Afacere „verde” în inima capitalei

2072
0
Anastasia Haraz într-o seră cu plante/FOTO: Ecaterina Șalaru
Anastasia Haraz într-o seră cu plante/FOTO: Ecaterina Șalaru

O tânără din Chișinău a transformat pasiunea sa față de flori într-o afacere de succes. De trei ani, Anastasia Haraz înverzește locuințele și oficiile din capitală, oferindu-le un aspect mai „sănătos”. Cei mai fideli clienți ai tinerei sunt companiile mari de IT. Unele oficii devin adevărate grădini botanice, după vizitele antreprenoarei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În momentul când deschizi ușa casei în care locuiește Anastasia te învăluie un aer proaspăt, iar după câțiva pași parcă te transpui într-o adevărată junglă. Ești înconjurat de plante exotice, unele își au originile încă din perioada dinozaurilor. Această oază verde se află chiar în mijlocul forfotei capitalei. „În doar cei 54 de metri pătrați cresc peste 60 de soiuri de plante, una dintre ele este Cactusul Euphorbia Trigona, care ajunge la înălțimea de peste 2 metri”, a precizat Anastasia.

Și-a lansat afacerea cu plante vii pe când avea doar 22 de ani, după ce a activat într-o companie telecom. „Am fondat afacerea în 2017, atunci când a apărut primul client care știa despre pasiunea mea față de flori. Ideea de a lansa o astfel de întreprindere a venit din dorința de a înverzi oficiile și casele din Chișinău. Prin intermediul companiei mele încerc să inspir societatea să facă lucruri frumoase și din plăcere. Și, desigur, să-și urmeze visurile”, a adăugat Anastasia Haraz.

Anastasia Haraz sădește plante/FOTO: Ecaterina Șalaru
Anastasia Haraz sădește plante/FOTO: Ecaterina Șalaru

Atunci când am început să vorbim despre procesul de muncă, Anastasia a zâmbit pentru că, spune ea, este un proces „special care îi aduce o adevărată plăcere”. Tânăra antreprenoare studiază atent preferințele și necesitățile clienților săi. „În momentul în care vreau să înverzesc o încăpere, fie că este un apartament, fie un oficiu, analizez spațiul. Vreau să văd care sunt condițiile: luminozitatea, umiditatea și modul de viață al persoanelor. Este important dacă în încăpere locuiesc copii sau animale de companie. Unele plante sunt toxice. Doar mai apoi, achiziționez plantele, le sădesc și le amenajez”, a precizat Anastasia Haraz.

Provocările unei afaceri „verzi” în Moldova

Sigur că orice afacere are și provocări, despre care Anastasia mi-a povestit în timp ce pulveriza o plantă exotică din locuința sa. „Provocările cresc odată cu creșterea afacerii. După fiecare succes înregistrat, ne punem tot mai multe întrebări. O problemă pe care am sesizat-o la mai multe companii autohtone a fost că plantele, din cauza unei îngrijiri incorecte, nu rezistau în timp sau aveau un aspect neglijent. În final, plantele mor și compania este nevoită să investească din nou în achiziția altor plante. Îmi doresc să cresc longevitatea plantelor ajutându-i pe clienți să le îngrijească”, a spus Anastasia.

Tânăra antreprenoare recunoaște că acest tip de afacere este mai popular în țările unde nivelul de trai este ridicat, dar începe să prindă forță și în Moldova. „În special, în țările unde ceea ce-ți oferă societatea te predispune să îmbunătățești continuu condițiile de viață”, conchide Anastasia.

Anastasia Haraz selectând plantele pentru clienți/FOTO: Ecaterina Șalaru
Anastasia Haraz selectând plante pentru clienți/FOTO: Ecaterina Șalaru

Cele mai interesate de serviciile oferite de Anastasia sunt companiile IT, ale căror oficii au nevoie de o gură de aer proaspăt. O reprezentantă a unei astfel de companii din R. Moldova spune că au apelat la serviciile tinerei pentru a reîmprospăta aerul din oficiu. „Oficiul nostru se află chiar în centrul orașului și suntem chiar lângă drum, într-o zonă nu prea curată. De aceea ne dorim mai multe plante în încăpere, dar știam că nu orice plantă se va putea acomoda unui astfel de mediu”, susține Alina Metreniuc, reprezentanta unei companii IT.

Aceasta nu este unica companie IT care a apelat la serviciile Anastasiei. „Am vrut să avem o amprentă verde, plină de energie și prospețime în oficiu și asta am primit”, a recunoscut Alina Scutaru.

Antreprenoarea spune că nu au existat, deocamdată, proiecte complicate. „Nu a fost complicat un anumit proiect. Complicate au fost unele situații cu care ne-am ciocnit în procesul de muncă, cum ar fi: stabilirea proceselor corecte de lucru cu furnizorii, stocarea materialelor de lucru, depășirea barierelor psihologice, pentru că în anumite momente ai teamă că nu vei reuși să le faci pe toate la timp”, relevă Anastasia Haraz.

Olanda – „raiul” plantelor verzi

Anastasia aduce majoritatea plantelor tocmai din Olanda, dar unele le găsește și la Grădina Botanică din Chișinău. „În Olanda găsești o diversitate de plante. Atunci când îți dorești flori speciale, te îndrepți spre orașele olandeze, unde le găsești cu siguranță”, a spus tânăra.

Am întrebat-o dacă există anumite plante care nu s-ar adapta în încăperile de la noi. „În principiu, este posibil să creezi diferite habitate pentru diferite tipuri de plante, fapt care ne permite să adaptăm o varietate mare de plante la spațiile noastre. Dar sunt plante din zone cu o climă mai aridă, cum ar fi copacii de măslin, care în casele sau birourile noastre nu ar rezista mult”, a precizat Anastasia.

Plantele verzi reduc stresul

Un aspect important pe care tânăra de 25 de ani a ținut să-l precizeze a fost că „plantele au un efect terapeutic”. Anastasia spune că, potrivit studiilor, plantele reușesc să sporească buna dispoziție, concentrația, productivitatea și creativitatea noastră. „Reduc stresul, oboseala, chiar și simptomele care însoțesc migrena. Plantele curăță aerul prin absorbția bacteriilor, poluanților și a prafului”, a adăugat tânăra.

Chiar dacă este abia la început de cale, afacerea se dezvoltă încet, dar sigur. „Compania înregistrează o creștere săptămânală de 7%. Mai nou, am un partener de afacere cu care ne implicăm zi de zi să creștem afacerea, de la contactarea clienților până la lucrul cu pământul și tot ce implică procesul de înverzire. Oamenii doresc să lucreze în cadrul companiei mele. Am primit mai multe solicitări de angajare de la persoane care doresc să se alăture echipei”, a recunoscut tânăra antreprenoare.

Anastasia se află în proces continuu de studiere a domeniului în care activează. Călătorește des pentru a descoperi noi specii de plante. „Am avut o vizită în regiunea Aalsmeer din Olanda, cel mai mare loc de unde sunt aduse plantele în toată lumea. Acolo am luat cunoștință de procesele de lucru, de livrare și de creștere a plantelor”, a conchis Anastasia.

În doar trei ani de la lansare afacerii, Anastasia Haraz a amenajat locuințele și oficiile de la noi cu peste 1000 de plante.

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE