasă la o emisiune și să mărturisească aceste lucruri în public”, a propus dumnealui.

Mitropolia Moldovei a sugerat că nu este de competența noastră să abordăm acest subiect și că biserica uneori se luptă cu vocile unor preoți „care se aud așa instantaneu”. „Este o chestiune care ne aparține nouă, nu se discută și nu cred că ar trebui cineva să o comenteze. Eu înțeleg că aveți curiozitate, dar nu tot timpul aceasta poate să fie satisfăcută. Nu aș vrea să răspund la aceste întrebări, pentru că nu cred că aceste chestiuni sunt de competența cuiva. De ce credeți că eu ar trebui să confirm sau să infirm acest ajutor?”, a întrebat retoric Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei.

Fără ajutor de la stat

Pentru a afla dacă statul a alocat cumva o sumă de bani destinată bisericilor, am încercat să discutăm cu reprezentanți ai autorităților publice. Cei de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale n-au auzit despre existența acestor bani. „MSMPS alocă resurse pentru medici, asistență socială, persoane cu invaliditate, șomeri și alte ramuri de care este responsabil ministerul. Deși se zice că este ajutor, acesta nu pare să se încadreze în una din aceste categorii. Ministerul nu are planificat un buget special pentru preoți”, a comunicat șefa  Serviciului de informare și comunicare cu mass-media, Veronica Istrati, recomandându-ne să discutăm cu cineva de la Ministerul Finanțelor.

Șeful Serviciului informare, comunicare cu mass-media și reprezentare din cadrul Ministerului Finanțelor, Adrian Platon, a precizat că „din bugetul de stat nu au fost alocate mijloace financiare pentru susținerea cultelor religioase. Nu există o bază legală în acest sens. Cât privește informațiile apărute în presă, posibil să fie vorba de donații personale și nicidecum de ajutor de la bugetul de stat.”

Același lucru a confirmat și consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea. „Guvernul nu a alocat bani pentru salariile preoților. Toate deciziile pe care le ia Guvernul sunt făcute publice, fiecare ședință este publică și nu o să găsiți nicăieri nimic despre salariile preoților. Despre a cui bani este vorba și ceea ce este în afara guvernului eu nu pot să comentez.”

Serviciul de presă al Președinției ne-a răspuns printr-un email că „din partea instituției prezidențiale nu au fost făcute donații de bani pe adresa vreunui locaș sfânt. Totodată, Președintele Igor Dodon, ca politician și persoană privată, s-a manifestat mereu ca susținător al Bisericii și a contribuit în diverse moduri în sprijinul religiei ortodoxe.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE