Acoliții lui Igor Dodon vor supraveghea activitatea posturilor publice naționale de radio și TV

1024
0
TRM

Trei persoane din anturajul PSRM au devenit vineri, 29 ianuarie, membri ai Consiliului de Supraveghere la Instituţia Publică Compania „Teleradio-Moldova” (TRM). În urma unui concurs organizat de Consiliul Audiovizualului (CA), câștigători au fost desemnați Victor Borșevici, Dumitru Roibu și Alexandr Verșinin. Academicianul Victor Borșevici, bunăoară, apare deseori cu comentarii acuzatoare la adresa adversarilor politici ai socialiștilor. În timpul campaniei prezidențiale din toamna anului trecut, el s-a manifestat public în susținerea lui Igor Dodon. Iar activistul Dumitru Roibu este fondator și lider al mișcării moldoveniste „Urmașii lui Ștefan” și s-a făcut cunoscut prin acuzațiile aduse României, precum și la adresa instituțiilor și oficialităților occidentale pentru că s-ar amesteca în afacerile interne ale R. Moldova. Cel de-al treilea, Alexandr Verșinin, este antreprenor și fondator al altei organizații obștești, „Start Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Și Borșevici, și Roibu au fost membri într-un „consiliu al societății civile” pe lângă Președinție, creat în timpul mandatului de șef de stat al lui Igor Dodon. Acesta i-a decorat – pe Victor Borșevici cu „Ordinul Republicii” și pe Dumitru Roibu cu medalia „Meritul Civic”.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Corneliu Mihalache, membru al CA, a declarat că a fost neplăcut surprins că de această dată în concursul de selectare a membrilor Consiliului de Supraveghere al TRM s-au înscris puțini candidați. „Noi am fost obligați să alegem trei din cei cinci candidați care s-au prezentat la concurs, pentru a face această instituție funcțională. Și, în opinia mea, nu s-au prezentat rău. Cu privire la suspiciuni, la noi, în toate concursurile, se vorbește despre apartenență politică. (…) Se aleg întotdeauna cei care sunt cei mai buni și, în opinia mea, cei aleși de CA sunt foarte buni”, spune Mihalache.

La rândul său, Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API), este de acord că CA nu a prea a avut de unde alege și asta pentru că acest Consiliu de Supraveghere s-a compromis de-a lungul anilor. Pe de altă parte, spune el, alegerea făcută de membrii CA a fost una clar politică. „Acum, sigur, un Consiliu al Audiovizualului, controlat de PSRM, a ales trei membri din care cel puțin doi sunt, la rândul lor, controlați de socialiști. Nimic nou sub soare și asta este foarte trist, pentru că și Consiliul Audiovizualului, și Consiliul de Supraveghere sunt structuri controlate politic”, consideră Macovei.

Menționăm că la concurs au mai participat ex-deputatul Nae-Simion Pleșca și regizorul Nicolae Scorpan.

Acum Consiliul de Supraveghere de la TRM are componența întreagă – nouă membri, care ar trebui să asigure, conform legislației, corectitudinea activităților și produselor realizate de posturile publice naționale de radio și TV.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE