Farmaciste fără mănuși și măști pe timp de pandemie

1370
0
Victoria Popa
Victoria Popa

În plină pandemie de coronavirus, în farmaciile din republică lipsesc măștile și mănușile medicale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Am intrat în mai multe farmacii zilele acestea și am observat că farmacistele nu poartă mănuși și măști. În discuție cu ele am înțeles că de fapt li se dă câte o mască pe zi și mănuși de mărimea S și XS, pe care nu le pot îmbrăca, pentru că-s mici. Alte mărimi nu sunt!

Am sunat la mai multe farmacii din Chișinău, Bălți, Basarabeasca, Cahul, Căușeni și am întrebat dacă au în vânzare măști și mănuși medicale. De la toate farmacistele am primit același răspuns: „Măști nu avem și nu știm când vom primi, pentru că la depozitul central nu sunt, iar mănuși avem doar mărimile S și XS. Acestea le vin copiilor”.

Responsabila de la relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Oxana Bălan, nu a putut răspunde la întrebarea dacă în depozitele de medicamente mai sunt măști și mănuși, invocând indicația șefei de a răspunde la orice întrebare în scris prin intermediul poștei electronice.

Pe site-ul AMDM, într-un comunicat din 13 martie, scrie că producătorii, importatorii și distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale din RM au menționat „disponibilitatea stocurilor limitate de măști medicale, dat fiind faptul că producătorii străini au pus embargo asupra exporturilor”.

În acest context, Agenția vine cu un îndemn către populație, să nu procure din farmacii medicamente și măști medicale în cantități exagerate, pentru a nu crea artificial probleme pacienților care au nevoie stringentă de acestea. Iar în cadrul ședinței Guvernului din 11 martie curent, a fost interzis exportul din Republica Moldova a produselor: măști medicale, mănuși medicale și produse biocide.

Alo, guvernul! Cum să interzici exportul măștilor și al mănușilor medicale dacă ele nu există în farmacii și să îndemni lumea să nu cumpere măști medicale în cantități exagerate?

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT