Autoritățile au identificat tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei R. Moldova. Legea cetățeniei va fi modificată

298
0

Procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova va fi mai sigură, după ce în legislație vor fi incluse reguli mai stricte, care urmăresc scopul de prevenire a riscurilor în adresa securității statului și a ordinii publice. Raportul la un proiect de modificare a Legii cetățeniei a fost aprobat de membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, potrivit unui comunicat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Documentul a fost elaborat de către deputatul din Fracțiunea PAS, Igor Chiriac, iar prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru cetățenia Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % – din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac propune o serie de modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni.

Proiectul de lege va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE