Cum s-au adaptat la pandemie micii fermieri de pe ambele maluri de Nistru

1113
0
În grădina Nadiei Știrbu. Foto: Arhivă personală

Moldovenii care trăiesc din agricultură sunt cei mai vulnerabili din lanțul alimentar. Am vorbit cu micii fermieri despre cum se descurcă în vremuri de restriște. Unii s-au îndreptat spre vânzările online, iar alții s-au resemnat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru Nadia Știrbu, locul perfect unde să fii în această perioadă este Harmațca, un sat din raionul Dubăsari, controlat de autoritățile separatiste din regiunea transnistreană. Nadia este din Chișinău, dar de aproximativ șapte ani a cumpărat o casă bătrânească în acest sat și s-a mutat împreună cu soțul și fiul lor. Se bucură că au tot ce le trebuie în jurul casei, în special legume, verdeață și fructe.

Împreună cu familia sa, Nadia are grijă de grădina de lângă casă, unde cultivă o varietate de verdețuri, printre care spanac, kale, salvie, valeriană, mangold și legume de iarnă: dovleac, cartofi dulci, păstârnac, morcov și sfeclă roșie. Fiindcă nu se mâncau toate produsele agricole, de circa patru ani familia Știrbu le vinde la Chișinău.

Primăvara este sezonul verdețurilor. Din cauza carantinei instituite în regiunea transnistreană, inclusiv restricționarea circulației în stânga Nistrului, această perioadă este moartă pentru comercializarea verdețurilor. „Când am venit ultima dată la piața Eco Local, presupuneam că se va întâmpla ceva. Am trecut vama, iar peste două zile s-a închis”, spune Nadia Știrbu.

Carantina din stânga Nistrului aduce pierderi fermierilor

În mod normal, în aprilie se vinde bine verdeața, iar la Chișinău și-a educat consumatorul. „Am semănat multă verdeață, deoarece am deja o piață de desfacere și mi-am format clientul. Verdeața e la sezon și avem pierderi. Avem mult spanac. La Chișinău oamenii înțeleg, dar în sat trebuie să-i înveți cum să-l mănânce. Plus, e carantină: nu mergem nicăieri și nu vine nimeni la noi”, povestește Nadia.

Femeia s-a împăcat deja cu situația nefavorabilă pentru micii producători agricoli. „Ne-am resemnat. Verdeața o să înflorească, iar planta se va duce în pământ sub formă de îngrășăminte. Am pierdut, asta este. Plantăm pentru sezonul toamnă-iarnă. Avem mâncare. Nu avem nevoie de mulți bani pentru cheltuieli. Suntem asigurați și sănătoși, iar pentru asta suntem recunoscători”, susține Nadia Știrbu.

Chiar dacă până la pandemie și-a comercializat produsele agricole la Chișinău, Nadia Știrbu se gândește ce va face în cazul în care situația de urgență va fi pe termen lung. „Dacă se închid vămile, cred că am putea să cucerim piața locală, poate Tiraspol, deoarece sunt mai mulți oameni, au acces la internet, e oraș”, menționează femeia. Nadia spune că în regiunea transnistreană se discută despre lansarea unei platforme online de vânzare a produselor locale. „Se vorbește că în curând vor lansa o platformă online de vânzări. Să facă legătura dintre furnizor și cumpărător. Să se găseacă ușor vânzătorul cu cumpărătorul”, aflăm de la Nadia.

Comerț online pe timp de pandemie

Pentru o familie din satul Ghidighici, vânzarea verdețurilor (frunze de salată, spanac, rucola, ceapă verde, busuioc și ridiche) proaspăt culese din sere special amenajate în grădină continuă. Dacă până acum Dumitru vindea verdeața angro sau la Piața Flacăra din sectorul Buiucani al capitalei, de la începutul pandemiei și-a mutat activitatea pe online și livrează aproape de domiciliu clienților. Dumitru afirmă că vânzarea online îi convine mai mult, deoarece acum o vinde direct la consumator, iar până acum o vindea angro.

Lucrurile sunt optimiste în gospodăria fermierilor care cultivă legume de toamnă-iarnă, precum sunt nucile, fasolea, păstârnacul, gutuile și usturoiul. În satul Ochiul Alb, raionul Drochia, tatăl Doinei Ababei are puține produse agricole, pe care le vinde încet, încet printre clienții mai vechi sau prieteni. „Politică de promovare nu mi-am făcut pentru că nu am tone de marfă. Pandemia a venit când deja terminăm marfa”, susține Doina Ababei.

Tânăra afirmă că fermierii, care-și vindeau produsele la târgul Eco Local din Chișinău, s-au unit pe timp de pandemie, au format coșuri de produse agro-alimentare, pe care le vând online. Menționăm că pe rețeaua de socializare facebook.com există multe grupuri ale producătorilor autohtoni care vând și livrează produse agro-alimentare și mărfuri.

Odată cu instituirea stării de urgență de Parlament, începând din 17 martie, s-au închis toate piețele din Chișinău, inclusiv Piața Centrală. Micii fermieri nu au unde-și vinde produsele în această perioadă de criză.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE