Pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în căldări

1197
0

De fapt, acestea sunt veceuri bio

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În trei săptămâni de la confirmarea primului caz de COVID-19 în Moldova, avem 423 de cazuri și cinci decese. Totodată, 23 de persoane s-au însănătoșit, inclusiv primul pacient care a avut nevoie de terapie intensivă pentru a putea fi salvat.

Pentru că cele cinci spitale strategice din Chișinău, desemnate să preia pacienții cu suspiciune de infecție sau deja infectați cu COVID-19, sunt pline, autoritățile au dispus implicarea spitalelor raionale, municipale și a celui republican de la Bălți. Am stat de vorbă practic cu fiecare dintre directorii acestor instituții și i-am întrebat cum sunt pregătiți să facă față noului tip de coronavirus.

„Măcar una sau două gărzi pe lună și tot ne-ar salva”

Astfel, deja de aproape o săptămână, Spitalul din Bălți primește pacienți cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus și îi tratează pe cei confirmați că au virusul. La spital pacienților li se iau probe pentru testare, care ajung ulterior la laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Chișinău.

„La noi vor veni pacienții din șase raioane: Fălești, Glodeni, Râșcani, Drochia, Sângerei și Florești. Avem echipamente pentru medici pentru o lună înainte. Intrarea e curată. Pentru că frica este mare, ne-au lăsat vreo patru infirmiere, dar avem doi voluntari. Avem nevoie în acest moment de patru doctori, patru asistente medicale și patru infirmiere”, a menționat pentru Sănătate INFO Serghei Rotaru, directorul Spitalului Republican Bălți.

Deși a fost desemnat drept spital care trebuie să primească pacienții cu COVID-19, spitalul din Bălți, ca și altele din republică, are deficit de cadre. Managerul speră că va fi ajutat de medicii infecționiști din cele șase raioane de unde vor fi aduși bolnavii. „Măcar una sau două gărzi pe lună și tot ne-ar salva”, afirmă Serghei Rotaru.

Directorul a povestit că are în stoc 500 de salopete de protecție, peste 5 mii de halate de unică folosință, peste 200 de mii de perechi de mănuși și 15 mii de măști și a deschis un cont în bancă pentru donații. Toți banii, ne asigură managerul, vor fi folosiți pentru procurarea echipamentelor.

„Sunt veceuri bio”

Însă, în timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare.

„La condiții am niște obiecții. Nu este WC. Iată ce este, o căldare pusă, apă caldă nu e, baie nu este. Ne aflăm aici mai multe zile și cu părere de rău pentru o femeie este mai greu”, a mărturisit aceasta.

L-am întrebat pe directorul spitalului cum e posibil ca pacienții să își satisfacă nevoile fiziologice într-o căldare? Astfel, am aflat că unii dintre pacienți sunt plasați într-o secție în care nu s-a făcut reparație de trei decenii.

„Cum adică nu are apă caldă? Cei confirmați au apă caldă. Cei cu suspiciune de infecție stau închiși în boxă. Pacientul cu suspiciune de infecție cu COVID-19 este plasat într-o boxă, unde stă singur. Și deși pe etaj sunt patru WC-uri, pentru a nu merge și a molipsi pe alții sau să se molipsească el, pentru că încă nu este confirmat, noi am cumpărat wc-uri bio. A doua zi dimineața, bio wc-ul se ia, este o căldare mare de 15 litri, și gata, și bolnavul ori merge acasă, ori trece în salon cu diagnoza confirmată. Acolo este și wc, și duș”, ne asigură Serghei Rotaru.

Managerul recunoaște că în acest moment alte condiții nu pot fi, pentru că nimeni nu a fost pregătit de această situație.

„Când am preluat spitalul cu doi ani în urmă, aveam 47 de milioane de lei datorii, pe care le-am întors înapoi. Am cumpărat aparataj. Am cheltuit pentru articole parafarmaceutice, pe 31 martie, 1 milion 87 de mii de lei. Pentru dezinfectanți am dat 696 de mii de lei. Nu e mult, dar asta este realitatea. Altă soluție nu avem acum”, a conchis acesta.

De marți, și Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău primește pacienții cu suspiciune de infecție și cu forme ușoare ale bolii.

„În două zile, avem 62 de pacienți, dintre care 16 sunt confirmați. Nu știu câți am putea primi, în aceste condiții. Cei cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus stau câte unul, pe cei deja confirmați îi putem pune și câte doi în salon. Spitalul are peste 300 de paturi, dar asta nu înseamnă că noi putem primi 300 de bolnavi. De exemplu, vorbim de 100 de paturi, amenajate în 30 de saloane. Acum sunt ocupate de 30 de pacienți cu suspiciune de infecție cu COVID-19”, ne-a explicat Mihai Ciobanu.

Acesta mai spune că spitalul este dotat cu cele necesare, dar nu știe pentru cât timp le ajunge.

„Pentru o perioadă avem tot ce ne trebuie. Salopete avem în jur de 1.000, ceea ce ne ajunge pentru două săptămâni, dar totul depinde de numărul pacienților. Ei vin, pleacă. De exemplu, aseară au plecat 18, pentru că rezultatul a fost negativ, azi dimineață – 10”, a precizat Ciobanu.

Și Spitalul raional Edineț a început să preia pacienți cu Covid-19. Spitalul va primi bolnavi din Ocnița, Dondușeni și Briceni. La Spitalul raional Orhei vor fi repartizați pacienții din Telenești și Șoldănești.

Și Maternitatea Nr. 2 din capitală primește gravide confirmate cu noul coronavirus. Aici sunt spitalizate acum șase paciente.

În aceste zile la Centrul de expoziții Moldexpo se pregătește un centru special pentru pacienții afectați de COVID-19. Acesta se numește Centru medical Covid-19, Chișinău și este condus de Oleg Crudu, până acum director la Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime”. Potrivit ultimei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale, instituțiile medicale vor fi obligate să detașeze personal medical la acest centru ori de câte ori li se va cere.

Elena Cioina

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE