Stela Botez, despre fata cu cobza, iubire și folclor

3072
0
Stela Botez - Foto: Arhivă personală

Stela Botez, alias Fata cu cobza, este o artistă care tinde să experimenteze și să-și dezvolte aptitudinile dobândite în câteva aspecte ale artei. Este cunoscută publicului român drept o promotoare a cântecului folcloric interpretat la cobză și a iei românești, dar puțini știu că Stela Botez este pasionată de actorie, etnografie, scris și broderie manuală. Dragostea pentru scris a determinat-o să editeze o carte despre oamenii din sudul Basarabiei. În cartea „Fata cu cobza” persistă dragostea de Patrie și sentimentul care provoacă fluturi în stomac.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Născută în satul Pleșeni din raionul Cantemir, Stela Botez a copilărit în Ținutul Codrii Tigheciului, subzonă folclorică pe care a studiat-o la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (AMTAP) și a readus-o în etnoromanul „Fata cu cobza”. Despre carte, tradiții și iubire, ne povestește Stela într-un interviu oferit pentru GAZETA de Chișinău.

  • Stela, cum ai ajuns să scrii această carte?

Eu sunt omul care nu vrea să facă niște lucruri superficiale. Sunt satisfăcută dacă îmi dezvolt pasiunea. De pildă, o pasiune din copilărie era să brodez. Într-o iarnă, neavând ocupație, mi-am brodat două costume populare pe care le port pe scenă. Scrisul e altă pasiune. Documentarea zonei din care vin am făcut-o în 2013 pentru lucrarea mea de licență la AMTAP. Ar fi păcat să nu vorbesc lumii despre Ținutul Codrii Tigheciului. M-am gândit cum să aranjez totul într-o carte pe care să o citească și tinerii. Astfel am inventat o poveste cu Ion, Ioana și bunica Maria.

Stela Botez – Foto: Arhivă personală
  • La ce ne folosește să păstram tradițiile?

Trebuie să le păstrăm pentru generațiile care vin. Expresia „sângele apă nu se face” nu-i întâmplătoare. Oricât de moderni am fi, oricât de avansată ar fi viața, ne întoarcem la rădăcini, la bunica, la mămăligă. Chiar dacă basarabenii pleacă peste tot în lume, se întorc acasă și mănâncă sarmale.

Unii spun că „m-am născut în acest spațiu, dar nu sunt român, trebuie să fiu chinez, deoarece îmi place cultura chineză”. Da, bine, dar oricum mama ta este de aici. Când vii acasă să o vezi pe mama, îți aduci aminte de copilărie. Toată copilăria e tradiție și neam. Noi, oamenii prezentului, trebuie să ne uităm în trecut ca să ne dăm seama cine vom fi în viitor.

  • Ai acasă obiecte tradiționale? De ce porți ie românească?

Apartamentul meu, de tip studio, este în stil tradițional. Bunica mi-a dăruit un covor. Bucătăria mea este tradițională. Toată vesela este din lut, achiziționată de la olarul Vasile Goncear. Mâncarea e mai bună dacă se face în oale. Am câteva prosoape moldovenești. Pe unele prosoape le păstrez, iar pe altele le folosesc acum. Asta mă definește ca om. Obiectele tradiționale ne fac să fim autentici și diferiți.

Stela Botez – Foto: Arhivă personală

Eu sunt și modernă. Ador hainele care au măcar un element stilizat, de broderie. Port traistă la o haină modernă. Pun brâu în loc de centura de piele. La noi se îmbracă în ie doar de Ziua Națională a Costumului Popular. E frumos, dar eu o îmbrac oricând. O ie albă cu ornament albastru se potrivește cu un blug albastru. Ia cu broderie neagră se combină cu pantaloni de piele negri. Modern, dar românesc. Modern, dar de-al nostru.

  • E o carte educativă. Care-i mesajul transmis publicului?

Astăzi suntem la fel cum au fost strămoșii noștri, doar că trăim în alt anturaj. Iubim cum se iubea pe timpuri, doar că iubirea e sub altă formă. Strămoșii noștri făceau aceleași bucate, doar că în oale de lut. Bărbații nu mai curtează femeile. Fetele nu mai așteaptă dragostea. „Ochii care nu se văd se uită”, dar eu spun că gândurile se transmit, distanța mare nu încurcă.

  • Cât contează banii într-o relație?

Dragostea este pe primul loc. Dezvoltarea personală este influențată de satisfacția amoroasă. Când omul are un suflet (n. r. – bărbat/femeie) care-l susține, atunci face și bani. Este important să ne găsim jumătatea care să ne facă să fim liberi și să ne ajute când greșim. Asta e valabil atât pentru badea, cât și pentru mândra, dacă e să vorbesc în termeni populari.

Stela Botez – Foto: Arhivă personală
  • Ai regrete? Ai schimba ceva dacă ai lua viața de la început?

Dacă aș trăi din nou niște evenimente, m-aș comporta altfel, deoarece am trecut deja prin niște experiențe și știu ce a fost. Mi-aș schimba cursul acțiunilor. Dar nu cred că am regrete pentru că orice am pățit, orice mi-a fost dat să trăiesc, a fost cu un scop. Am învățat din toate. În general, obțin greu lucrurile în viață – fie târziu, fie cu mult efort, dar ele până la urmă vin la mine. Dacă am avut parte de fericire, înseamnă că am meritat-o. Ghinionul mi s-a dat ca să învăț ceva de acolo și să nu mai repet greșeala.

  •  Ai emigra în altă țară?

Plecatul peste hotare, dacă e din sărăcie, îl înțeleg, iar dacă este o modă – nu o înțeleg. Când merg în alte țări – vorbesc cu conaționalii despre ce fac și cum se simt acolo. Nu văd de ce aș pleca eu, de ce m-aș chinui ca oamenii din diasporă. Ei zic că țara gazdă le dă posibilități. Da, dar posibilitățile astea nu sunt pentru străini. Ei robesc pentru banii ceia. Pe când noi spunem că muncim mult, dar de fapt ei acolo muncesc cel mai mult.

Acasă suntem lenoși, am putea munci mult mai mult ca să trăim bine. Oamenii care trăiesc bine acasă chiar muncesc mult. Și aici nu mă refer la oamenii bogați care câștigă bani murdari. Sunt oameni care muncesc foarte mult și sunt bogați la noi acasă.

Stela Botez – Foto: Arhivă personală

Eu nu mă consider o săracă, dar ceea ce am a fost obținut prin munca mea. Toate nopțile mele nedormite și toată oboseala mea acumulată pe parcursul anilor mi-au dat un acoperiș deasupra capului, patru roți care mă ajută să mă deplasez mai ușor și să nu rămân cu 10 lei în buzunar. Dacă vrei, muncești și gândești frumos, ești pozitiv, viața îți oferă ceea ce îți dorești.

Fragment din cartea „Fata cu cobza”

Trebuie să fii doar adevărată. Acest lucru este important, pentru că iubirea nu admite neadevărul. Când iubești, totul este real și sincer. Persoana potrivită va apărea atunci când tu nu vei forța lucrurile, ci le vei lăsa să se întâmple de la sine. Trebuie să înțelegi că nu poți deține controlul total. Când îți vei cunoaște limitele, vei fi pregătită pentru iubire. Omul potrivit va veni în viața ta atunci când vei învăța să ai grijă de tine. Când nu le vei permite altora să te distragă de la ce este cu adevărat important pentru tine. Omul potrivit va apărea în viața ta la momentul potrivit. Nu mai devreme și nu mai târziu. Trebuie să ai încredere. Trebuie să crezi că totul va fi bine pentru tine. Gândește doar pozitiv și lasă lucrurile să decurgă de la sine”.

Etnoromanul va fi lansat luni, 24 februarie, la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău.

Interviu realizat de Natalia Munteanu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE