„Fiecare universitate trebuie să-și păstreze bunul nume și credibilitatea”

1029
0
Radu Melnic, sursa pozei: Facebook.com
Radu Melnic, sursa pozei: Facebook.com

Interviu cu Radu Melnic, directorul Centrului Universitar de Informare și Ghidare în Carieră, UTM

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu scopul de a ridica nivelul reușitei la examenele de bacalaureat (Bac) la disciplinele exacte, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) desfășoară al șaptelea an consecutiv cursuri gratuite de pregătire pentru Bac pentru absolvenții de liceu. În acest an, cererea a depășit oferta. Tot mai mulți tineri vor să meargă la orele gratuite organizate de UTM.

Stimate domnule Radu Melnic, la 15 februarie, UTM a demarat cursuri de pregătire la științele exacte destinate elevilor din clasa XII-a care vor susține în acest an bacalaureatul. Cum a apărut ideea acestui proiect? Și când a fost inițiat?

Proiectul „UTM dă start pregătirilor de Bac” este la a șaptea ediție. Am observat mai mulți ani la rând că notele obținute de elevi la matematică la bacalaureat sunt modeste în comparație cu celelalte discipline. Iar în mass-media se vorbea despre faptul că disciplina trebuie învățată mai aprofundat. De aceea UTM a decis să organizeze lecții gratuite pentru disciplinele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) cu scopul de a ajuta absolvenții de liceu să-și asigure o performanță mai bună la Bac. Astfel, UTM organizează gratuit lecții la informatică, matematică, fizică. Acum se fac cursuri și la disciplina Desenul artistic. Obiectul acesta îi ajută pe studenții care vor să studieze la UTM să se înscrie la buget. Timp de șase luni la UTM se predau 50 de ore la Desenul artistic.

Prin acest proiect le veniți în ajutor elevilor care susțin Bacul, dar și profesorilor de liceu. Desfășurați cursurile și pentru a-i determina pe absolvenții de liceu să studieze la UTM?

Nu punem la îndoială calificarea profesorilor de liceu și că ei nu ar fi capabili să predea bine științele exacte. Și nici nu vrem să demonstrăm că profesorii de la UTM sunt mai buni. Dar, prin faptul că atragem liceenii la cursurile de pregătire pentru Bac, noi le vorbim și despre studiile oferite de UTM. Vrem să aleagă UTM după absolvirea liceului. Iar dacă nu aleg UTM, măcar să aleagă o altă instituție de învățământ superior din republică, dar să nu plece la studii peste hotare.

Ce puteți spune despre nivelul de pregătire al contingentului de elevi care frecventează cursurile?

Nu mă pot pronunța despre nivelul de pregătire al elevilor, dar metoda de predare a cursurilor este deosebită. Profesorii atrag elevii care vin la ore să conlucreze cu ei. Am observat de la primele ore că liceenii sunt activi și la întrebările puse de către profesor au avut răspunsuri corecte.

Câți elevi s-au înscris în acest an la cursuri și care e perioada desfășurării lor?

Cursurile au loc în perioada 16 februarie – 23 mai 2020, sâmbăta. În total, 49 de ore, 3 ore cursul. Avem înscriși 820 de elevi din licee, colegii și centre de excelență. 100 de elevi au venit în afara înscrierii. Am închis înscrierea deoarece la un moment dat cererea era prea mare. Ne-am dat seama că nu vom putea acoperi cererile. În fiecare sâmbătă, vin la ore circa 700 de elevi, la patru discipline. Se predă matematica, fizica, informatica și desenul artistic. În acest an, la chimie nu s-a format nicio grupă.

Cum ați reușit să diseminați informația și să atrageți un auditoriu atât de mare?

Centrul  se ocupă și de orientarea profesională și pe parcursul anului de studii o echipă alcătuită din profesori și studenți merge în licee la întâlniri cu elevii. În cadrul acestor vizite prezentăm UTM și menționăm și despre cursurile de pregătire pentru Bac, oferite gratuit de UTM. Anul acesta avem elevi și din raioanele Ialoveni, Anenii Noi, Strășeni, Hâncești.

Câți profesori sunt antrenați în procesul de pregătire pentru examenele de bacalaureat? Cine sunt ei?

Pentru matematică avem patru profesori calificați care predau în trei aule mari, a câte 180 de persoane fiecare. O aulă este  pentru elevii Centrelor de Excelență, două aule sunt pentru elevii de licee cu predare în limba română. Cea de-a patra aulă (50 de persoane) este pentru predarea matematicii în limba rusă. La disciplina informatică s-au înscris 90 de persoane, la fizică – 24 și la desen artistic – 26.

Aveți feedback de la liceeni, mesaje de mulțumire?

Elevii ne mulțumesc pe rețelele de socializare că organizăm aceste cursuri. Cel mai important pentru noi este faptul că unii aleg să studieze mai departe la UTM. În anii 2018 – 2019, la UTM nu a scăzut numărul studenților înmatriculați în comparație cu anii 2017, 2016.

Cum reușește UTM să rețină tinerii acasă dacă nu pentru a stopa exodul „creierelor” măcar pentru a diminua fenomenul?

Lipsa studenților în universități este legată și de situația demografică dezastruoasă din R. Moldova, dar și de faptul că tot mai mulți preferă să meargă la studii peste hotare. Pentru a stopa exodul absolvenților de liceu, fiecare instituție de învățământ superior din republică încearcă să-și păstreze bunul nume și credibilitatea, oferind studii de calitate, cazare în cămin. UTM a demonstrat anul acesta că este prima universitate în R. Moldova care are prezență pe internet. În ultimul timp administrația universității achiziționează tehnică nouă, creează condiții de trai mai bune în cămine și spații de recreare a studenților. Acestea sunt reparate complet, la standarde europene.

Cu ce universități din lume colaborează UTM?

Avem mai multe tipuri de mobilități și suntem pe primul loc în republică în domeniul ingineresc. Avem acorduri de colaborare cu Germania, Spania, Italia, Franța, SUA și Canada. Astfel, în primul an de studii, studenții de la UTM sunt obligați să studieze la UTM, iar în primele semestre ale anilor de studii II, III și IV ei pot pleca în mobilitate. În mobilitate pleacă cei care câștigă burse în baza concursurilor organizate. Ultimul semestru și diploma o obțin de la UTM. În instituție învață și studenți din alte state.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE