Polonia este dispusă să ofere ajutor multilateral Republicii Moldova. Premierii celor două țări au semnat mai multe acorduri de colaborare 

686
0

Polonia este dispusă să ofere ajutor multidimensional Republicii Moldova în contextul în care cele două țări, la fel ca și toată regiunea, se confruntă cu provocări „fără precedent” generate de războiul barbar al Rusiei împotriva Ucrainei vecine. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul unei conferințe de presă comune, șeful Executivului de la Chișinău și omologul său polonez au anunțat despre semnarea mai multor acordori de colaborare în diverse domenii, inclusiv securitatea energetică, securitatea cibernetică și colaborarea economică.

„Evident, am discutat despre agenda de securitate și problemele de securitate din regiune și am trecut în revistă agenda noastră de colaborare. Am discutat despre problemele pe care le cauzează, din punct de vedere a securității, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat premierul moldovean, Dorin Recean, care a mulțumit omologului său polonez, inclusiv pentru sprijinul acordat țării noastre întru combaterea consecințelor războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Chișinăului.

„Înțelegem perfect amenințările legate de războiul hibrid din partea Rusiei, șantajul legat de gaze, energie, atacurile energetice care sunt văzute atât în Republica Moldova, cât și în Polonia, dar și propaganda rusească care este foarte activă în ambele țări.  Am vorbit despre acest lucru și am semnat acorduri care au ca scop și lupta împotriva propagandei rusești. Acest lucru este foarte important pentru că  războiul hibrid nu este doar o frază obișnuită, ci este un instrument de luptă din partea Rusiei, care are ca scop destabilizarea națiunilor și distrugerea perspectivelor de colaborare între țări. Este arma folosită în fiecare zi de Moscova”, a menționat șeful Executivului de la Varșovia,  Mateusz Morawiecki.

De asemenea, premierul polonez a declarat că țara sa sprijină aspirațiile europene ale țării noastre și că este gata să ofere tot aportul necesar în acest sens. În ceea ce privește riscurile unor atacuri militare directe împotriva Chișinăului, Morawiecki consideră că „acest scenariu este puțin probabil”.

„Sper că acest scenariu este foarte improbabil pentru că astăzi Ucraina luptă pentru ca nicio altă țară să nu fie atacată. De aceea vorbim mai mult despre atacuri hibride, atacuri cibernetice legate de propaganda pe dimensiunea energetică, dar nu despre atacuri convenționale”, a menționat premierul polonez.

În cadrul întrevederilor, părțile au examinat posibilitatea extinderii colaborării economice între cele două țări. De asemenea, partea poloneză a anunțat că a donat Republicii Moldova alte 20 de generatoare electrice pentru spitale și alte instituții strategice ale țării.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE