Cât timp poate supraviețui noul coronavirus pe haine și cum să îl elimini de pe ele

1431
0

Pentru că noul coronavirus se răspândește din ce în ce mai mult, oamenii sunt tot mai preocupați de siguranța ambianței casnice, luând măsuri de dezinfecție a tuturor obiectelor, inclusiv a ambalajelor alimentare, pe care le aduc din exterior. Dar cum rămâne cu hainele noastre? Cât timp supraviețuiește virusul pe ele și poate un detergent obișnuit să îl elimine eficient? Iată ce sfaturi ne dau specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA și medicii specializați în bolile infecțioase.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși specialiștii de la CDC atenționează că noul coronavirus se răspândește, de obicei, prin picături, adică în timpul tusei și al strănutului, tot aceștia adaugă că agentul patogen poate rămâne o perioadă determinată pe obiecte și chiar pe haine.

„Bănuiesc că virusul poate rămâne viabil pe haine de la câteva ore până la o zi”, atenționează Amesh A. Adalja, specialistă în boli infecțioase în cadrul Centrului de sănătate John Hopkins din Maryland, SUA. „Acest lucru depinde, în cea mai mare parte, de condițiile mediului ambiant – temperatura și umiditatea influențează creșterea virusului”, a mai adăugat ea.

În general, Dr. Adalja consideră că hainele nu sunt calea principală de răspândire a virusului. Cu toate acestea, e mai bine să fii precaut, decât infectat. Iată ce măsuri poți lua:

Cât de frecvent trebuie să îți speli hainele?

Dacă nimeni din casa ta nu a fost confirmat cu COVID-19 și nu prezintă niciun simptom, poți să îți speli hainele ca de obicei. Însă, dacă ai mers la magazin, iar oamenii din jurul tău nu au respectat distanța socială, cel mai bine ar fi să îți speli hainele pe care le-ai purtat afară, imediat ce ai revenit acasă.

Cercetătorii din cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) au depistat, că în unele cazuri, virusul rămâne activ, după două sau trei zile, pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil și pentru 24 de ore pe carton și suprafețe din cupru. Unii nasturi, fermoare sau alte accesorii de pe haine pot reține pe suprafața lor virusul, aducându-l în casă.

Cum să procedezi cu hainele pe care le-a purtat un bolnav?

Dacă cineva din familia ta a fost confirmat cu COVID-19, trebuie să iei măsuri suplimentare de precauție, în special în cazul lenjeriei de pat sau al prosoapelor, pe care le utilizează acesta.

CDC recomandă utilizarea mănușilor menajere, de unică folosință, în timpul lucrului cu lenjeria utilizată de un bolnav, iar apoi aruncarea imediată a acestora. După ce arunci mănușile, spală-te pe mâini cu grijă. Procedează la fel și atunci când aranjezi hainele fără a folosi mănușile de unică folosință. În plus, nu scutura lenjeria, pentru a nu contribui la dispersarea virusului prin aer.

Regimul de spălare pe care îl alegi pentru hainele bolnavului trebuie să fie cel ce utilizează cea mai fierbinte apă. CDC enunță că nu este nicio problemă, dacă hainele bolnavului sunt spălate împreună cu ale celorlalți membri ai familiei, deoarece temperaturile înalte din mașina de spălat și detergenții pot nimici virusul. Totuși, specialiștii ne atenționează că umerașele și alte suprafețe, cu care au contactat hainele bolnavului, trebuie dezinfectate.

Poți să îți speli hainele manual?

Nu. Luând în considerare recomandările CDC, hainele trebuie spălate în mașini automatizate, unde temperatura înaltă și cantitatea mai mare de detergenți își vor face cel mai bine treaba.

Sănătate să aveți!

 

sanoteca.md

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE