Dependență totală de Tiraspol

1806
0

Chișinăul își sporește contribuția la finanțarea regimului separatist de la Tiraspol

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În perioada în care pretinsele autorități transnistrene au instituit abuziv 18 puncte de control în Zona de Securitate începând cu 17 martie 2020, Chișinăul a luat decizia să achiziționeze, de la 1 aprilie curent, energie electrică în totalitate, 100%, din stânga Nistrului. Cumpărarea energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Dnestrovsc, Transnistria, finanțează direct regimul separatist de la Tiraspol. Obiectivul acestui regim este să vândă cât mai multă energie electrică.  

Comisia pentru Situații Excepționale din R. Moldova a adoptat această decizie în contextul sistării licitațiilor de achiziție a energiei electrice până la 31 martie 2021. Astfel, cel puțin pentru trei luni, Republica Moldova va fi asigurată în proporție de 100% cu electricitate de Centrala Termoelectrică Moldovenească la prețul de 49,5 dolari pentru un megawatt.

Până la 31 martie 2020, R. Moldova a importat circa 15% din volumul total de energie electrică din Ucraina.

În afară de faptul că R. Moldova achiziționează aproape toată energia electrică de care are nevoie din stânga Nistrului, Centrala de la Cuciurgan funcționează pe gazul rusesc pe care îl furnizează SA Moldovagaz, pe datorie, în stânga Nistrului.

Centrala de la Cuciurgan produce tot mai multă energie

Tiraspolul nu plătește gazul consumat. Întreaga datorie, de peste 7 miliarde de dolari, se acumulează pe seama Moldovagaz. Peste 90% din această datorie o constituie datoria SAD Tiraspoltransgaz față de Gazprom.

În ultimii trei ani, se înregistrează o creștere a consumului de gaz de către Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. Astfel, în 2018, Centrala a consumat 1,112 miliarde de metri cubi de gaz, în timp ce în 2017 consumul acesteia a constituit 0,999 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere de 11,2%. Trebuie spus că în Transnistria, în afară de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, funcționează pe gaz o centrală electrică a holdingului Sheriff, Tirotex-Energo.

Planurile de viitor ale Tiraspolului țintesc obiective mari. Scopul său suprem este să exploateze capacitatea maximă de producere a energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan, care funcționa la începutul anului 2019 la capacitatea de 17%.

„Avem o rezervă considerabilă de energie electrică exploatată. Practic, putem să producem până la 700–900 de MWh. Este o perspectivă pe care putem să o atingem dacă va fi cerere în acest sens”, a spus Andrei Betanov, șeful Agenției de Investiții din Transnistria în cadrul unei investigații jurnalistice.

Cu alte cuvinte, Centrala de la Cuciurgan poate să producă energie electrică ca pentru o țară cu populația României. Problema este că această energie este făcută pe banii locuitorilor R. Moldova.

Interconexiunea cu rețelele electrice din România, la discreția lui Dodon

Interconectarea rețelelor electrice dintre R. Moldova și România va diminua dependența energetică a R. Moldova față de Rusia și, firește, aceasta din urmă nu va mai finanța regimul separatist de la Tiraspol.

Proiectul de interconexiune a rețelelor electrice al României și R. Moldova prevede construcția unei linii electrice de înaltă tensiune – LEA 400 kV Vulcăneşti – Chişinău – cu o lungime de circa 149 de kilometri, o staţie nouă de tip „back to back”.

Această stație ar asigura interconectarea asincronă între Sistemul Electroenergetic al R. Moldova şi Sistemul Electroenergetic al României şi modernizarea stației existente Chișinău 330/110/35 kV.

Stația „back to back” va fi amplasată în stația electrică existentă Vulcănești 400/110/35 k, care se află la șase kilometri de Vulcănești.

Acțiunile Guvernului Sandu

La 26 septembrie 2019, Ministerul Finanțelor a semnat două proiecte de finanțare a acestui proiect, în valoare de 100 de milioane de euro, cu Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Banii vor merge în special pentru construcția stației de electricitate de la Vulcănești și pentru construcția unei linii de interconectare între sudul Republicii Moldova și Chișinău.

În noiembrie 2019, în cadrul ultimei sale ședințe, Guvernul Maia Sandu a aprobat proiectele de lege privind ratificarea acordurilor de finanțare cu Banca Mondială și BERD.

Valoarea totală a proiectului este de 261 milioane de euro. O parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului sunt acoperite de BERD și Banca Europeană de Investiții – 80 milioane euro fiecare; o parte de către Banca Mondială – 61 milioane de euro împrumut și o parte de către UE sub formă de grant – în valoare de 39,94 milioane euro, prin intermediul BERD.

Interconectarea va fi realizată de către întreprinderea de stat Moldelectrica în perioada 2019–2024. Trebuie spus că Moldelectrica a promis că va efectua aceste lucrări până în 2022.

Lucrările ar putea să înceapă în 2021–2022. Numai să pe moment nu se știe dacă Parlamentul a ratificat proiectele de lege menționate mai sus.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE