Imagini de suflet pe-al vieții catarg… (Dumitru IAZAN – 70 de ani)

348
0

În acest secol al digitalizării, imprimării și redării video, „photoshopizării” imaginilor de tot felul, artiștii plastici rămân oarecum într-un con de umbră. Lucrările lor nu mai sunt solicitate și achiziționate ca odinioară, numele lor nu mai țin primele (și nici chiar următoarele) pagini ale ziarelor, care și ele sunt pe cale de dispariție. Mai există câteva domenii în care pictorii sunt solicitați în mod deosebit, cum sunt zugrăvirea unor biserici, edificii de cult sau cum e grafica de carte. Nu mă pot abține să constat, totuși, că și cărțile sunt mai puțin solicitate; se editează mai puțin deci și se ilustrează mai puține volume…

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dumitru Iazan, pictorul care își marchează azi aniversarea de 70 de ani, este un grafician de frunte al Moldovei, dar și un talentat zugrav de biserici. Vocația și intuiția sa de artist l-a adus anume în aceste domenii de manifestare practică, în care, cum s-ar spune, îmbină utilul cu plăcutul. Rămânând însă obsedat dintotdeauna în tot ceea ce creează, ca un artist adevărat ce este, de Perfecțiune și Frumos. Este inovativ, inedit în improvizațiile sale grafice și la capitolul de tehnică a picturii.

De exemplu, într-un mod original, simbolic în esență şi narativ prin exprimare sunt adunate momentele-cheie ale baladei Mioriţa într-o ilustraţie a lui Dumitru Iazan care a fost expusă la Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi din Chişinău, în cadrul unei expoziţii personale duble ale fraţilor Dumitru şi Iurie Iazan (2019). Talentul de a simţi transparenţa diafană a umbrelor în raport cu luminile îi permite artistului să creeze „stări meditative, aproape transcendentale, pline de mister iluzoric”. Ilustrează sute de cărți ale unor iluștri autori ai literaturii naționale și internaționale. Și este frecvent apreciat pentru realizările sale artistice.

Astfel, în cadrul unei expoziții-concurs de artă plastică contemporană cu genericul „Recviem”, în memoria victimelor deportărilor staliniste din anii 1941-1949, vernisate la Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău, Dumitru Iazan a fost distins cu premiul II pentru lucrarea ”1946”. Expoziţia a cuprins 44 de lucrări realizate de către 38 de autori.

Maestrul grafician își adjudecă diverse premii aproape la fiecare concurs sau expoziție de pictură grafică din republică.

Un alt aspect al creației pictorului Dumitru Iazan este, după cum am mai menționat, zugrăvirea unor biserici. El a pictat împreună cu fratele său Iurie Iazan biserica Sfântul Mare Mucenic Dumitru, care a fost restaurată după un incendiu, lucrările de restaurare fiind finalizate în vara anului 2016.

Anterior, Dumitru Iazan a primit și o distincție guvernamentală, Ordinul „Gloria Muncii”, anume pentru talentul și munca sa plină de dăruire în domeniul picturii sacre. În fișa de decorare e menționat: „Pentru merite în crearea unor opere de pictură murală de înaltă ținută artistică în Biserică „Sfântul Gheorghe” din Complexul Monastic Căpriana”. A muncit împreună cu fratele său, pictorul Iurie Iazan, și aceasta decorație au primit-o meritat ambii.

Pictorul Dumitru Iazan este născut la 1 junie 1954 , în satul Mihăilenii Vechi, raionul Râscani, Moldova. A absolvit școala medie din localitate și Școala de arte plastice „I.E. Repin” din Chișinău. Din 1976 a fost profesor la Școala de arte plastice din Râscani. În perioada 1978 – 1984 este student la Institutul Poligrafic „Ivan Feodorov” din Lvov. După absolvire, a activat în cadrul mai multor edituri din Moldova – „Literatura artistică”, „Cartea moldovenească”, „Prut Internațional”, „Arc” etc. precum și la revista satirică „Chipăruș” și revista pentru copii „Alunelul”. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, din 1988. Participă la o serie de expoziții și tabere de creație. Restaurează mai multe biserici din Moldova: Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Țaul, Dondușeni, Biserica Sfântului Dumitru din Chișinău, iconostasul Bisericii din satul Varnița, Tighina, Pictura murală a Bisericii Sfântului Gheorghe de la Mănăstirea Căpriana, Strășeni, precum și mai multe lăcașe de cult din România și Ucraina. Toate aceste restaurări au fost executate împreună cu fratele său, pictorul Iurie Iazan.

Este decorat cu ordinul „Gloria Muncii” și Ordinul eparhial „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

 

Ion Diviza

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE