Un album al lui Anatol Danilișin a apărut la început de an

1632
0
Pictorul Anatol Danilișin în atelierul său

Un amplu catalog cu lucrări ale pictorului Anatol Danilișin a apărut în primele zile ale noului an, la editura Princeps din Chișinău. Albumul conține peste 100 de lucrări ale pictorului și a fost editat cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și al Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău. Conceptul grafic ingenios, elegant îi aparține artistului plastic Vitaliu Pogolșa.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Editorul albumului Ioan Mânăscurtă semnează prefața, din care cităm: „Toate pânzele lui Anatol Danilișin ne dau senzația de mișcare întreruptă, neterminată. Ce urmează? Explozie, implozie, cădere de frunze și toamnă ca start pentru înmugurirea din primăvară, fulgerul care va lovi sau nu va lovi, icebergurile care cresc ca să se prăbușească sub propria greutate, pasărea… și aceasta cu zborul niciodată terminat…”.

Pagini din noul album al pictorului Anatol Danilișin

În album sunt incluse și comentarii privind creația pictorului, semnate de Petre Anghel, Andrei Vartic, Ștefan Popa-Popas, Nicolae Popa, Gigi Trif, Veronica Marinescu, Emilian Galaicu-Păun, Vladimir Bulat, Valeriu Babansky, Constantin I. Ciobanu, Leo Butnaru, Mihai Ștefan Poiată, Nicolae Dabija, Tudor Braga, Eleonora Brigalda.

Potrivit regretatului Tudor Braga, „Anatol Danilișin este unul dintre cei mai autentici pictori de la noi în arta abstracţiei, după Andrei Sârbu”.

Anatol Danilişin s-a născut pe 22 mai 1960 în comuna Frasin, raionul Dondușeni. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” și Facultatea de Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. În 1997, a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. De-a lungul carierei sale, a vernisat peste 35 de expoziții personale în R. Moldova și peste hotare. De asemenea, a participat la zeci de expoziții de grup şi la mai multe tabere de creație. A expus în mari galerii de artă din Europa (în Franţa, Austria, Germania, Italia, Lituania, Belgia, Finlanda) și i-au fost acordate premii naționale și internaționale.

Anatol Danilișin. Anotimpuri 2021

Anatol Danilișin a fost invitat (în 2006 şi 2008) în capitala Franţei la Cite Internationale des Arts. Tablourile artistului au intrat în patrimoniul unor muzee şi galerii, precum şi în colecţii private din Canada, Austria, Elveţia, Cehia, Spania, Portugalia, Ungaria, Coreea de Sud.

Albumul a apărut cu prilejul celor 60 de ani pe care i-a împlinit pictorul. Felicitări și la mulți ani, Anatol Danilișin!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE