Bomba de 12 milioane de lei de lângă Nisporeni

4742
0

Groapa de gunoi, pentru amenajarea căreia s-au cheltuit mai multe milioane din banii publici, este deja plină, iar autorităţile locale nu se prea grăbesc să amenajeze o altă groapă. Ecologiştii dau alarma că nu sunt respectate regulile pentru evitarea unui dezastru de mediu, iar cei din administraţia oraşului Nisporeni se laudă că au cel mai bine amenajat poligon pentru deşeuri din R. Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Poligonul pentru depozitarea deşeurilor menajere este amplasat pe un teren de cca 15 mii de metri pătraţi, la o distanţă de aproape un kilometru în partea de sud a oraşului Nisporeni.

Gard în gard cu cimitirul

În imediată vecinătate se află cimitirul din Nisporeni şi terenurile agricole, proprietate privată. Pe alături trece râul Nârnova, un afluent al Prutului. Cu cca 4 kilometri mai la sud, pe malul stâng al Nârnovei, pe o arie de 200 de hectare, se întinde Hârtopul de la Nisporeni, care face parte din categoria monumentelor naturii de tip geologic şi paleontologic, protejate de stat.

Oamenii din localitate se tem că, în câţiva ani, pe acest poligon s-ar putea înălţa o movilă de gunoi. „Riscăm să ne pomenim în situaţia locuitorilor din Ţânțăreni şi Bubuieci, care sunt nevoiţi să stea vara cu ferestrele închise din cauza mirosului urât ce vine de la gunoişte. Iar alături sunt înhumaţi apropiaţii noştri. Nu vrem să ne pomenim în situaţia să nu putem vizita locul de veci al părinţilor”, ne-a declarat un nisporenean.

Şapte ani fără autorizaţie ecologică

Procesul-verbal de receptie finală a poligonului pentru deşeuri menajere din Nisporeni a fost semnat în decembrie 2013, fiind ultimul obiectiv construit în cadrul proiectului „Salubrizarea localităților din raioanele Nisporeni, Strășeni și Călărași pentru un mediu curat și sănătos”.

Acest proiect este unul din cele cinci proiecte aprobate spre finanțare din Fondul național pentru dezvoltare regională în 2010 în Regiunea de Dezvoltare Centru și a costat bugetul 12,4 milioane de lei.

Cei de la protecţia mediului au acceptat iniţial construcţia poligonului pe terenul respectiv, dar cu anumite condiţii. Astfel, groapa pentru depozitarea gunoiului urma să fie învelită cu o membrană impermeabilă pentru a evita poluarea apelor. Când groapa avea să fie aproape plină, gunoiul trebuia să fie presat, apoi astupat cu humusul săpat din altă groapă şi să fie plantaţi arbori. În cei șapte ani groapa s-a umplut, iar gunoiul a început să fie descărcat pe suprafaţă, unde, cu timpul, ar putea să se ridice într-o movilă imensă.

În proiect mai era prevăzută şi sortarea deşeurilor cu transportarea lor ulterioară la poligonul de la Ungheni, lucru care nu s-a făcut.

În toţi aceşti şapte ani, poligonul pentru deşeuri menajere de la Nisporeni a fost exploatat în lipsa autorizaţiei din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Grigore Vlas, şeful Inspecţiei pentru Protecţia Mediului din raionul Nisporeni, ne-a comunicat că autorităţile locale n-au respectat mai multe condiţii înaintate de către Agenţia pentru protecţia mediului, din care cauză s-a refuzat eliberarea autorizaţiei.

Condiţiile pentru depozitarea deşeurilor sunt foarte stricte. Agenţia a acceptat iniţial ca poligonul să fie amenajat pe terenul respectiv, dar condiţiile înaintate nu au fost respectate şi din acest motiv nu a fost eliberată autorizaţia de funcţionare. Noi am efectuat un control la acest poligon, au fost şi specialişti din Chişinău. S-a constatat că, pe lângă faptul că poligonul este exploatat ilegal, nu se respectă nici normele tehnologice privind stocarea deşeurilor. Sunt mai multe încălcări. A fost întocmit şi un proces-verbal, iar întreprinderea municipală „Gospodăria Comunală” din Nisporeni a fost amendată”, ne-a declarat Grigore Vlas.

Precizăm că amenda nu a fost achitată din buzunarul celor care gestionează întreprinderea, dar din contul contribuabililor locali.

Lupta cu morile de vânt

Mai mulţi locuitori şi o parte din consilierii locali din Nisporeni s-au alarmat: „Vom ajunge ca la Ţânţăreni!”. Valeriu Cerednic, consilier independent în Primăria oraşului Nisporeni, susţine că dacă nu vor fi luate măsuri urgențe, atunci se va produce un dezastru ecologic. „Este ca o bombă cu efect întârziat. Au fost alocate milioane pentru ca deşeurile să fie presate şi astupate. Dar nu s-a făcut acest lucru. Nisporeni riscă să fie împânzit la vară de putoare”, ne-a declarat Cerednic.

Cetăţenii revoltaţi au semnat mai multe plângeri în diferite instituţii ale statului, dar au fost respinse, cu excepţia celei depuse la Inspecţia pentru Protecţia Mediului. Un denunţ, pentru infracţiuni ecologice, a fost depus şi în Procuratura raionului Nisporeni. Oamenii legii, însă, au respins plângerea: „Se respinge ca neîntemeiată plângerea declarată de către Valeriu Cerednic, în interesele personale, şi a unui grup de locuitori din oraşul Nisporeni”.

Petiţionarii au decis să meargă mai departe şi luptă în instanţă pentru a obliga procurorii din Nisporeni să pornească urmărirea penală în privința celor care s-ar face vinovaţi de cele ce se întâmplă la gunoişte.

Se revoltă cei care nu vor să plătească”

Reprezentanţii Întreprinderii „Gospodăria comunală” susţin că nu există niciun pericol pentru mediu la poligonul de stocare a deşeurilor menajere, iar problemele sunt inventate de către consilierul Cerednic ca să nu plătească pentru serviciile prestate.

Noi l-am dat în judecată pe Valeriu Cerednic pentru datorii de două mii de lei. Iată că se răzbună. Nu vrea să plătească şi gata. Nici să încheie cu noi contract nu vrea. Dar nu departe de casa lui este amplasat un container pentru gunoi şi nu excludem că el duce gunoiul acolo”, ne-a argumentat Vasile P., care s-a prezentat la telefon drept manager pentru relaţii cu clienţii.

Întrebat dacă există autorizaţia Agenţiei de Protecţie a Mediului pentru exploatarea gunoiștii, funcţionarul a recunoscut că nu există, dar acest lucru ţine de competenţa primăriei şi că a auzit că în timpul apropiat va fi eliberat documentul.

Întrebat de ce nu este presat gunoiul şi de ce nu este acoperită groapa, funcţionarul a dat vina pe consilierii locali pentru că au aprobat un tarif prea mic pentru serviciile de salubrizare. „Tariful pentru evacuarea deşeurilor menajere a fost iniţial de 10 lei lunar pentru o persoană, iar vara trecută a fost majorat până la 13 lei. Dar aceşti bani nu acoperă cheltuielile pentru gestionarea poligonului. Abia ne ajunge pentru colectare şi transportare. Iar pentru presarea gunoiului, lucrările de astupare a gropii şi amenajarea unei gropi noi urmează să fie alocaţi bani din bugetul local. Noi nu-i avem”, a precizat funcţionarul.

Acesta s-a mai plâns şi pe locuitorii din Nisporeni pentru că nu vin să semneze contracte pentru evacuarea deşeurilor menajere.

Primarul de Nisporeni: „Avem cea mai modernă platformă de stocare a deşeurilor din Moldova”

Grigore Robu, primarul oraşului Nisporeni, de asemenea, susţine că nu există probleme ecologice la poligonul de stocare a deşeurilor. Edilul susţine că problema constă în consilierul Valeriu Cerednic, care ar fi dator Întreprinderii „Gospodăria comunală”. „De-ar fi amenajate toate platformele de stocare a deşeurilor din ţară aşa ca la Nisporeni, ar fi un succes. Poligonul este amenajat după cele mai moderne tehnologii şi nu există niciun pericol ecologic”, susţine Robu.

Întrebat de ce nu este astupată groapa, primarul de Nisporeni a spus că are capacitatea de stocare a deşeurilor pentru o perioadă de încă doi ani, după care va fi astupată.

Cât priveşte autorizația de la protecţia mediului, Grigore Bivol a recunoscut că documentul nu există, dar problema va fi rezolvată în timpul apropiat. „Nu cunosc motivul, ori nu a fost, ori a expirat şi urmează să fie prelungită. Cred că e ultimul. Dar ştiu că a fost pregătit pachetul de documente necesar şi se va rezolva”, ne-a dat asigurări edilul.

Spre finalul discuţiei, Grigore Robu ne-a îndemnat să nu acordăm atenţie unor subiecte neînsemnate, cum ar fi gunoiştea, dar să venim să vedem câte lucruri frumoase au fost realizate la Nisporeni, inclusiv amenajarea cărării până la Crucea mântuirii neamului din vârful dealului de lângă localitate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE