Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a organizat, în perioada 16-17 iulie, a XII-a ediție a Colocviilor de vară, dedicată anul acesta transformării digitale și experienței utilizatorilor în era tehnologiei.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEEvenimentul, desfășurat în Sala cu Coloane a Bibliotecii Centrale, a reunit în prima zi peste 70 de specialiști din domeniul biblioteconomiei: bibliotecari, manageri și cercetători.
Participanții au explorat inovațiile aduse de inteligența artificială în educație, managementul resurselor și relația bibliotecă-utilizator în cadrul a trei sesiuni interactive.
Comunicările au fost prezentate de către angajații Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” dr. Mariana Harjevschi, director general, Lidia Kulikovski, formator, Elena Ungureanu, șefa Secției studii și cercetări, Ludmila Pânzari, director adjunct, Elena Zavtoni, șefa Bibliotecii Publice de Drept, Gabriela Bulduma, șefă serviciu în Secția tehnologia informației, Evelina Bocancea, șefă serviciu în Secția tehnologia informației, Svetlana Andrițchi, bibliotecară în Secția tehnologia informației, Ludmila Pânzari, director adjunct și Tatiana Coșeri, director adjunct.
După fiecare dintre cele trei sesiuni interactive au avut loc exerciții practice de utilizare a inteligenței artificiale, concepute și moderate de dr. hab. Nelly Țurcan, șef Centrul de formare continuă pentru bibliotecari „Campusul competențelor”, de Lilia Donica, șefa Secției comunicare, și de Ludmila Pânzari, director adjunct, Resurse și tehnologii.
În cea de-a doua zi, Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu a organizat o activitate cu genericul „City quest – Chișinăul SMART. Descoperim orașul ludic şi distractiv prin tehnologii”.
La city quest au participat 22 de persoane, împărțite în patru echipe, având câte un facilitator. Fiecare echipă își alcătuise denumirea și sloganul. Prin urmare, echipele s-au numit: Cutezătorii, având sloganul: „De e ploaie, de sunt nori, noi suntem cutezători!”; Cod galben, cu sloganul: „Per asfera ad astra”, Chișinău, cu sloganul: „Undă verde Chișinăuieni!” și Red library: „Descoperă orașul cu Red Library”. Echipele au avut ca misiune să depășească provocări ce au pus accent pe inovație și adaptabilitate. Fiecare echipă a primit un set de întrebări, scrise în limbi străine: finlandeză, ungară, olandeză, cehă și lituaniană. Confruntați cu o barieră lingvistică neașteptată, participanții au fost nevoiți să găsească o soluție ingenioasă pentru a descifra mesajul. Soluția a venit din partea tehnologiei mobile, care a permis traducerea instantanee a textelor și, astfel, echipele au putut identifica cu precizie următorul obiectiv al competiției.
Jocul a fost organizat și moderat de echipa Secției „Memoria Chișinăului” și a Secției Tehnologii Informaționale din cadrul instituției.
Ediția curentă a Colocviilor de vară a fost marcată de lansarea Manualului de identitate vizuală, ediția 2024, al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Evenimentul a fost însoțit de o acțiune de promovare, fiecare participant primind un set de materiale promoționale cu identitatea vizuală a instituției, între care tricouri și chipiuri.
Colocviile de vară oferă bibliotecarilor un spațiu util de perfecționare profesională. Evenimentul reunește specialiști din țară și din străinătate pentru a pune în discuție cele mai noi tendințe și provocări din domeniul biblioteconomic.
Prima ediție a Colocviilor de vară a avut loc în anul 2012.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE