În Moldova s-a ajuns la 49. COVID-19, cea mai mare provocare a Europei

1107
0
Foto: Natalia Munteanu

Republica Moldova se află din 17 martie în Stare de Urgență. Autoritățile fac apel la calm și insistă să stăm cât mai mult acasă, mai ales că în această perioadă lucrează magazinele alimentare și farmaciile. Astfel putem preveni răspândirea virusului COVID-19. Moldovenii reveniți în țară trebuie să se autoizoleze pentru 14 zile, iar dacă au febră sau tuse seacă – să sune la 112.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vacanța pentru elevi se prelungește până pe 31 martie. Din 23 martie, magazinele agricole și cele care vând produse igienico-sanitare își reiau activitatea, a spus premierul Ion Chicu după ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică.

La 19 martie, în Republica Moldova sunt confirmate 49 de cazuri de îmbolnăvire, iar 108 persoane sunt suspectate de coronavirus, potrivit datelor prezentate de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. O persoana s-a vindecat, iar alta a decedat la Spitalul Republican. Cazurile „de import” sunt venite din Italia, Franța, Marea Britanie, Elveția, Cehia și Ucraina. O moldoveancă în vârstă de 65 de ani, care lucra în orașuș Parma din Italia, a decedat din cauza noului tip de coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

Satele Bălceana și Sofia din raionul Hâncești au intrat în carantină, după ce în localități au fost confirmate noi cazuri de coronavirus. După categoria de vârstă, cazurile confirmate se clasifică: 0-9 ani – 1 caz; 10-19 ani – 2 cazuri; 20-29 ani – 4 cazuri; 30-39 ani – 7 cazuri; 40-49 ani – 5 cazuri; 50-59 ani – 8 cazuri; 60-69 ani – 9 cazuri.

„Ajutați-ne să vă salvăm. Ajutați medicii prin responsabilitate!”

Ministra Sănătății a spus că, în ultimele 24 de ore, circa 2.307 de moldoveni au solicitat ambulanța. Aceștia anunțau că au semne de COVID-19, dar la spitale au fost transportați doar 71 de pacienți cu suspiciuni de coronavirus. Astfel, se pune o presiune pe serviciul de urgență, iar la cazurile cu adevărat grave s-ar putea interveni cu întârziere din cauza suprasolicitării numărului 112.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a spus că miercuri, laboratorul acreditat al Agenției Naționale de Sănătate Publică a infirmat două teste pozitive de Covid-19, venite de la laboratoarele clinicilor particulare și a precizat că este important ca testele să fie făcute „doar în laboratorul ANSP, care este acreditat de OMS”.

Ministerul Afacerilor Interne a monitorizat circa două mii de persoane aflate în autoizolare acasă și a dat șase amenzi persoanelor care nu au respectat măsurile impuse de autorități și au pus în pericol sănătatea personală și a celor din jur.

Peste 2.600 de persoane au intrat în Republica Moldova în ultimele 24 de ore, dintre care peste 1.688 au venit pe la frontiera cu România, 636 au trecut hotarul cu Ucraina și 280 de cetățeni au ajuns cu zboruri private, anunță Poliția de Frontieră.

„Cea mai mare provocare de la al Doilea Război Mondial”

Într-un discurs televizat adresat direct națiunii germane, cancelara Angela Merkel le-a cerut insistent cetățenilor să evite contactele sociale, pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus. Cancelarul Germaniei a spus că știe că măsurile restrictive luate, precum închiderea școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă și de agrement etc., sunt foarte dure, dar aceste măsuri trebuie neapărat respectate. De la al Doilea Război Mondial, nu ar mai fi existat o provocare asemănătoare, a mai spus șefa Guvernului de la Berlin, informează Deutsche Welle. În Germania au fost confirmate peste opt mii de cazuri de Covid-19.

Uniunea Europeană își închide granițele pentru 30 de zile, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron. În Franța a fost instituită Starea de Urgență pentru 15 zile. Macron a afirmat de mai multe ori că „suntem în război”. În Republica Franceză sunt depistate peste 7.600 de persoane infectate cu noul virus, potrivit datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În România au fost confirmate 277 de infecții, dintre care 25 de pacienți au fost declarați vindecați. În Italia, care este cea mai afectată țară din Europa, s-au depistat peste 41 de mii de cazuri, dintre care peste trei mii de decese. Spania are peste 17.000 de persoane infectate, iar Elveția – 3.000 de cazuri. Muntenegru a confirmat primele două cazuri de îmbolnăvire, conform OMS. La nivel mondial, aproape 237.000 de oameni s-au infectat cu noul virus, dintre care 9.829 au murit.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE