Raport Promo-LEX: Limitarea circulației, răpiri de persoane, lupta cu „extremiștii” și alte încălcări ale drepturilor omului în Transnistria

820
0

Noi restricții de circulație, răpirea unor persoane acuzate de „trădare de patrie” și „lupta cu extremismul” ca pretext pentru a limita libertățile civile ale cetățenilor sunt cele mai grave încălcări comise de administrația separatistă de la Tiraspol în 2020. Concluzia se conține în raportul întocmit anual de Asociația Promo-LEX, care monitorizează cu atenție respectarea drepturilor omului în Transnistria. Dacă rapoartele anterioare relevau lipsa accesului pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare a drepturilor omului, în 2020 situația s-a înrăutățit, regiunea devenind și mai izolată în urma unor restricții suplimentare aplicate de autoritățile transnistrene sub pretextul combaterii pandemiei de COVID-19.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest context, autorii raportului au constatat că măsurile de protecție sanitară au fost folosite de autoritățile transnistrene ca „argument” pentru instalarea abuzivă a cel puțin 37 de posturi ilegale de control, care au blocat atât accesul populației, cât și pe cel al agenților economici în regiune.

„Chiar dacă ulterior numărul posturilor a fost redus la 11, situația cu privire la libertatea de circulație nu s-a îmbunătățit”, notează Promo-LEX.

De asemenea, pe parcursul lunilor august-octombrie 2020, au fost înregistrate cel puțin șapte cazuri de răpire, în Zona de Securitate, a unor persoane de către structurile de forță ale regimului separatist. De cele mai dese ori, persoanele răpite au fost învinuite de colaborare cu organele de drept ale autorităților constituționale de la Chișinău și, în prezent, două dintre acestea rămân în detenție ilegală în Transnistria. Toate acestea au fost precedate de adoptarea unei așa-zise „strategii de combatere a extremismului”, care a permis autorităților transnistrene să justifice intensificarea acțiunilor de intimidare a activiștilor și să limiteze drastic dreptul la libera exprimare și întrunire a locuitorilor din regiune.

Mai grav e însă faptul că, nici autoritățile constituționale, dar nici partenerii externi nu au avut posibilitatea de a soluționa măcar parțial problemele generate de acțiunile abuzive ale Tiraspolului, accentuează experții asociației.

„Faptul că situația drepturilor omului s-a înrăutățit considerabil în regiunea transnistreană demonstrează o dată în plus necesitatea imperativă de a identifica mecanisme de sancționare individuală a persoanelor responsabile de încălcarea gravă a drepturilor omului în acest teritoriu”, sugerează avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu.

Drept urmare, Promo-LEX recomandă:

  • Implicarea activă și reacționarea promptă în soluționarea cazurilor individuale de încălcare gravă a drepturilor omului;
  • Promovarea necesității accesului necondiționat pentru instituțiile internaționale de monitorizare a drepturilor omului pe teritoriul regiunii transnistrene;
  • Adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a proiectului de lege cu privire la mecanismul de sancționare a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului (Legea Magnitsky);
  • Coordonarea între instituțiile de stat a activităților strategice în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE