Cine decide care sunt prioritățile pentru alocarea banilor, destinați reparațiilor din grădinițele municipiului Chișinău

90
0

Problema solicitării banilor de la părinți pentru reparații în grădinițe este una care durează de ani buni. În mass-media și pe rețelele de socializare sunt sistematic publicate informații despre faptul că părinții sunt puși în situația de a contribui financiar pentru diverse lucrări de reparații, dar și alte scopuri. Astfel de practici ilegale creează presiuni financiare asupra părinților și pot genera conflicte de interese, riscuri de corupție și probleme de ordin etic în relația dintre administrația instituțiilor preșcolare, educatori și părinți. Ca exemplu, într-un caz se relatează despre faptul că părinții au realizat singuri reparație în grupă, și pe lângă aceasta li se mai solicită separat și alte taxe, sub diverse pretexte.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O altă mămică la fel se revolta pe rețelele sociale privitor la colectările de bani și afirma că chiar și renovările de teritorii se realizează din banii părinților.

Referitor la alocarea resurselor bugetare pentru reparații în grădinițe, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Andrei Păvăloi, a comunicat pentru Gazeta de Chișinău că lucrările de reparație, care sunt inevitabile și care urmează a fi executate la necesitate, în Instituțiile de Educație Timpurie (IET) din mun. Chișinău se fac în conformitate cu planul de activitate al Direcției generale. Păvăloi a mai spus că Direcția generală împreună cu direcțiile de sector și directorii instituțiilor de educație au stabilite prioritățile pentru reparații în următorii cinci ani de zile.

„În prezent, este pus în discuție bugetul municipal, iar odată cu aprobarea acestuia, în timpul apropiat, vor fi stabilite necesitățile de reparații în IET”, ne-a comunicat Andrei Păvăloi.

Păvăloi, ne-a explicat că, regulamentar, stabilirea necesităților pentru reparațiile din IET din mun. Chișinău se face nu de către Direcția generală sau de către direcțiile de sector, dar de către managerii instituțiilor de educație timpurie.

„Or, directorul instituției de educație timpurie vine cu un demers către direcția de sector, care gestionează bugetul, și ca urmare a acestui demers direcția de sector întreprinde măsurile necesare pentru executarea lucrărilor. Or, dacă managerul instituției de educație consideră că în acest an prioritar este reparația blocului sanitar, atunci acesta se renovează, se repară. În momentul când managerul instituției solicită reparația unui pavilion sau a unui teren de joacă, atunci asta se repară. Regulamentar acest lucru este decis de către managerul instituției de educație timpurie”, a mai spus șeful adjunct al DGETS, Andrei Păvăloi.

În același timp, sunt și prescripțiile anuale, de care se ține cont, din partea Centrului de Sănătatate Publică (CSP) sau Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Precripțiile devin obligatorii pentru realizarea în anul curent.

Păvăloi a fost întrebat dacă vor reuși managerii grădinițelor de copii cu reparațiile în acest an, dacă bugetul municipal încă nu a fost aprobat și nu se știe care este bugetul alocat pentru reparații.

Funcționarul ne-a asigurat că există un buget provizoriu, iar bugetul pentru anul 2024 este în discuții publice și urmează în cel mai scurt timp să fie aprobat.

„Odată cu aprobarea acestuia vor fi lansate procedurile de achiziție în cadrul sectoarelor”, a conchis șeful DGETS, Andrei Păvăloi.

Totuși, chiar dacă suntem la sfârșitul lunii iulie, iar reparațiile în grădinițe ar urma să fie în plină desfășurare, bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 încă nu este aprobat. În acest document, pentru reparațiile capitale ale instituțiilor de educație timpurie sunt prevăzute circa 33 de milioane de lei. Chiar dacă pare a fi o sumă impunătoare,  împărțită în mod egal pentru fiecare din cele 160 de grădinițe din mun.Chișinău, fiecărei instituții i-ar reveni aproximativ 200 de mii de lei.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Societatea Civilă pentru Integrare Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert” (FES). Responsabilitatea exclusivă pentru concluziile și informațiile incluse în acest material o poartă AO ,,Părinți Solidari”. 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE