Îngrijirile Paliative, între mit și realitate

1715
1
Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova
Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova

Măsurile ameliorează durerile în cancerul cu metastaze, cu ajutorul unor medicamente donate

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Irina a fost profesoară de limba engleză într-un liceu din Soroca, însă în anul 2015 a fost diagnosticată cu cancer mamar de gradul 3. În primul stadiu al bolii, a avut metastază și în plămâni, iar în 2019 a fost identificată o altă metastază în coloana vertebrală. A trecut prin mai multe proceduri de chimioterapie și tot felul de tratamente naturiste, însă boala continuă să avanseze.

„Deși am dureri insuportabile, mă strădui să mă ridic și să merg singură. De obicei, mă ajută soțul sau poate să vină fratele în vizită. Financiar, este destul de dificil, având în vedere că muncește doar soțul, care trebuie să asigure și studiile universitare ale fiicei”, povestește ea.

Irina are o pensie de invaliditate de gradul 2 în valoare de 1700 de lei. Statul a asigurat gratuit doar procedurile de chimioterapie, în rest totul trebuie să procure singură. Nici un fel de ajutor din partea statului nu mai primește, elementar pentru încălzire pe timp de iarnă, din motiv că soțul este angajat. Până și medicamentele pentru ameliorarea durerilor le cumpără.

Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova
Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova

„Este foarte greu. În toată această perioadă primăria din localitate mi-a acordat ajutor o singură dată, 2000 de lei (înainte de anul nou). Aceștia invocau că pot oferi suport financiar doar persoanelor operate, însă chirurgul a refuzat să mă opereze din cauza că metastaza a evoluat prea mult și intervenția chirurgicală este riscantă. De atunci n-am mai fost operată, pentru că nu am bani pentru a merge la un spital din străinătate”, povestește doamna Irina.

„Un mare noroc îl am datorită ajutorului primit de la unele organizații nonguvernamentale care oferă îngrijiri paliative. Aceștia mă vizitează de câteva ori pe lună, îmi aduc medicamente, mă consultă medicul și mă încurajează psihologul. Susținerea lor este importantă pentru mine, mă sună și mă întreabă cum mă simt. Atunci când simți că cineva are grijă de tine și vrea să te ajute, te încurajează psihologic foarte mult. De ar exista mai multe astfel de organizații, care în realitate ajută oamenii, nu doar pe hârtie. Îmi pare rău că avem un sistem de sănătate atât de defectuos”, a adăugat doamna.

Echipa mobilă, în ajutorul a 60 de persoane grav bolnave din r. Soroca

Psihologul și administratorul de la A.O. Angelus Soroca, Sergiu Dobrovolschi, explică în ce constau serviciile gratuite pe care le oferă echipa mobilă. „Îngrijirile paliative presupun o abordare holistică la toate cele patru niveluri – medical, social, psihologic și spiritual. Pe pacienții din familiile social vulnerabile îi ajutăm cu produse alimentare, haine și alte lucruri necesare. Echipa mobilă distribuie medicamente, face unele proceduri, cum ar fi injecții, tratamentul escarelor și schimbul pansamentelor.

Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova
Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova

În aspect social, identificăm și oferim asistență pacienților care sunt mai timizi, nu-și cunosc drepturile sau întâmpină dificultăți în procesul administrativ și birocratic. De exemplu, pentru obținerea anumitor resurse financiare din partea statului privind asistența socială. Există pacienți care trăiesc singuri, iar starea lor de sănătate nu le permite să meargă de zeci de ori pe la ușile instituțiilor publice pentru a cere un ajutor elementar, cum ar fi cel pentru perioada rece a anului.

Totodată oferim și suport pe dimensiunea psiho-emoțională, aceasta presupune aplicarea diferitor metode de consiliere psihologică pentru a ajuta oamenii să iasă din stările de depresie, mai ales pacienții grav bolnavi. În carantină, consultațiile psihologice le facem la telefon sau online. Noi îi monitorizăm în mod prioritar pe bolnavii singuratici sau în situații financiare grave, apoi le ducem produsele de primă necesitate.”

Îngrijiri paliative, asigurate de echipele Hospices of Hope Moldova

Pentru a afla mai multe detalii despre echipele mobile care oferă îngrijiri paliative am discutat cu directoarea organizației Hospices of Hope, Raluca Muntean. „În Republica Moldova organizația lucrează din anul 2008. În 2017, a lansat proiectul Rețeaua Națională de Servicii de Îngrijire Paliativă Hospices of Hope Moldova.

În rețea sunt integrate cinci echipe multidisciplinare – Ocnița, Soroca, Orhei, Taraclia și Cahul, în total activând 30-32 de persoane, printre care: medici, asistenți medicali, asistenți sociali și psihologi/consilieri. Lunar, aceste echipe oferă servicii de îngrijire paliativă la domiciliu la aproximativ 250 de persoane care suferă de cancer sau alte maladii incurabile.

Hospices of Hope Moldova finanțează o parte consistentă din necesarul funcționării rețelei – aproximativ 60-65% (medicamente, consumabile medicale, transport, salarizarea personalului etc.), iar cealaltă parte a fondurilor este asigurată de către Centrul Național de Asigurări Medicale – CNAM, care contractează serviciile medicale ale acestor echipe. Serviciile de asistență socială și psiho-emoțională nu sunt, în prezent, finanțate de către stat, ele fiind finanțate integral în cadrul proiectului de către Hospices of Hope.

Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova
Imagini din arhiva Hospices of Hope Moldova

Capacitatea echipelor nu acoperă necesarul total de servicii în raioanele în care se lucrează. Situația serviciilor de îngrijire paliativă din Republica Moldova a fost analizată la sfârșitul anului 2019, rezultând în două rapoarte: al Centrului PAS și al Avocatului Poporului.

Acestea au atras după sine un Dialog de Politici în domeniul îngrijirilor paliative, organizat la începutul lunii martie de către Comisia parlamentară de protecție socială, sănătate și familie, cu scopul de a analiza legea și a găsi soluții pentru eficientizarea și dezvoltarea acestor servicii. Dacă se va continua în această direcție, lucrurile se vor îmbunătăți, dar în momentul de față ne confruntăm cu o criză la nivel mondial, criză care afectează direct durabilitatea proiectelor dezvoltate și finanțate de către Hospices of Hope. Totuși, indiferent de situație, în Moldova, anual, sunt 25.000 de persoane care au nevoie de servicii de îngrijire paliativă, fie la domiciliu, fie în staționar.”

0,5% pentru îngrijiri paliative din totalul cheltuielilor AOAM

Autorii raportului „Îngrijirile paliative în Republica Moldova 2007-2019” atrag atenția la un șir de probleme cărora autoritățile publice centrale ar trebui să le acorde o atenție sporită și să vină în ajutor persoanelor care suferă de boli grave, precum doamna Irina, cu istoria căreia începe acest text. Conform raportului, „Ponderea cheltuielilor pentru serviciile de îngrijiri paliative nu depășește 0,5% din totalul cheltuielilor fondului de bază al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală destinat achitării serviciilor medicale. Cheltuielile pentru îngrijirile paliative la domiciliu, cu excepția anului 2013, sunt în scădere comparativ cu cele prestate în unitățile cu paturi/hospice.

Diminuarea cheltuielilor pentru serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu nu este determinată de preferințe de contractare a serviciilor spitalicești, ci de numărul mic de prestatori de servicii de îngrijiri la domiciliu și chiar de lipsa acestora în majoritatea localităților. Experții recomandă să fie eficientizată activitatea serviciilor de îngrijiri paliative specializate și asigurată perfecționarea continuă a membrilor echipelor mobile.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU