Natura e neinformată

401
0
Prognozele meteo pentru Chişinău, în zilele ce vor urma, sunt îmbucurătoare, deoarece s-ar putea să vină mult aşteptatele ninsori. Aşa, cel puţin, cred meteorologii, natura însă e de o cu totul altă părere. Ne dăruieşte câte o zi cu soare de toată frumuseţea, ne alintă privirea cu peisaje primăvăratice şi nu ţine cont de ce vrea şi crede omul care ne informează despre cum va fi vremea.
Prin alte locuri a mai nins, dar la Chişinău zăpezile întârzie să vină, lăsând drumarii fără ocupaţia lor preferată: căinarea că a venit iarna pe neprins de veste. Primăria Chişinău scapă deocamdată de o grijă importantă, spitalul de urgenţă e mai puţin solicitat, politicienii nu patinează în maşinile care îi aduc şi îi duc de la serviciu.
Atâtea s-au schimbat timp de vreo 30-40 de ani, atâta incandescenţă în certurile celor ce ne conduc şi ne fericesc, încât, pe lângă încălzirea globală care îi afectează pe toţi, Chişinăul are o sursă de căldură proprie. Vanitatea, orgoliile şi prostia celor ce s-au cramponat de putere şi s-au mâncat între ei au menţinut o temperatură în creştere, propice pentru venirea în scaun a mult îndrăgitului nostru conducător cu toată oastea lui de susţinători. Să nu dea Domnul să le permitem cumva aducerea frigului de pe la ruşi pentru echilibru climateric şi pentru judecata la rece a tuturor cetăţenilor.
Că de mai stai şi chibzuieşti, greşeala meteorologilor în ceea ce priveşte Chişinăul cu încălzirea sau răcirea lui nici nu este o greşeală adevărată. Cum poţi să ştii cum va fi vremea mâine, peste o săptămână sau o lună, dacă undele de şoc, cu foc, ale politicii autohtone modifică permanent cadrul natural? E şi ea neinformată, sărmana, şi nu ştie ce i se mai poate întâmpla, ce transformări o să mai suporte până la alegeri şi după ce acestea se vor desfăşura, din nou, cu acelaşi succes, de fiecare dată incontestabil.
Gheorghe Bâlici

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here