23 de măști pentru 20 de angajați

898
0
Foto din arhiva personală a unui medic
Foto din arhiva personală a unui medic

Echipamente de protecție, repartizate discriminatoriu medicilor de familie, implicați în lupta cu COVID-19

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În plină criză de sănătate publică, tot mai mult ies la iveală problemele acumulate de-a lungul anilor în sistemul medical. Acum, când o infecție necunoscută a luat pe nepregătite chiar și cele mai performante sisteme de sănătate din lume, medicii din Republica Moldova sunt fericiți să aibă măcar măști și mănuși de protecție.  

Pentru că doctorii de familie sunt primii care interacționează cu pacienții, i-am întrebat cum și dacă și-au făcut rezerve de echipamente de protecție, pentru cât timp le-ajung și cine îi ajută să se descurce cu virusul necruțător. Unii dintre ei s-au plâns pe distribuirea inechitabilă a ajutoarelor venite de la Ministerul Sănătății, alții s-au mulțumit cu ce au obținut.

Un medic de familie din raionul Ialoveni, care a dorit să-i păstrăm anonimatul, ne-a povestit că tot ce vine de la minister le ajunge doar pentru câteva zile de muncă. În raion sunt 11 centre de sănătate cărora ministerul le-a repartizat, în total, 400 de măști de unică folosință, trei termometre cu infraroșu și câte un set de echipamente speciale (salopetă, ochelari, mănuși, botoșei).

„Nouă ne-au revenit 23 de măști pentru 20 de angajați. Este o bătaie de joc. Apoi, o companie de telefonie mobilă ne-a oferit 11 cartele, pe care să le folosim jumătate de an nelimitat și trei telefoane. Acestea, iarăși, au ajuns doar la centrele mai mari. E discriminare. Din ultima donație a chinezilor, raionului i-au revenit trei termometre cu infraroșu. Și acestea merg la centrele mari”, s-a arătat nemulțumit medicul de familie.

În astfel de situație, medicii spun că sunt nevoiți să se descurce cum se pricep mai bine. „Noi respectăm instrucțiunile și ne protejăm cu ce avem. La intrarea în instituție avem triaj, avem un termometru cu infraroșu, pe care ni l-a donat un grup de consilieri. Din banii donați de o doamnă stabilită în Italia am cumpărat măști. Vreau să vă spun că nici colegii de la urgență nu au echipamente. Ei vin și cer măști de la noi”, explică medicul.

Doctorul mai afirmă că primele echipamente pentru medicii de familie au ajuns la ei abia în a doua jumătate a lunii martie și instruirea personalului s-a făcut pe ultima sută de metri.

„Managerii nu prea s-au grăbit să ne instruiască. Pentru toți la început părea o glumă. Abia după al treilea ordin al ministerului au început să ne învețe ce să facem cu această infecție. Acum vor să ne implicăm, să consultăm pacienții prin telefon. Prin telefon nu-i poți consulta pe toți. Ai nevoie să-i vezi, să-i asculți”, explică medicul.

Georgeta Corcodel este medic de familie în același raion. Spune că ceea ce a primit seamănă mai mult a pomană.

„Am primit două capoate sterile de unica folosință, câțiva botoșei, capeline, măști de tifon, o singură vizieră. Mai avem două seturi cu combinezon de la primărie și două seturi de la centrul de sănătate. Sunt prin stocuri măști simple și câteva tip FFP2 care au expirat în 2013, fiind păstrate din ajutorul umanitar, când era epidemie de pneumonie atipică. Daca ar scrie toți lucrătorii medicali pe FB, ar exploda internetul. Un ministru care se respectă își asumă responsabilitatea pentru subalternii săi. În alte țări oficialii au recunoscut criza de echipamente, dar la noi…”, s-a indignat doctorița.

„Noi avem doar termometru cu mercur. După fiecare pacient îl ștergem cu spirt și-l folosim din nou”

Medicul de familie Nicolae Lupu din Călărași a trebuit să stea izolat 14 zile, pentru că a consultat un pacient, care a mințit că ar fi fost în contact cu cineva din străinătate, iar ulterior a fost depistat pozitiv la COVID-19. Acum câteva zile, spune medicul, a primit o serie de echipamente, dar nu e suficient.

„Suntem 17 lucrători și am primit 17 seturi de echipamente. Avem măști, dar foarte puține. Sunt din bumbac și ele nu corespund cerințelor. Mănuși am achiziționat până la pandemie, avem pentru tot anul. Avem dezinfectant pentru mâini, dar iată pentru suprafețe mai puțin și nici nu putem găsi. Nu avem termometru cu infraroșu. Doar unul cu mercur. După fiecare pacient îl ștergem cu spirt și îl folosim din nou”, explică Nicolae Lupu.

Unele centre de sănătate spun că au fost mai norocoase. Au fost asigurate cu echipamente de protecție de către consiliul raional sau de primărie.

„Chiar astăzi am primit de la centrul raional 13 mii de mănuși, 165 de ecrane de protecție, 700 de ventilatoare, 150 de costume, plus mai avem mănuși din donații de la primărie și minister, și de unică folosință, și cu dublă protecție. Toate le-am împărțit la nouă centre de sănătate din raion, dar, evident, Centrul de Sănătate Râșcani este cel mai mare, cu 24.800 de persoane în evidență și aici au rămas mai multe echipamente”, se justifică șefa Centrului de Sănătate Râșcani, Gabriela Sandu.

Medicul afirmă că toți lucrătorii medicali trecuți de 60 de ani au plecat în concediu în această perioadă. Acum se bucură că în orașul lor nu a fost înregistrat încă niciun caz de COVID-19.

„Ceea ce a dat ministerul este puțin, dar nu suntem obijduiți”

La Glodeni s-au mobilizat toți să ajute medicii. Este al treilea raion cu focar de COVID-19 înregistrat într-o instituție medicală, de aceea consiliul s-a grăbit să cumpere chiar și teste pentru cadrele medicale.

„În raionul Glodeni sunt nouă centre de sănătate. Pentru toate am primit de la minister 110 combinezoane, 250 de măști, trei telefoane, pe care le-am dat la instituțiile cele mai mari, cartele de telefon, dezinfectant și săpun lichid. Din banii instituției am cumpărat echipament, mănuși, halate de unică folosință, dezinfectant. S-au implicat toți. Ne-au adus mănuși, măști, dezinfectant. Chiar și teste au cumpărat pentru medici. Azi am primit de la minister trei termometre cu infraroșu, ele vor fi repartizate centrelor mai mari, cu un număr mai mare de populație”, a afirmat  Viorica Ciobanu, șefa Centrului de Sănătate Glodeni.

Medicii de la Mărăndeni, Fălești, s-au arătat mai îngăduitori cu autoritățile și ajutoarele care le revin. Ei spun că acestea sunt mai necesare spitalelor.

„De la minister am primit pentru fiecare angajat câte o salopetă, 120 de măști, 125 de măști de multiplă folosință, 8 litri de dezinfectant și un litru de săpun lichid. Restul necesităților le-am acoperit din banii instituției. Să dea Domnul să nu avem pacienți! Ceea ce a dat ministerul este puțin, dar nu suntem obijduiți, mai mult se duce la spitalele strategice”, a explicat și Angela Colibaba, șefa Centrului de Sănătate din sat.

Și Ludmila Capcelea este șefă la Centrul de Sănătate Cimișlia. Spune că a făcut rezerve de echipamente, iar cheltuielile pentru alte servicii au fost micșorate.

„Am primit primul lot de 220 de măști, apoi alte 220 de măști, am primit câte patru costume pentru fiecare medic. În raion suntem 35 de medici de familie. Ni s-au mai dat două termometre, unul l-am dat la Gura Galbenei, și unul l-am lăsat la noi. Dezinfectantele le cumpărăm din donații. Mănuși tot am primit. Au zis că urmează și alte distribuiri, dar noi nu am așteptat ministerul. Am cumpărat o dată 5 mii de măști, apoi alte 10 mii, 300 de viziere, 300 de costume, 500 de perechi de ochelari. CNAM-ul ne-a recomandat să nu facem reparații sau alte achiziții, care nu ard și să redirecționăm resursele spre ce ne trebuie acum, să fim pregătiți”, a precizat medicul.

Vom preciza că în Republica Moldova sunt 249 de Centre de Sănătate autonome, 621 de Oficii ale Medicilor de Familie și 380 de Oficii de Sănătate. În ele muncesc aproximativ 1600 de doctori. Din 10 aprilie, pacienții cu forme ușoare ale bolii sunt tratați acasă, fiind supravegheați de către medicii de familie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE