Andrei Păvăloi: „Reparația terenurilor de joacă pentru copii, de pe teritoriile grădinițelor, rămâne la discreția managerilor”

879
0
Foto: Grădiniță-Creșă „Licurici”, nr. 129, sectorul Râșcani, mun. Chișinău

Terenurile de joacă ale unor instituții de educație timpurie (IET) din municipiul Chișinău arată diferit de la o instituție la alta, unele sunt renovate și îngrijite, altele mai puțin, iar cea de-a treia categorie sunt dezastruoase. Acestea sunt într-o stare deplorabilă și pot fi un pericol pentru copiii care merg la instituția respectivă (FOTO). Potrivit șefului adjunct, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Andrei Păvăloi, există un plan pentru cinci ani pentru diferite lucrări de reparații în grădinițele din mun. Chișinău, dar prioritățile sunt diferite de la o instituție la alta. Acestea sunt stabilite de managerii instituțiilor preșcolare. Amintim că bugetul municipal încă nu a fost aprobat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ce am observat la câteva grădinițe (nr. 129 și nr. 100) din sectorul Râșcani al capitalei starea deplorabilă a terenurilor de joacă pentru copii, am încercat să aflăm de la șeful adjunct, DGETS, Andrei Păvăloi, ce sumă din bugetul municipal provizoriu, în acest an, îi revine reparațiilor terenurilor de joacă de pe teritoriul grădinițelor din municipiul Chișinău și care dintre acestea vor fi supuse reconstrucției.

„Cu referire la situația privind terenurile de joacă ar trebui să vedem concret în care instituție, fiindcă în conformitate cu planul de activitate al Direcției avem stabilite lucrări care sunt iminente și care urmează a fi executate la necesitate. Or, Direcția generală împreună cu direcțiile de sector și directorii instituțiilor de educație au stabilite prioritățile pentru reparații în următorii cinci ani de zile. Dacă vorbim despre faptul că în acest an avem sau nu anumite sume necesare pentru reparații în cadrul instituțiilor educaționale preșcolare, atunci, în prezent, este pus în discuție bugetul municipal, iar odată cu aprobarea acestuia, în timpul apropiat, vor fi stabilite necesitățile de reparații în IET. La fel, regulamentar, vreau să vă zic că stabilirea necesităților se face nu de către Direcția generală sau de către direcția de sector, dar acest lucru se face de către directorul instituției de învățământ. Or, directorul instituției de educație vine cu un demers către direcția de sector care gestionează bugetul și ca urmare a acestui demers, direcția de sector întreprinde măsurile necesare pentru executarea lucrărilor. În momentul când managerul instituției solicită reparația unui pavilion sau a unui teren de joacă, atunci asta se repară. Regulamentar acest lucru este decis de către instituția de educație, din cauza asta în anumite instituții sunt mai multe terenuri de joacă reparate, în altele mai puține”, ne-a explicat Andrei Păvăloi.

Părinții și activiștii civici din mun. Chișinău sunt alertați de starea terenurilor de joacă din grădinițe și pe parcursul ultimilor ani au sesizat în repetate rânduri această problemă prin petiții, conferințe de presă, articole, înaintarea propunerilor la consultările publice ale bugetului municipal, etc. Totuși, lucrurile nu s-au mișcat din loc, iar demersurile părinților nu au fost auzite de autorități. Respectiv, nici progrese vizibile privind renovarea terenurilor de joacă de pe teritoriul grădinițelor nu sunt.

Conform declarațiilor șefului DGETS, există un plan pe următorii cinci ani de zile, în care sunt incluse nu doar reparația terenurilor de joacă, dar sunt priorități – blocurile alimentare, acoperișurile, blocurile sanitare. Totuși, nu există o certitudine sau planificare clară privind reparația sau renovarea terenurilor de joacă ale grădinițelor din mun. Chișinău nici pentru termen scurt.  „Nu știu câte demersuri sunt pentru reparația terenurilor de joacă. Ar trebui de luat fiecare demers în parte, scris către sector, și să le examinăm”, ne-a mai spus Andrei Păvăloi.

Informație cu referire la renovarea terenurilor de joacă din grădinițele din mun. Chișinău nu a oferit nici răspunsul pe care DGETS l-a oferit pentru „Gazeta de Chișinău” ca urmare a solicitării de informație privind banii alocați în acest an pentru reparația terenurilor de joacă pentru copii de pe teritoriile IET din mun. Chișinău. Responsabilii de la DGETS au făcut referire la Dispoziția nr. 663-d din 29 decembrie 2023 „Cu privire la aplicarea bugetului municipal Chișinău provizoriu pe anul 2024”, unde ar fi indicate sumele de bani și informația cerută în solicitarea de informație.

Potrivit informațiilor din Dispoziție, în anexa 25 din Bugetul provizoriu, sunt incluse câteva IET și sumele de bani alocate fără a specifica pentru ce tip de lucrări de reparații capitale sunt alocați banii, aceste informații nefiind relevante pentru întrebările scrise în solicitarea trimisă către DGETS.

 

Conform Raportului de monitorizare a cheltuielilor în domeniului reparațiilor capitale a instituțiilor de educație timpurie din mun. Chișinău, realizat de AO „Părinți Solidari”, lipsesc informațiile publice despre necesitățile de lucrări de reparații capitale, inclusiv a terenurilor de joacă, pentru fiecare instituție de învățământ din mun.Chișinău, cât și nivelul de acoperire a acestor necesități din bani publici.

Mai jos publicăm fotografiile, care arată starea terenurilor de joacă pentru copii, făcute pe 24 iunie curent, la două instituții de educație timpurie – nr. 129 și nr. 100, din sectorul Râșcani al capitalei.

Foto: Grădiniță-Creșă „Licurici”, nr. 129, sectorul Râșcani, mun. Chișinău
Foto: Grădiniță-Creșă „Licurici”, nr. 129, sectorul Râșcani, mun. Chișinău
Foto: Creșa-Grădiniță nr. 100 din sectorul Râșcani, mun. Chișinău
Foto: Creșa-Grădiniță nr. 100 din sectorul Râșcani, mun. Chișinău

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Societatea Civilă pentru Integrare Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”.
Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor din cadrul echipei AO „Părinți Solidari” și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE