Instituirea în Republica Moldova a stării de urgență i-a responsabilizat pe oamenii de la sate. Restricțiile de circulație impuse de autorități au pustiit orașele și, în special, satele basarabene. Aceștia sunt conștienți de situația în care ne aflăm și se izolează stând în case. În prezent, pentru mulți săteni, viața se desfășoară între patru pereți și grădina de lângă casă. Bătrânii care au nevoie de mâncare sau de medicamente sunt ajutați de vecini sau de copii.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEO echipă a GAZETEI de Chișinău a mers prin satele Făurești, Hrușova, Ciopleni și Boșcana din raionul Criuleni pentru a afla cum percep oamenii informațiile despre COVID-19. Ajungem în satul Făurești din comuna Ciorescu. E luni, 30 martie, majoritatea locuitorilor stau în casă. Drumurile sunt pustii. Gazoductul din localitate, rufele atârnate pe sfoară și un bărbat care merge agale denotă că satul e „viu”.
Următorul sat e Hrușova. La intrarea în sat vedem o femeie care taie și curăță un pom fructifer. Ne prezentăm. Îi oferim GAZETA. E la pensie, singură, soțul i-a decedat acum șase luni. La 70 de ani ai săi arată puternică. A lucrat profesoară de limba și literatura română. În discuție cu noi, Tanti Zinaida spune că-și spală mâinile cu săpun și dezinfectează suprafețele cu soluție pe bază de alcool.
„Fiica și ginerele sunt doctori. Copiii m-au preîntâmpinat să nu ies deloc din ogradă. Am căzut de acord cu ei. Merg doar până în grădină. De câte ori intru în casă îmi spăl mâinile cu săpun”, povestește femeia. Ea susține că localnicii respectă măsurile de prevenire, nu se plimbă pe drum și se protejează de noul virus. Femeia afirmă că citește GAZETA de Chișinău pe care o cumpăra vecina sa de la Oficiul Poștal din localitate.
Următorul sat în care intrăm este Ciopleni, unde întâlnim un bărbat. „La țară e mult de lucru. Nu avem timp. Ne izolăm acasă și prin gospodărie. Ne spălăm mâinile. Dezinfectăm cu spirt”, spune bărbatul, în pofida faptului că nu avea timp de vorbă. Nu insistăm. Înțelegem că omul e grăbit și nu are chef de stat la vorbă cu jurnaliștii.
Mai la deal, vedem o femeie care prășește în grădină. Ne apropiem de gardul de fier vopsit în albastru deschis. Este mătușa Elena, în vârstă de 73 de ani, fostă contabilă în colhoz. Veselă că intrăm cu ea în vorbă, femeia ne spune că a auzit de Covid-19. „Privesc știrile. Nu ies din ogradă pentru că am probleme și cu picioarele. Vecinii îmi cumpără pâine. Copiii sunt plecați din sat. Și nepoții, la fel”.
Pensionara toarnă apă la un trandafir. „Tai buruianul. Să nu stau. Citesc biblia”, mărturisește femeia. Bătrâna ne asigură că primarul de Ciopleni se deplasează cu mașina prin sat și roagă sătenii să stea prin case. „Dacă ați observat, la noi pe drum e pustiu. Primarul ne roagă să nu umblăm pe drum. Mă îngrijorez deoarece am fiică în Italia”, adaugă bătrâna, zicând că „toți suntem egali în fața Domnului”.
„Fugim de coronavirus”
Tot la Ciopleni, îl vedem cum iese de la vecin pe moș Andrei. Are în mâini o sapă, o mătură. „Aici trăiește mama mea bolnavă de 91 de ani. Eu locuiesc în Ciorescu, dar vin peste o zi la casa părintească. Fugim de coronavirus. Vreau să pun cartofi”, spune bărbatul. Acesta lucrează la Chișinău, iar angajatorul, susține bărbatul, le oferă soluție pentru dezinfectarea mâinilor, mănuși și mască medicală.
Mergem pe strada Ștefan cel Mare. De obicei, această denumire de stradă în sate demonstrează că ne aflăm pe drumul principal al localității. Zărim trei femei care plantează ceva în pământul de lângă casă. Le chemăm la gard. Aflăm că sunt cumnate și vecine care se ajută reciproc. Sunt emoționate toate. În discuția cu noi parcă se disculpă.
Ajungem la magazinul alimentar din satul Ciopleni. În fața prăvăliei, la masă stau trei bărbați, care susțin că se protejează „foarte bine” și că nu se tem de coronavirus.
În același timp, la deal vine Larisa. În vorbă cu noi ne spune că, de când a apărut noul virus, respectă cu strictețe normele sanitare. „Am apă și săpun afară și în casă. Ies din casă sau intru în ea, îmi spăl mâinile. Cum să vină la noi virusul dacă noi ne păstrăm?”, ne întreabă retoric Larisa care lucrează menajeră la un centru comercial din Chișinău.
Observăm că un bărbat vopsește gardul. Ne bucurăm că este un cititor al GAZETEI de Chișinău. Anatolie Vântu, ex-primar de Boșcana, este abonat la ziarul nostru. Este funcționar public în cadrul Primăriei Chișinău, iar de când s-a instituit starea de urgență, bărbatul întâmpină dificultăți de a se duce la serviciu deoarece transportul public merge foarte rar.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE