Președintele Letoniei: „Primele ținte” ale lui Putin sunt Moldova, Țările Baltice și regiunile din Caucaz și Asia Centrală

281
0
Sursa foto: Gints Ivuskans / AFP

Președintele rus Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina și a pus ochii pe trei noi ținte pentru a reconstrui imperiul rus, a avertizat președintele Letoniei, relatează The Sun,citat de G4media.ro

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Edgars Rinkevics a declarat că acapararea Țărilor Baltice va fi a doua etapă a planului dictatorului de la Kremlin.

La sediul RUSI din Whitehall, Rinkevics a făcut o evaluare asupra viitorului instabil al securității europene în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive.

El a spus că toate rezultatele războiului de 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei vor duce probabil la mai multe vărsări de sânge, deoarece Kremlinul este ghidat de „resentimentele pentru imperiul pierdut”.

„Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi ca ea să continue… dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics.

Această acaparare de terenuri ar putea include țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, precum și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan – toate acestea fiind ținte susținute ale influenței rusești.

Ordinea de securitate a Europei va fi amenințată pentru „ani, dacă nu chiar decenii de acum înainte”, a avertizat Rinkevics în timpul vizitei sale de trei zile în Marea Britanie din această săptămână.

Proaspăt ieșit de la întâlnirea cu regele, Rinkevics a susținut că mica sa națiune luptă deja împotriva unui „război hibrid” purtat de Kremlin.

„Se teme Letonia de un atac rusesc? Trebuie să fim pregătiți pentru toate tipurile de scenarii”, a afirmat Rinkevics.

El nu crede că există o „amenințare iminentă” a unei invazii rusești în Letonia „în următorii ani”, datorită umbrelei de securitate a NATO.

Cu toate acestea, îngrijorarea sa a fost valurile de atacuri hibride lansate pentru a destabiliza țara sa.

Rusia, a spus el, operează din ce în ce mai mult în această „zonă gri”.

„Rusia ne testează frontierele, comite atacuri de sabotaj, serviciile noastre de securitate lucrează non-stop, au avut loc multe arestări… cetățenii sunt recrutați pe rețelele de socializare… și falsuri profunde interferează cu campaniile electorale”.

„Cum va răspunde NATO?”, a întrebat el.

Dar Rinkevics nu a avut întrebări când a venit vorba de Ucraina. Mesajul său a fost clar: „NATO eșuează în asistența sa (către Kiev)”.

Politicianul a cerut ca alianța să fie mai clară în ceea ce privește angajamentul său pe termen lung față de Ucraina și s-a arătat îngrijorat din cauza întârzierilor în livrările de arme occidentale.

El a criticat frazele vagi lansate de politicienii occidentali, în special din SUA, care se angajează să sprijine Kievul „atât timp cât va fi nevoie” sau „atât cât va fi necesar”.

În schimb, el a dorit garanții etanșe, astfel încât să poată fi luate „deciziile tactice necesare”.

Rinkevics se pregătea să prezinte argumentul său principal, potrivit căruia armele occidentale „trebuie” furnizate Ucrainei fără condiții.

El a spus: „Trebuie să trimitem mai mult din tot ceea ce este necesar Ucrainei și să-i lăsăm să le folosească… ei sunt gata să lupte și luptă foarte bine atunci când au ceea ce au nevoie”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE