„Suntem puși în situația să alegem pe cine tratăm și pe cine lăsăm să moară”

1162
0

Interviu cu Galina Crăciun-Balan, medic în Serviciul de Urgență în Spania:

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Spania este una dintre țările europene cele mai afectate de COVID-19. Numărul persoanelor infectate a depășit 47 de mii de persoane și are aproape 3 mii 400 de decese. Spitalele sunt supraaglomerate, iar medicii sunt nevoiți să aleagă pe cine salvează și pe cine nu. Bătrânii sunt cel mai des sacrificați.

Galina Crăciun-Balan este din 2007 medic de Urgență în Spania. Povestește ce momente trăiește acum întreaga societate spaniolă, ce ritm de muncă au medicii, cum sunt testați, tratați pacienții cu COVID-19.

– Galina, voi sunteți în prima linie în lupta cu acest nou tip de coronavirus. Cum a început totul în Spania?

Noi vedeam ce se face în China și ne îngrijoram, dar Guvernul nostru socialist, din păcate, a întârziat cu două săptămâni să ia măsurile de prevenție. Este foarte mult. Dacă în aceste două săptămâni s-ar fi interzis măcar circulația aeriană, în mod special din China, Italia, țări cu focar la Covid-19, poate situația ar fi fost alta.

– Acum cum e?

Acum este interzis să ieși în stradă. Poți să ieși doar la farmacie și să-ți cumperi ceva de mâncare. Peste tot e poliție, te pot întreba unde mergi. De exemplu, noi trebuie să purtăm mereu legitimația pentru a ne putea mișca liber. De la serviciu avem o scrisoare, în care scrie că avem dreptul să ne deplasăm pe unde avem nevoie.

Când au apărut primele cazuri, au început să se cumpere masiv măști de la farmacie. Nu puteai găsi nici gel antiseptic. Chiar și din spital, și din centrele de urgență au început să dispară aceste produse. Din acest motiv a fost restricționat accesul în instituțiile medicale. La Urgență, unde lucrez eu, vin și adulți, și copii, și bătrâni. Pe unii îi durea spatele și aveau dificultăți de respirație. La început nu ne dădeam seama ce se întâmplă, dar am înțeles repede că ar putea fi vorba de noul coronavirus.

– Galina, cum se fac testele la COVID-19 la voi? Cine și unde le face? În R. Moldova există un singur laborator acreditat internațional pentru realizarea lor și noi nu știm dacă e suficient sau nu.

Dacă o persoană este suspectată de COVID-19 și noi o depistăm, atunci chemăm altă ambulanță, care vine cu o soră medicală instruită cum să ia proba la noul coronavirus și face acest lucru la domiciliu. Testul se face și în spitale.

La început testarea unei probe la COVID-19 dura 3-4 zile. Acum testele pe care le avem ne dau posibilitate să aflăm rezultatele în 15 minute. La început, dacă persoanele aveau simptome ușoare, nu li se făceau teste, pentru că nu erau. Acum, pentru că avem posibilitate să testăm mai mulți pacienți, numărul bolnavilor pe care-l vedeți este și el mult mai mare.

– În Moldova nu sunt acceptate testele rapide, pentru că ar prezenta date eronate uneori și nici nu știm de unde și cum sunt importate. Vorbim despre aceleași teste?

Testele pe care le cumpără Spania sunt omologate. Dacă nu sunt omologate, nimic nu se primește în țară. Totul este verificat. Testele pe care le folosim noi au fost verificate și pot fi folosite.

– Creșterea asta masivă pe care o vedem acum în țările europene înseamnă că pur și simplu acum sunt testate mult mai multe persoane decât la început?

Da. Din acest motiv vedeți o creștere mult mai mare a numărului de cazuri. Acești bolnavi existau, dar abia acum au fost confirmați. Chiar în Centrul de Urgență în care lucrez sunt în jur de 200 de medici, asistenți medicali infectați cu COVID-19. La început noi credeam că, dacă nu ai simptome, nu ești infectat. Ei bine, am înțeles ulterior că nu e așa – poți să nu ai simptome, dar să fii purtător al acestui virus. Cu cât mai mult diagnostic faci, cu atât mai mult depistezi.

– Deci, nu ar trebui să ne alarmăm văzând creșterea numărului de cazuri din ultimele zile?

Nu. Dacă ați observat, Germania are foarte multe persoane depistate pozitiv la COVID-19 și destul de puține decese. De ce? Pentru că Germania nu a avut restricții la testare chiar de la început. S-au făcut și la cei cu simptome, și la cei fără simptome. Nu a existat împărțeala asta – ție îți fac, iar ție – nu.

– În general, ce vă așteptați să se întâmple în următoarele săptămâni?

Acum lângă Madrid, care e o zonă destul de afectată de COVID-19, este amenajat un spital din corturi la Ifema (n.r. – centru de convenții), unde ar trebui să încapă în jur de 5 mii de pacienți. Spitalele sunt pline. Nu mai sunt locuri pentru bolnavi. Pacienții au stat pe coridoare, în scaune pe rotile, și câte patru zile. Alături de noi este un spital și pacienții stau pe podea. Oamenii stau la rând ca să-i ia în reanimare. Și dacă în acel rând stă o persoană în vârstă, de aproximativ 80 de ani, dar este și unul mai tânăr de 40-50 de ani, atunci prioritate va avea tânărul.

– Adică e adevărat ceea ce citim în presa străină că medicii – și cei din Italia, și cei din Spania – sunt nevoiți să facă această alegere: pe cine salvează și pe cine lasă să moară?

Din păcate, da. E o decizie foarte complicată. Prioritate vor avea tinerii, pentru că au o speranță de viață mai mare.

– Galina, protocoalele medicale pentru tratamentul COVID-19 diferă de la o țară la alta. E un tratament universal pentru toți?

Dacă e un caz ușor, i se administrează paracetamol, i se recomandă să bea multe lichide și să stea acasă izolat. Deși încă nu sunt dovezi științifice clare, noi le recomandăm să evite ibuprofenul. Cei care ajung la spital sunt tratați în funcție de gravitate.

– Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de cadre medicale. Voi cum vă ordonați, astfel încât să nu ajungeți la epuizare?

În fiecare zi se schimbă protocoalele. Acum ne-au centralizat pe toți (n.r. – medicii de la Urgență) la Serviciul de Urgență Național și trebuie să mergem la domiciliu, să deservim orice persoană care ne sună și ne spune că se simte rău. În plus, totul se centrează la Ifema, unde a fost creat acel spital de campanie.

Pentru început va trebui să deservim câte 50 de pacienți. În funcție de numărul de bolnavi, va trebui să gestionăm și câte 100 sau 150 de pacienți. Sunt contractați să ne ajute inclusiv medicii rezidenți, studenții de la anul VI și medicii pensionați.

– Adică și acești oameni vor primi salarii.

Da. E o idee și pentru Moldova să se procedeze la fel. Ar fi de mare ajutor medicilor.

– Sunteți remunerați suplimentar pentru ceea ce faceți?

Nu. Ne plătesc salariul obișnuit.

– În Moldova în fiecare zi autoritățile fac apel către populație să stea în izolare. Desigur, nu toată lumea respectă acest apel, deși mulți se conformează. Cum e în Spania?

La început nu se prea respecta. Apoi poliția mergea pe străzi și le cerea oamenilor să meargă pe la casele lor. Cei care au opus rezistență, au fost amendați. Nici acum nu se respectă 100%, dar 90% s-au conformat. Pe stradă vei vedea poate unii oameni care au animale de companie. Acum străzile sunt pustii. Și în fiecare zi la ora 8 seara oamenii ies la balcoane și cântă, bat din palme pentru lucrătorii medicali.

– Galina, ce necunoscute aveți în față?

Știți, acum problema e că noi nu știm unde vom lucra. Noi suntem la dispoziție, ca la armată. Eu voi merge la serviciu și mie îmi vor spune – azi mergi acolo sau dincolo și eu nu voi putea spune că nu vreau.

– Galina, îți mulțumesc pentru discuție și aveți grijă de sănătatea Dvs.

Interviu realizat de Elena Cioina

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE