Dodon năzdrăvanul și noul colaps

1002
0
29 ianuarie 2020, Igor Dodon a avut o întrevedere cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova, Sursa foto: www.president.md
29 ianuarie 2020, Igor Dodon a avut o întrevedere cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova, Sursa foto: www.president.md

Voința lui Igor Dodon de a obține ce de-al doilea mandat la Președinție duce Republica Moldova spre un nou colaps economic 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Igor Dodon este înzestrat cu puteri miraculoase dacă ne luăm după mașinăria media pe care o controlează. Numai că grija sa subită și exacerbată pentru cetățenii Moldovei nu poate să ducă decât la situația în care a ajuns potentatul politic de odinioară Vladimir Plahotniuc. Acest lucru nu este rău deloc, am spune, doar că hatârul său de a umbla la rezervele Băncii Naționale și cheltuielile sociale exagerate – „Drumuri bune”, „Un doctor pentru tine”, „Prima casă” – vor duce inevitabil la un colaps economic în condițiile unei izolări de partenerii de dezvoltare.

„În acest an, în fiecare sat din Moldova, vor fi construiți minimum 1.000 de kilometri de iluminare.” Asta înseamnă cam distanța dintre Chișinău și Budapesta, nici nu îi ajung sate Moldovei ca să pună atâtea becuri. Am găsit această propoziție într-o știre publicată de Postul NTV Moldova. Evident că este o greșeală, dar acest enunț ilustrează violența cu care posturile controlate de PSRM îi lustruiesc papucii șefului statului.

Pe interfața site-ului NTV Moldova am numărat miercuri dimineață șapte știri despre președinte. Igor Dodon va ilumina toate ulițele întunecate din cătunele moldovenești, Igor Dodon hrănește toți copiii la școală, Igor Dodon construiește drumuri, Igor Dodon ține discurs în patru limbi la Strasbourg. Toate campaniile electorale moșite de PDM-ul lui Plahotniuc – „Drumuri bune”, „Un doctor pentru tine”, „Prima casă” etc. – au trecut cu flori și busuioc la PSRM.

Dodon, peste Plahotniuc

„Accent TV”, „NTV Moldova”, „TNT Exclusiv TV”, „Primul în Moldova” și toată puzderia de site-uri, la care se adaugă Sputnik, împrăștie zi și noapte știri / propagandă despre Dodon năzdrăvanul. Mașinăria media necesită cheltuieli considerabile, chiar dacă o parte bună din content este gratuită.

Controlul asupra acestor posturi media a făcut din șeful statului „un patron de media cu mai multe resurse mediatice decât însuși Plahotniuc odinioară”, observă Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

„Emisiunile și buletinele de știri ale acestor televiziuni prezintă realitatea dintr-o singură perspectivă, se comportă practic drept agenți electorali ai PSRM-ului, deși nu suntem nici în campanie electorală. Ele prezintă trunchiat realitatea, exact cum se întâmpla la holdingul lui Plahotniuc. Lucrurile nu s-au schimbat în esență, s-au schimbat doar actorii”, constată expertul.

Și pentru că aceasta nu ar fi îndeajuns, la cogeamite galerie media, adaugă Petru Macovei, s-a asociat de ceva vreme Postul Public de Televiziune.

„Emisiunile cu participarea lui Dodon sunt lipsite de esență jurnalistică, moderatorii pun întrebări comode șefului statului. Nu există elementare note critice în raport cu guvernarea actuală. Și asta demonstrează, o dată în plus, că Consiliul de Supraveghere a eșuat în edificarea unei instituții publice în adevăratul sens al cuvântului.”

Premierul Yesman

Campaniile electorale moșite de democrați și întreținute acum cu vervă de Dodon se desfășoară în condițiile în care se înregistrează cazuri când angajații unor instituții de stat nu și-au ridicat salariile pentru decembrie și ianuarie, în special cele din domeniul culturii și cercetării. Și deși premierul yesman Chicu dă vina pe contabili, cercetătorii nu se liniștesc și se întreabă dacă vor avea salarii pentru ianuarie.

Deși umblă Dodon și Chicu în vizite la Moscova și în Kazahstan, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuță, așteaptă bani de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Pușcuță a spus acum câteva zile că așteaptă o nouă tranșă din partea Uniunii Europene, că R. Moldova și-a îndeplinit angajamentele. Trebuie spus că asistența UE este condiționată de un acord cu Fondul Monetar Internațional, care expiră în martie curent. Numai că despre aceste probleme nu se vorbește deloc la posturile de televiziune controlate de socialiști.

Mai nou, în căutare disperată de bani, Dodon s-a gândit la rezervele Băncii Naționale. Însuși guvernatorul Octavian Armașu, fostul coleg al premierului Chicu la finanțe, a calificat miercuri într-o conferință de presă, un astfel de scenariu drept „inacceptabil”.

„O eventuală retragere a unor resurse din aceste rezerve valutare ar duce la deprecierea leului și la alte condiții nefaste care, în primul rând, vor lovi în oamenii cu venituri modeste. Nici legea nu prevede acest lucru.”

„O incertitudine financiară este iminentă”

În contextul lipsei de bani pentru cheltuieli sociale, aceste campanii, ceea ce înseamnă mai multe cheltuieli de la buget, duc ireversibil statul moldovenesc spre o nouă incertitudine financiară.

Expertul în economie, Sergiu Gaibu, susține că aceste campanii cu caracter electoral ar putea să ducă la aceeași situație în care s-a ajuns la mijlocul anului trecut, când după „Drumuri bune”, noul executiv condus de Maia Sandu a fost obligat să acopere un deficit de aproape două miliarde de lei.

„Suntem în an electoral. Indiscutabil, partidele politice, din păcate, au mesaje mai curând politice decât economice. Din acest punct de vedere, campaniile organizate anterior de PDM și preluate de zor de președintele Dodon nu pot să asigure o bună stare durabilă statului R. Moldova. Riscul ca să ne pomenim cu deficite bugetare ca în anii precedenți este iminent.”

Mai mult, subliniază expertul, unele din aceste proiecte au fost pregătite în grabă. „Orice proiect investițional trebuie gândit foarte bine. Trebuie evaluate sursele de finanțare, sustenabilitatea, contractele de achiziții. Altfel, ne pomenim cu lucrări de calitate proastă, inclusiv cu proiecte interminabile de genul Chișinău Arena.”

O parte din banii pentru „Drumuri bune”, din moloz, de altminteri, au fost obținuți de Guvernul Filip după ce au fost închise mai multe instituții de stat, bunăoară, Agenția de Turism, cea care se ocupa de politicile în domeniul turismului rural.

„R. Moldova nu înregistrează nicio mișcare pe drumul său de democratizare”

Vorbind despre cât de preocupat e de bunăstarea cetățenilor moldoveni, Chișinăul derapează din nou – a câta oară! – la capitolul reforma justiției. Mai mult, se vorbește de tot mai multe încercări ale lui Dodon de a pune mâna pe justiție.

„Deși nu avem abuzuri similare celor din perioada regimului Plahotniuc, R. Moldova nu înregistrează nicio mișcare pe drumul său de democratizare. Actualul guvern Chicu a anunțat că vom reechilibra relațiile noastre cu partenerii externi. S-a insistat că ne vom respecta angajamentele pe care Chișinăul și le-a asumat anterior și, totodată, vom intensifica relațiile cu Federația Rusă. Sub lozinca acestei echilibrări, avem de a face cu o reorientare a politicii externe a Republicii Moldova”, observă comentatorul politic Ion Tăbârță.

„Relațiile noastre cu partenerii de dezvoltare au intrat într-o linie moartă. Deocamdată, nu avem declarații dure la adresa R. Moldova, dar totodată nu se atestă o evoluție pe această direcție. Mai curând, UE va încerca să găsească alți parteneri în Republica Moldova. Mă refer aici la autoritățile publice locale, la societatea civilă.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE