Criză de pastile pentru tratamentul hipertensiunii arteriale

2315
0

Un chișinăuean ne-a anunțat că de pe rafturile farmaciilor a dispărut un tip de pastile unice destinate persoanelor cu probleme cardiovasculare. Este vorba despre „Nebilet”, un medicament pentru sistemul cardiovascular ce aparține grupului de medicamente beta-blocante selective. Acestea se iau pentru prevenirea creșterii frecvenței bătăilor inimii și controlarea forței de pompare a inimii, totodată dilată vasele sangvine și contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Este recomandat de medici pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

GAZETA de Chișinău a mers în patru farmacii din patru rețele diferite din Chișinău și doar în una mai erau câteva cutii cu pastile „Nebilet”. Vânzătoarele de la farmacii ne-au spus că acestea nu se mai găsesc la depozit și așteaptă să fie importată o nouă partidă. În unele farmacii acest preparat nu este în vânzare deja de două săptămâni.

La linia verde din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale AMDM (022884260) ni s-a spus că, oficial, de două luni a expirat înregistrarea în Republica Moldova pentru aceste pastile, iar dacă și mai sunt pe undeva, doar din stocurile rămase prin farmacii. „Dacă doriți mai multe detalii, telefonați la centrul de informare al farmaciilor (022780780), ei țin evidența pe tot teritoriul Republicii Moldova”, a recomandat reprezentantul AMDM, care nu a vrut să se prezinte.

„Toți importatorii și farmaciile din Republica Moldova sunt private, importul se autorizează în baza înregistrării de către producător. AMDM este autoritatea regulatoare, noi punem la dispoziție toate documentele, autorizațiile de import la solicitarea lor și noi nu reținem nimic. Totul depinde de relația producător și importator”, a precizat reprezentantul AMDM.

Pentru a afla unde poate fi găsit acest medicament am contactat centrul de informare al farmaciilor (recomandat de reprezentantul de la linia verde AMDM), însă acest serviciu este defect.

Specialiștii recomandă persoanelor care iau acest medicament să se adrese la medicii de familie pentru a corija tratamentul sau de a schimba medicamentul. Analog Nebiletului, adică substanță activă „nebivol” la noi pe piață nu există. Cu ceva timp în urmă era un analog, dar a dispărut din farmacii.

Reamintim că persoanele care suferă de hipertensiune arterială sunt în grupul de risc de a face accident vascular cerebral, atac de cord sau insuficiență renală, dacă aceasta nu este tratată în mod corespunzător.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT