Coronavirusul, între panică și adevăr

1080
0
orașul Ao Nang, provincia Krabi/FOTO: Irina Caliman
orașul Ao Nang, provincia Krabi/FOTO: Irina Caliman

În timp ce unele titluri de presă creează panică pe rețelele sociale, instituțiile de stat de la Chișinău afirmă că monitorizează situația privind focarul de pneumonie virală (coronavirus) care a izbucnit în Wuhan (China). Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) ne dă asigurări că nu avem motive să ne panicăm și că „moldovenii, reveniți recent din China, nu se află în carantină”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Între timp, sute de moldoveni se află pe teritoriul Chinei. Aceștia sunt monitorizați atât de autoritățile chineze, cât și de reprezentanții Ambasadei R. Moldova la Beijing.

Centrul european pentru Controlul Bolilor a anunțat că, începând cu 31 decembrie 2019 și până pe 12 februarie 2020, coronavirusul s-a răspândit în 25 de țări. Au fost confirmate 45 179 de cazuri cu infecția coronavirusului de tip nou, dintre care 1115 cazuri s-au soldat cu deces. Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat situația actuală drept o Urgență internațională de sănătate publică.

Carantină în Republica Moldova?

Zilele trecute, presa de la Chișinău era plină de titluri de știri despre plasarea în carantină a unui copil din Strășeni, întors recent din China. Pentru GAZETA de Chișinău, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că băiatul nu prezintă simptome de coronavirus și se află în evidența medicului de familie din Strășeni.

Furtună a precizat că băiatul nu a fost plasat în carantină. „În R. Moldova nu a fost impus regim de carantină de mai mulți ani. Nici copilul despre care a scris presa nu se află în carantină. Știți ce înseamnă carantină? Când ești izolat 14 zile, nu ai dreptul să ieși din casă și la ușă stă paza”, a precizat șeful ANSP.

Totodată, Nicolae Furtună susține că reprezentanții ANSP monitorizează atât situația din țară, cât și de peste hotare. „Dacă vom afla informații importante pentru cetățenii moldoveni, vom anunța imediat, așa cum am făcut-o până acum. Dacă vom înregistra vreun caz confirmat în R. Moldova, neapărat vom spune. În joc este viața oamenilor”, a adăugat Furtună.

Ce se întâmplă cu moldovenii din China?

În prezent, în Republica Populară Chineză se află 300 de cetățeni ai Republicii Moldova. „Din numărul total, 134 sunt persoane care își fac studiile în instituțiile de învățământ, 115 cu domiciliul stabilit în această țară, ceilalți având ședere temporară. Cetățeni moldoveni infectați cu noul virus pe teritoriul chinez nu au fost înregistrați”, se menționează în comunicatul oficial publicat de Ministerul Afacerilor Externe.

Misiunea diplomatică de la Beijing a fost contactată de doi cetățeni ai Republicii Moldova, care erau blocați pe teritoriul orașului Wuhan, după ce autoritățile chineze au restricționat accesul în această regiune. După mai multe discuții, Ambasada RM a reușit să obțină permisiunea de a îi evacua pe cei doi moldoveni din orașul aflat în carantină.

Un cetățean moldovean a fost evacuat cu un avion charter francez spre orașul Istres din Franța. „La aterizare, moldoveanul împreună cu ceilalți pasageri ai aeronavei au fost plasați în carantină pentru 15 zile. La încheierea perioadei de carantină, cetățeanul Republicii Moldova va putea părăsi Franța pentru a-și continua drumul către țară, dacă nu va prezenta simptome ale infecției. Cel de-al doilea cetățean moldovean blocat în Wuhan a fost evacuat în SUA și se află în carantină. Starea lor de sănătate este bună”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Și în Japonia, unde au fost înregistrate 28 de cazuri de coronavirus, au fost identificați cetățeni moldoveni aflați în zonele cu risc. „Doi moldoveni se află la bordul vasului de croazieră „Diamond Princess”, care a fost plasat, pe 5 februarie, în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Cetățenii noștri au informat Misiunea noastră Diplomatică că ei cooperează cu autoritățile japoneze și efectuează teste medicale zilnice. În momentul de față, aceștia nu manifestă simptome ale virusului, iar starea generală de sănătate este bună. Ambasada Republicii Moldova la Tokyo menține legătura permanentă cu cei doi moldoveni”, anunță ministerul.

Turiștii moldoveni din Thailanda în perioada epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății a precizat într-un comunicat oficial că „nu recomandă autorităților să impună restricții de transport internațional al pasagerilor și mărfurilor”. Astfel că, mai mulți turiști din întreaga lume au decis să nu-și amâne vacanțele planificate în Thailanda, acolo unde au fost confirmate 33 de cazuri cu persoane infectate.

Printre turiștii care au ales să se odihnească pe plajele thailandeze, în această iarnă, se numără și moldoveanca Irina Caliman. Tânăra din R. Moldova călătorește împreună cu mai mulți moldoveni și spune că înainte de a zbura în Thailanda, s-a ciocnit cu o serie de măsuri de siguranță în România. „La aeroportul din București, când zburam spre Thailanda, ne-au întrebat dacă avem măști, pastile de răceală și dezinfectant pentru mâini”, a precizat tânăra.

orașul Ao Nang, provincia Krabi/FOTO: Irina Caliman
orașul Ao Nang, provincia Krabi/FOTO: Irina Caliman

Irina spune că în anumite zone au fost impuse măsuri de securitate. „În locurile aglomerate, așa cum sunt piețele și centrele comerciale, toți oamenii poartă măști. În locurile publice sunt tot felul de dispozitive pentru dezinfectarea mâinilor. Mai mult, în porturi și gări sunt echipaje de medici, care verifică oamenii. Spre exemplu, fiecare este testat cu un aparat special și li se măsoară temperatura. În magazine, și nu doar, vânzătorii poartă măști. În general, nu există panică. Lumea este relaxată”, a precizat Irina pentru GAZETA de Chișinău.

orașul Ao Nang, provincia Krabi/FOTO: Irina Caliman
orașul Ao Nang, provincia Krabi/FOTO: Irina Caliman

O săptămână în urmă, un alt grup de moldoveni s-a întors dintr-o vacanță în Thailanda. Elena este o tânără din Chișinău care a călătorit cu acest grup câteva săptămâni. Moldoveanca spune că, la întoarcere, când a aterizat la Chișinău, nu au existat anumite verificări la frontieră. „În avion, când am aterizat la Moscova, a venit o doamnă cu un aparat și îi verifica pe toți direct în avion, ca să vadă dacă nu este radiație. Dar la Chișinău, nimeni nu s-a apropiat cu vreun aparat sau să ne întrebe ceva”, a precizat Elena.

Coronavirus în Europa

În mai multe țări europene au fost înregistrate, zilele acestea, mai multe cazuri cu infecții de coronavirus. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Germania (16), Franța (11) și Marea Britanie (8). Autoritățile britanice au declarat că monitorizează fiecare caz în parte și îndeamnă locuitorii să păstreze calmul. O tânără din R. Moldova, care locuiește în apropiere de capitala britanică, spune că unii locuitori nu prea manifestă interes și nu se informează despre coronavirus.

„Nu aș zice că este panică în privința virusului. Aici a fost recent furtună și mai mulți discută despre asta, urmează altă furtună săptămâna viitoare. Mulți sunt preocupați anume de această problemă. O parte dintre tineri nu prea urmăresc știrile și nici n-au idee ce este cu virusul acesta”, a precizat Anastasia.

În țările europene care nu sunt afectate de virusul pneumoniei virale, autoritățile nu impun anumite măsuri de securitate în zonele turistice. Moldoveanca Doina Babcinschi, care se află într-o vacanță în Malta, susține că nu s-a ciocnit cu măsuri speciale de protecție în zonele publice. „Înainte de a pleca în călătorie, am intrat pentru informații pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. Nu erau indicate măsuri speciale pentru călătorii, în afară de păstrarea igienei în timpul călătoriei. Nici în aeroportul din București, nici în cel din Malta nu existau cerințe speciale pentru călătorii din alte țări și nici nu cred că ar putea apărea”, a precizat Doina.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tuturor țărilor să asigure capacități pentru supravegherea activă, depistarea precoce, izolarea și managementul cazurilor, prevenirea răspândirii în continuare a infecției cu Coronavirusul de tip nou. OMS recomandă oamenilor să evite contactul strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute și cu animalele de la fermele unde s-au înregistrat cazuri de boală, să-și spele frecvent mâinile și să se adreseze la medic în cazul apariției simptomelor clinice (febră, tuse, dificultăți la respirație).

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE