Scumpirea energiei electrice este inevitabilă. Tariful pentru consumatorii casnici s-ar putea dubla din luna martie

1867
0

După majorarea prețului la gaze naturale la sfârșitul lunii decembrie 2021 în Republica Moldova se așteaptă dublarea prețului la energia electrică. Cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy, s-a adresat săptămâna trecută cu o solicitare la ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Experții menționează că scumpirea energiei electrice este inevitabilă, iar ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spânu, spune că furnizorii de energie electrică pot aștepta modificarea tarifelor până în luna martie, pentru a trece de noua achiziție de energie electrică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Săptămâna trecută, distribuitorul de energie electrică, Premier Energy, s-a adresat cu o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali. Motivul ar fi majorarea de către Energocom a prețului energiei livrate în perioada noiembrie – decembrie cu 96%, la 2,42 de lei kWh și, respectiv, 86% de la 1 ianuarie 2022, la 2,29 lei kWh comparativ cu octombrie 2021. O altă cauză pentru care Premier Energy solicită majorarea tarifului la energia electrică este scumpirea cu 100%, din luna septembrie 2021, a curentului achiziționat din Ucraina.

În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh. Astfel, în cazul în care solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei, începând cu 1 februarie curent.

Situația e complicată, ori rămânem fără gaz, ori majorăm tariful la energie electrică”

În timp ce prețurile energiei electrice în Europa sunt în scădere, pe fondul majorării livrărilor de gaze naturale, în R. Moldova tariful așteaptă să se dubleze. Situația este complicată deoarece gazul s-a scumpit și din cauza asta energia produsă de CET-uri și-a dublat prețul, dar tariful la energie pentru consumatori nu s-a schimbat, spune expertul în energetică Sergiu Tofilat. Acesta a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că furnizorii de energie (Premier Energy, FEE Nord) nu se pot achita cu CET-urile, iar CET-urile, la rândul lor, cu Moldovagaz.

Iată ce alegere avem în față: ori rămânem fără gaz, ori majorăm tariful la energie cu vreo 20%. Primăvara în martie vine tenderul pe importul de energie. Dacă azi plătim 53.5 dolari pe MWh, apoi în aprilie ar putea fi dublu. Azi prețurile în Ucraina sunt de 120-140 dolari pe MWh, dar s-ar putea să mai scadă când ieșim din iarnă”, punctează Tofilat.

Andrei Spânu: „Furnizorii de energie electrică pot aștepta modificarea tarifelor până în luna martie”

După vizita la Sankt Petersburg din noiembrie 2021, viceprim-ministrul Andrei Spânu a declarat că R. Moldova nu se va confrunta cu o criză de energie electrică. Astăzi, Spânu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, susține că Republica Moldova se află în continuare într-o situație complicată în domeniul energetic, din cauza „evoluțiilor necontrolate” de pe piața gazelor. Referitor la majorarea prețului la energia electrică acesta a declarat marți, 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că furnizorii de energie electrică pot aștepta modificarea tarifelor până în luna martie, pentru a trece de noua achiziție de energie electrică. Ministrul a mai spus că Guvernul a aflat despre solicitarea de majorare a tarifului de la ANRE. Acum, este în așteptarea hotărârii Agenției, care urmează să examineze demersul furnizorului, iar în funcție de aceasta, vor fi decise acțiunile ulterioare.

Vinovat ar fi Gazprom-ul și lipsa de competență a negociatorilor în gestionarea crizei gazelor naturale

Întrebat de „Gazeta de Chișinău” cine se face vinovat de o eventuală majorare a tarifului la energia electrică, Sergiu Tofilat ne-a declarat că „prețul la gaz l-a ridicat Gazprom-ul, prin urmare, lor le puteți prezenta toate pretențiile”.

Pe de altă parte, Ștefan Gligor, expert în politici publice, îl acuză pe directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, de incompetență, iar pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, și ANRE, de proasta gestionare a domeniului.

Situaţia este agravată de faptul că majorarea tarifelor la gaz, operată în luna noiembrie, a provocat dublarea preţului energiei produse de CET-uri. Drept rezultat, cheltuielile furnizorilor de energie s-au majorat cu circa 20%, pe când tariful final nu a fost revizuit. Din această cauză, furnizorii de energie acumulează datorii faţă de CET-uri, care, la rândul lor, nu vor putea achita consumul de gaze către „Moldovagaz” S.A., astfel fiind majorate și mai mult datoriile la gaze. În aceste condiţii, există riscul că Moldovagaz nu va încasa suficienți bani și nu va dispune de mijloace suficiente pentru a achita la timp consumul de gaze”, spune Gligor.

Guvernarea dă vina pe Moldovagaz, iar Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale

Cei de la Guvernare dau vina pe Moldovagaz, entitate care nu ar gestiona corect resursele financiare. La sfârșitul lunii noiembrie 2021, președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a pronunțat critic la adresa acestei entități, menționând că Moldovagaz nu și-a onorat angajamentele în luna octombrie și nu a livrat volumele necesare de gaze naturale, astfel cauzând pagube enorme.

Pe 24 decembrie 2021, Parlamentul a votat proiectul de lege prin care Curtea de Conturi va verifica modalitatea în care sunt gestionați banii la Moldovagaz.

În baza acestei legi speciale, Curtea de Conturi va efectua auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale. Entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi”, susține deputatul PAS, Radu Marian.

Astfel, luni, 10 ianuarie, Curtea de Conturi a demarat un audit la SA „Moldovagaz”, iar aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, al căror fondator este SA „Moldovagaz”, se arată în comunicat.

Noile scumpiri vor lovi din nou în cei săraci

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, menționează că în 2021 salariul mediu brut pe economie a constituit în R. Moldova aproximativ 9200 de lei, în creștere cu 15,8% sau cu 1300 de lei față de anul precedent. Doar că oamenii săraci primesc un salariu de 8-9 ori mai mic decât cei bogați, iar scumpirile în lanț lovesc în cei de jos, cei cu salarii mizere.

Însă anul trecut Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimii 18 ani. Astfel, deși salariile au crescut, efectele pozitive nu au fost resimțite de către cetățeni, deoarece creșterea salarială a fost absorbită de inflația mare, afirmă expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.

În 2021, cele mai bine plătite 10% dintre salariați sau 60 de mii de persoane au avut un salariu mediu lunar de 25 de mii de lei, cu 4 mii de lei mai mult decât în anul 2020. În același timp, 10% din cei mai prost plătiți salariați sau alți 60 de mii de cetățeni au avut un salariu mediu de 2890 de lei pe lună, în creștere cu 270 de lei.

În ultimii zece ani, practic, se păstrează proporția. Oamenii săraci primesc un salariu de 8-9 ori mai mic decât cei bogați”, notează expertul în politici economice.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE