Hâncești. Un fotoreportaj cu mâini

957
0

În ajun de 8 Martie, am fost în municipiul Hâncești. Prin piață și pe trotuare lumea forfotește de zor: unii vând, iar alții cumpără produse agro-alimentare. Le oferim trecătorilor și comercianților câte o GAZETĂ de Chișinău. Unii primesc ziarul cu bucurie și deschidere spre comunicare cu jurnaliștii, iar alții sunt sceptici și ne întreabă de la ce partid suntem. Îi asigurăm că ziarul este apolitic și nu aparține niciunui partid sau lider politic.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Majoritatea oamenilor au refuzat să fie fotografiați, motiv pentru care am decis să le imortalizez doar mâinile îmbătrânite și uscate de muncă. Moldovenii cu care am vorbit mi-au spus sincer că s-au săturat de angajații partidelor politice, care vin pe la ei doar în campania electorală, le oferă materiale promoționale și dispar până la următoarele alegeri parlamentare sau prezidențiale. Ei spun că deputații nu merg prin localități să vorbească cu cetățenii, să le afle problemele și necazurile. Oamenii îi văd pe politicieni doar în mass-media și pe panourile electorale care au împânzit satele și orașul, deoarece în Circumscripția nr. 38 – Hâncești vor avea loc alegeri parlamentare noi pe 15 martie 2020.

Oamenii se plâng că nu au apeduct în localitate, au pensii mici, care abia le ajung pentru medicamente, și sunt nevoiți să-și vândă legumele și fructele crescute în propria grădină. Un bărbat mi-a spus că, în campania electorală, oamenii sunt învârtiți ca într-o centrifugă pentru stoarcerea mierii de albine, iar omul amețit, care iese în picioare din această forță circulară, este pus să voteze. Alt bărbat, pe care l-am întâlnit la o tarabă din piață, susține că viitorul Republicii Moldova este gri deoarece statul este condus de hoți. Acesta vrea să voteze pentru un deputat care să facă ceva pentru oraș și să fie originar din raionul Hâncești.

Funcția de deputat a devenit vacantă după ce democratul Alexandru Botnari a renunțat la mandatul din Parlament, în favoarea funcției de primar al municipiului Hâncești. La alegerile parlamentare noi din Circumscripția nr. 38 – Hâncești lupta se va da între șapte candidați: Ion Mereuță (PDM); Ștefan Gațcan (PSRM); Olesea Stamate (PAS); Vitalie Balinschi (Partidul Șor); Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral UNIREA); Grigore Cobzac (candidat independent) și Anatolie Postolachi (PLDM).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE